Kısafilm

43_ist_film_fest

43. İstanbul Film Festivali Programı Tanıtıldı

Türkiye’nin en büyük sinema etkinliği İstanbul Film Festivali, 43. kez sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Bu yıl N Kolay’ın festival sponsorluğunu üstlendiği etkinlik, Türkiye ve dünya sinemasından nitelikli ve ödüllü filmleri, özel gösterimleri, yıldız oyuncuları ve usta yönetmenleri bir araya getiriyor. 

N Kolay sponsorluğunda 17-28 Nisan tarihlerinde gerçekleşecek 43. İstanbul Film Festivali’nin basın toplantısında, festival programı ve etkinlikleriyle ilgili bilgi veren İstanbul Film Festivali Direktörü Kerem Ayan, Uluslararası Yarışma, Ulusal Yarışma, Ulusal Belgesel Yarışması, Ulusal Kısa Film Yarışması, Genç Ustalar ve Seyfi Teoman İlk Film Ödülü için yarışacak filmleri açıkladı.

Dünya sinemasının önde gelen yönetmenlerinden Wim Wenders festivalin onur konuğu olarak MUBI işbirliğiyle ilk kez İstanbul’a geliyor. Festivalde Wenders’in üç filmi gösterilecek: büyük ustanın Alman sanatçı Anselm Kiefer’in yaşamını ve sanat yolculuğunu mercek altına alan, Cannes’da prömiyerini yapan son filmi Anselm; 50. yılında restore edilen kopyasından gösterilecek Alice Kentlerde ve Koji Yakusho’nun başrolünde harikalar yarattığı, Japonya’nın Oscar adayı Perfect Days / Mükemmel Günler. Wenders, ayrıca festival kapsamında bir festival sohbeti de gerçekleştirerek izleyicilerle buluşacak.

Japonya ile Türkiye arasında diplomatik ilişkilerin tesisinin 100. yıldönümünde Koji Yakusho da festival için İstanbul’a gelecek.Yakuza filmlerinden romantik drama, aksiyondan komediye her türün yükünü rahatlıkla sırtlanan Koji Yakusho, Japonya’nın en tanınmış ve saygın erkek oyuncularından. Neredeyse üstlendiği her rolle ödüle layık görülen Yakusho, filmografisinde öne çıkan dört filmiyle festival programında yer alıyor. Koji Yakusho’nun başrolünde olduğu 13 Suikastçı / 13 Assassins (Takashi Miike), Gökyüzünün Altında / Under the Open Sky (Miwa Nishikawa), Aşka Davet / Shall We Dansu? (Masayuki Suô) ve oyunculuğuyla Cannes’da En İyi Erkek Ödülü’nü kazandığı Mükemmel Günler / Perfect Days, festivalde izleyiciyle buluşuyor.

Wim Wenders ve Koji Yakusho’ya filmlerinin gösterimleri öncesinde festivalin Sinema Onur Ödülü takdim edilecek.

Ülkemizden ise Yönetmen Engin Ayça ve Oyuncu Meral Orhonsay’a “Onur Ödülleri” takdim edilecek.

İstanbul Film Festivali, Zurich Sigorta işbirliğiyle bu yıl da Türk sinemasının önemli yapıtlarını restore ettirerek gün ışığına çıkarmaya ve bu klasiklerin yeni kopyalarını sinemamıza kazandırmaya devam ediyor. Sinemaseverler bu yıl, Atıf Yılmaz’ın Ümit Ünal’ın senaryosundan sinemaya aktardığı, başrollerini Türkan Şoray ile Oğuz Tunç’un üstlendiği, 1987 yapımı Hayallerim, Aşkım ve Sen‘i Atlas Post Production tarafından restore edilmiş kopyasından izleyebilecek.

Dünya sinemasına yeni bir bakış getiren 10 film, festivalin büyük ödülü Altın Lale için yarışıyor.

