Kısafilm

gorevimiz_tehlike

Efsane Devam Ediyor! Görevimiz Tehlike: Son Hesaplaşma…

Vizyona giren yeni film Görevimiz Tehlike: Son Hesaplaşma, ilk filmin devamı. Ajan Ethan Hunt ve IMF ekibi, dünyanın dört bir yanındaki istihbarat ağlarına sızmış olan Varlık (Entity) adıyla bilinen ve mevcut dünyanın sonunu getirmeyi, yeni bir dünya kurmayı planlayan yapay zekayı aramaya devam eder. Dünya hükümetleri ve Ethan’ın geçmişinde de varolan gizemli bir hayalet Gabriel (Esai Morales) de ekibin peşindedir.

Bir televizyon dizisi olarak başlayan ve sinema macerasıyla dizinin etkisini çok aşarak devam eden Görevimiz Tehlike veda mı ediyor? Görevimiz Tehlike (Mission: Impossible), Eylül 1966’dan Mart 1973’e kadar Amerikan TV kanalı CBS’de yayınlanan bir Amerikan televizyon dizisi olarak başlamıştı. Dizinin başrol oyuncuları Martin Landau, Barbara Bain özellikle akıllarda yer etmişti.

FİLMİN MÜTEMMİM CÜZÜ ETHAN HUNT

Bilindiği üzere Görevimiz Tehlike’nin mütemmim cüzü ve filmin odak noktası olan Ethan Hunt (Tom Cruise), cinayet suçuyla hapse mahkum edilmiştir ve IMF (Impossible Mission Force) isimli devlet örgütü tarafından kendisine verilen çok özel görevleri yerine getirmesi karşılığında hapisten çıkarılır. Bu süreç sonrasında bugüne kadar çekilen sekiz Görevimiz Tehlike filminde Ajan Hunt ve ona hayat veren Tom Cruise’ün nefes kesen maceraları beyaz perdede arzı endam etmeyi sürdürüyor.

SON HESAPLAŞMA

Bugün vizyona giren yeni film Görevimiz Tehlike: Son Hesaplaşma (Mission: Impossible-The Final Reckoning), ilk filmin (Mission: Impossible-Dead Reckoning Part One) devamı. Ajan Ethan Hunt ve IMF ekibi, dünyanın dört bir yanındaki istihbarat ağlarına sızmış olan ve Varlık (Entity) adıyla bilinen, mevcut dünyanın sonunu getirmeyi, yeni bir dünya kurmayı planlayan yapay zekayı aramaya devam eder. Dünya hükümetleri ve Ethan’ın geçmişinde de varolan gizemli bir hayalet Gabriel (Esai Morales) de ekibin peşindedir. 

ABD Başkanı’nın (Angela Bassett) bizzat talimatı ve desteğiyle Ajan Hunt, yeni müttefikler de sağlayarak Varlık’ı tamamen susturma mücadelesine girer. Varlık’ın susturulmasının ipuçları ise kendi torpidosuyla vurulmuş ve Bering Denizi’nin derinliklerinde yatan bir Rus denizaltısı, K559 Sivastopol’da düğümlenmektedir. Ajan Hunt ve IMF timi, bu değerli batığın içindeki “Podkova” isimli sabit sürücüyü ele geçirmek için Rus askerlerine karşın insanüstü bir mücadeleye girişir. Hunt, bildiğimiz dünyanın sonsuza dek değişmesini önlemek için zamanla yarışacaktır.

DÜNYAYI ELE GEÇİREN YAPAY ZEKA

Anlaşılan yapay zeka artık hayatın her alanında etkili olacak, tıpkı Görevimiz Tehlike: Son Hesaplaşma filminin odak noktasına Varlık tanımlaması altında yapay zekanın yerleşmesi gibi… Diğer yandan onu bir bakıma insanımsı yapmak için Varlık isminin verilmesi de manidar. Film, Imax formatında ve ses tekniğiyle çekildiği için izlenmesi oldukça etkileyici bir seyirlik. 

Film 129 dakikalık uzun süresine, kimi bölümlerindeki sarkmalara karşın seyircinin ilgisini üzerinde tutma becerisini gösteriyor. Özellikle kimi kaçıp kovalamaca sahnelerinin uzaması ve insanüstü Ajan Hunt’ın, Bering Denizi’nin dibinden ve dondurucu soğuktan canlanarak çıkması ise filmi çizgi film kıvamına getiriyor. 

Ajan Hunt, gizli görevinin parçası olarak girdiği denizaltınının torpido çıkışına sığmadığı için dalgıç kıyafetlerinden kurtularak deniz yüzeyine çıkar; bu arada denizaltından “Podkova” adlı sabit bir sürücüde saklanan Varlık’ın yaratılış kodunu kurtarabilmiş midir? Bu sorunun cevabını seyircilere bırakalım!

Çizgi film vurgusuna uygun olarak tesadüfün böylesi denilecek şekilde Hunt ile arasında yakınlaşma olan Grace (Hayley Atwell) ve önceki filmde Langley’in (CIA) gizli odasının görevlisi William’ın (Rolf Saxon) karısı Tapeesa (Lucy Tulugarjuk), yüzeye çıkarken boğulan Hunt’ı, portatif bir basınç azaltma odasına alarak canlandırıp, kurtarır.

BAŞARILI SİNEMATOGRAFİK ÖGELER

Bu uzun ve görkemli film sinematografik açıdan da dikkat çekici. Dikkatle izlendiğinde kavranan ve aslında film serisine çok vakıf olmayan seyirci açısından, karmaşık sayılabilecek öykünün ilerlemesinde kurgunun önemli bir rolü var. Ayrıca filmin ihtiyaç duyduğu atmosferi yaratma becerisinde görüntü yönetmeni Fraser Taggart’ın önemli payının olduğunun altını çizelim. 

Filmin önemli taşıyıcı omurgalarından bir diğer sinematografik ögesi ise film müzikleri. Max Aruf ve Alfie Godfrey’in çalışmaları filmin etkisini güçlendiriyor. Filmin mütemmim cüzü tema müziğiyle jeneriğin giriş yeri de etkili ve yüksek motivasyon sağlayıcı. Diğer yandan Görevimiz Tehlike serisinin güvenli ismi Christopher McQuarrie’nin yönetmenliği yeniden üstlendiği film, aynı zamanda bir dijital teknoloji şovu…

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CNN TÜRK), "Köklere Yolculuk" adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!