Kısafilm

Sebastian Sevgili Dostum

Sinema ve diğer sanatlar yaşamı, dolayısıyla insanı anlatır. İnsan temelde bir primat (maymun) olması hasebiyle de yaşamda farklı davranışlar sergiler. Ortalama büyük çoğunluğu refleksleriyle yaşama tutunma çabasıyla hareket ederken, yaşamdan beklentileri temel dürtülerini, ihtiyaçlarını (beslenme, üreme, barınma) karşılamaya yöneliktir…

Sebastian Sevgili Dostum  
(Belle and Sebastian-The Advanture Continues) 

Yönetmen: Nicolas Vanier
Senaryo: Juliette Sales, Fabien Suarez, Nicolas Vanier (Cécile Aubry’nin aynı adlı romanından)
Oyuncular: Félix Bossuet, Tchéky Karyo, Margaux Châtelier

Görüntü Yönetmeni: Éric Guichard
Kurgu: Stéphanie Pedelacq, Raphaele Urtin
Müzik: Armand Amar
Yapım Yılı ve Süre: 2013 / 104 dk.

Sinema ve diğer sanatlar yaşamı, dolayısıyla insanı anlatır. İnsan temelde bir primat (maymun) olması hasebiyle de yaşamda farklı davranışlar sergiler. Ortalama büyük çoğunluğu refleksleriyle yaşama tutunma çabasıyla hareket ederken, yaşamdan beklentileri temel dürtülerini, ihtiyaçlarını (beslenme, üreme, barınma) karşılamaya yöneliktir. İnsan böylesi bir canlı olarak yaşamını sürdürmek durumunda olsaydı, dünya dediğimiz gezegenimiz bugün daha iyi bir yer olur muydu? Belle and Sebastian, doğanın içinde, Fransa Alpleri’nde küçük bir çocuğun yaşamından kesitler aktararak bize bu yönde sorular sormamıza katkı sağlıyor mu?

Sebastian Sevgili Dostum filmi hakkında, satır arası okumalar, keşifler yapmadan önce filmin kısaca konusundan bahsedelim. Sebastian bir çingene kızı olan annesiyle, 2. Dünya savaşında Almanlar’a karşı savaşan ve onlardan çaldığı uçakla pilotluk yapan babasını tanımamıştır. Onu dedesi Cesar büyütmüş, zaman zaman teyzesi Angelina’nın şefkatine mazhar olmuştur. Angelina iki yıllık aradan sonra yeğenini görmek için eve dönerken içinde bulunduğu Amerikan nakliye uçağı düşer. Cesar çocuğa babası hakkında bir şey söylememiştir ve kızı hamileyken onu terk edip gitti diye ondan nefret etmektedir. Küçük Sebastian teyzesi Angelina’nın öldüğüne inanmaz. Onu aramanın tek yolu ise babasının uçağıyla destek olmasıdır. Bu süreç bir dizi bilinmeyenin çözümlenmesi sürecini ortaya çıkarır, Angelina düşen uçaktan kurtulur, babayla çocuk yanlış anlamaları geride bırakarak biraraya gelir.

Günümüzün kutuplaşmış dünyasında, terör ve savaşların insanlar üzerinde her geçen gün geleceğe dair yaşam umutlarını yok ettiği bir dünyada, Sebastian Sevgili Dostum, bir Pastoral Senfoni kıvamındaki atmosferiyle, boş bir zamanınızda dinlenme aracı olabilecek, keyifli zaman geçirebileceğiniz bir film olabilir; hele benim gibi filmi Soho House’un o inanılmaz, dostane salonunda seyrediyorsanız.

Filmi yaşama dair sıradan bir olayı, bir film boyutunda hayli detaylı ve güzel doğal mekanların atmosfer olarak seçildiği bir ortamı başarıyla yansıtması açısından sevebilirsiniz. İçindeki kimi zorlama tesadüfler, film hakkında “so what” sorusunu anlamlı kılsa da, belki de bir cangıldan cennete kaçma fikrinin yarattığı o inanılmaz hafifletici duygu, filme sempati bile beslemenize neden olabilir. Sebastian Sevgili Dostum filminin öncelikli artısı, mekanlarının sağladığı avantajla görüntü yönetmenliği. Oyunculuk açısından ise özellikle küçük Sebastian’ı oynayan Félix Bossuet’nin başarılı oyunculuğundan bahsetmek gerekir.

Bülent Vardar

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!