Uluslararası Yarışma Altın Lale Ödülü, İKSV eski yönetim kurulu başkanı ve İstanbul Film Festivali kurucularından Şakir Eczacıbaşı anısına veriliyor.

Başkanlığını oyuncu Kerry Fox’un üstleneceği “Uluslararası Jüri”de yönetmen Maryna Er Gorbach, kurgucu Gladys Joujou, film eleştirmeni Guy Lodge ve Selanik Film Festivali artistik direktörü Orestis Andreadakis yer alıyor.

Altın Lale En İyi Film, Onat Kutlar anısına Jüri Özel Ödülü ve Seyfi Teoman anısına En İyi İlk Film Ödülü dâhil toplam 10 dalda ödül verilecek olan “Ulusal Yarışma”da Türkiye’den son dönem ilgi çekici yapımlar yer alıyor.

Başkanlığını Aslı Özge’nin üstleneceği Ulusal Yarışma jürisinde ise; oyuncu Merve Dizdar, görüntü yönetmeni Barış Aygen, sanatçı Halil Altındere ve müzisyen Ekin Fil var.

İlk veya ikinci filmlerin yer aldığı “Genç Ustalar” bu sene de Genç Usta Ödülü için yarışıyor. Filmleri Nespresso Genç Jüri değerlendiriyor.

Ahmet Faruk Aksoy
Damla Yağız
Nisa Nemutlubakış
Nour Abu Abdou
Sarp Polat
Yavuz Alp Ayata
Zehra Akaslan

Festival yılın önemli 10 belgeselini “Ulusal Belgesel Yarışması”nda bir araya getirdi.

Jüri Üyeleri

Berna Gençalp (Yönetmen) 
Orhan Eskiköy (Yönetmen) 
Evrim Kaya (Sinema Yazarı)

Kısa film yapımını özendirmek ve bu alanda gelişimi destekleme amacıyla düzenlenen “Ulusal Kısa Film Yarışması”nda bu yıl 10 film yarışacak,

Jüri Üyeleri

Kasım Ördek (Yönetmen)
Zeynep Demirhan (Yönetmen) 
Barış Gönenen (Oyuncu)

  • yorgun_taner
  • kerem_ayan
  • aysegul_adaca_ogan

İKSV Genel Müdürü Görgün Taner:
“N Kolay ile yaptığımız bu işbirliği sayesinde festivalin daha da güçlenmesini ve geniş izleyici kitlelerine ulaşabilmesini sağlayabileceğimiz için mutluyuz.” 

Aktif Bank Genel Müdürü Ayşegül Adaca Oğan:
“Uluslararası arenada da büyük bir merakla takip edilen, sinemaseverlerin dört gözle beklediği İstanbul Film Festivali’nin sponsoru olmak bizi gururlandırıyor.”

Berlin Film Festivali’nde Altın Ayı’yı kazanan Mati Diop imzalı Dahomey, En İyi Belgesel seçilen No Other Land ve “Ve Sonra Dans Ettik” ile tanıdığımız Levan Akın’ın çekimleri İstanbul’da yapılan yeni filmi Geçiş, 43. İstanbul Film Festivali’nde!

Bununla birlikte içlerinde Rooney Mara’nın başrolünde yer aldığı “La Cocina” da olan, Berlin Film Festivali ana yarışmadan filmler festival programımıza eklendi:

📌 Dahomey I Mati Diop (Altın Ayı)
📌 Sevgiler, Hilde I From Hilde, with Love (Andreas Dresen)
📌 La Cocina I Alonso Ruizpalacios
📌 No Other Land I Basel Adra, Hamdan Ballal, Yuval Abraham, Rachel Szor (En İyi Belgesel )
📌 Geçiş I Crossing (Levan Akın)
📌 Kime Aidim? I Who Do I Belong To (Meryam Joobeur)

İstanbul Film Festivali’nin dünya prömiyerini henüz yapmış yapımları bir araya getiren “Galalar” bölümünde bu yıl yine merakla beklenen filmler karşılıyor bizi. ✨

Ferzan Özpetek’in yeni filmi Bir İstanbul Üçlemesi: Meze-Müzik-Muhabbet’ten, Before serisi ile tanığımız Richard Linklater imzalı Hit Man’e toplam 9 film izleme şansı yakalanacak:

📌 Kraliçenin Oyunu (Karim Aïnouz) 
📌 Geçiş (Levan Akın)
📌 Başlangıç (Ava DuVernay)
📌 Seven Veils (Atom Egoyan)
📌 Ölmek (Matthias Glasner)
📌 Bir İstanbul Üçlemesi: Meze-Müzik-Muhabbet (Ferzan Özpetek)
📌 The Persian Version (Maryam Keshavarz)
📌 Hit Man (Richard Linklater)
📌 Film Anlatıcısı Kız (Lone Scherfig)

Sinemaseverler ve müzik tutkunlarını bir araya getiren Musikişinas bölümümüz geri dönüyor!

Dünyanın farklı bölgelerinde müzik tarihine damgasını vurmuş ikonik isimler ve onların özgün hikâyeleri yeniden 43. İstanbul Film Festivali’nde:

· Stop Making Sense (Jonathan Demme)
· Ryuichi Sakamoto | Opus (Neo Sora)
· Dimitris Skyllas: Afterpop (Dimitris Zivopoulos)
· Gloria! (Margherita Vicario)
· Boléro (Anne Fontaine)

2024 Türk-Macar Kültür Yılı vesilesiyle tasarlanan Macar Rapsodileri bölümü, bu ülke sinemasının en saygın yönetmenlerini bir araya getiriyor.

Bu özel bölümde 1966’dan 2023’e: dramdan canlandırmaya, siyasiden komediye, genç ustadan auteur’lere 12 uzun 1 kısa metrajlı film yer alıyor. 

Bu bölümdeki filmlerin gösterimleri Liszt Enstitüsü Macar Kültür Merkezi İstanbul ile Macaristan Ulusal Sinema Enstitüsü Film Arşivi desteği ve iş birliğiyle gerçekleştiriliyor.

• Umutsuzlar I The Round-Up (Miklós Jancsó)
• Tanık I The Witness (Péter Bacsó)
• Sinbad I Sindbad (Zoltán Huszárik)
• Evlat Edinme I Adoption (Márta Mészáros)
• Beşinci Mühür I The Fifth Seal (Zoltán Fábri)
• Güven I Confidence (István Szabó)
• Beyaz Kısrağın Oğlu I Son of the White Mare (Marcell Jankovics)
• Zaman Duruyor I Time Stands Still (Péter Gothár)
• 20. Yüzyılım Benim I My Twentieth Century (Ildikó Enyedi)
• Alacakaranlık I Twilight (György Fehér)
• Hıçkırık I Hiccup (György Pálfi)
• Her Şeyin Açıklaması I Explanation for Everything (Gábor Reisz)
• Sinek I The Fly (Ferenc Rofusz)

17-28 Nisan tarihleri arasında gerçekleşecek 43. İstanbul Film Festivali’nin bilet satışları Lale Kart üyeleri için 1 Nisan’da başlıyor. Genel satış ise 5 Nisan’da!

43. İstanbul Film Festivali biletleri, İKSV Lale Kart üyeleri için 1 Nisan Pazartesi başlayacak indirimli ön satış döneminin ardından 5 Nisan Cuma genel satışa çıkıyor. 

KAFT, bu yıl İstanbul Film Festivali için özel bir tişört tasarımı hazırladı.

Festival izleyicileri, @kaft ve İstanbul Film Festivali işbirliği kapsamında sınırlı sayıda üretilen bu tişörtleri alarak festivale katkıda da bulunabilecek.

43. İstanbul Film Festivali programı için tıklayınız

SinemaFilm Medya

Yukarı SB
error: Content is protected !!