Kısafilm

76_cannes_ff_oduller

76. Cannes Film Festivali Ödülleri

76. Uluslararası Cannes Film Festivali’nde Ödüller Sahiplerini Buldu.

Fransız Riviarası olarak adlandırılan Güney Fransa’nın Cannes şehrinde bu yıl 76’ncısı düzenlenen Cannes Film Festivali’nde Altın Palmiye ödülüne ise Justine Triet’in yönettiği “Anatomy of a Fall (Bir Düşüşün Anatomisi” filmi layık görüldü. 21 film arasından seçilen yapıt, Sandra, Samuel ve 11 yaşındaki oğulları Daniel karakterlerinin etrafında gelişen bir hikayeyi anlatıyor. Sandra’nın, evlerinin önünde ölü bulunan eşi Samuel’i öldürmekle suçlanmasını konu alan filmle, Triet, Cannes Film Festivali’nde “Altın Palmiye” kazanan üçüncü kadın yönetmen oldu. 

Festivalde Altın Palmiye’yi daha önce kadın yönetmenler Julia Ducournau ve Jane Campion almıştı.

Nuri Bilge Ceylan’ın yönetmenliğini yaptığı ve bu yılki Cannes Festivali’nde büyük övgüler alan “Kuru Otlar Üstüne” filmindeki rolüyle filmin kadın oyuncusu Merve Dizdar,”En İyi Kadın Oyuncu” ödülünü aldı.

Türkçe yaptığı konuşmasında oyuncu, “Türkçeyi unutmuş olabilirim şu an heyecandan. Jüri üyelerine teşekkür ediyorum. Cannes Film Festivali’ne çok teşekkür ediyorum. Oyun arkadaşlarıma, tüm ekibe çok teşekkür ediyorum. Senaristlerimize, herkese A’dan Z’ye ama en önemlisi bu karakteri güvenip bana verdiği için ve onunla çalışmak bir ayrıcalık olduğu için Nuri Bilge Ceylan’a çok teşekkür ediyorum. Son olarak dün gece uyurken bir hayal, yani ödül alabilir miyim diye düşünürken ufak bir yazı yazdım, onu okumak istiyorum izninizle. Filmde canlandırdığım Nuray karakteri inandığı şeyler ve varoluşu için mücadele veren ve bu uğurda bedeller ödemek zorunda bırakılmış bir kadın. Onu tanımak ve anlamak için uzun uzun çalışmak isterdim ama ne yazık ki yaşadığım coğrafyada kadın olmak Nuray’ın, Nuraylar’ın duygusunu doğduğum günden beri ezbere bilmeyi gerektiriyor. Bu ödülü Nuray ve onun gibi kadınların mücadelesine güç verebilmek için ve kendisine layık görülenlere boyun eğmeyip eyleme geçen, bu uğurda her şeyi göze alan ve ne olursa olsun umut etmekten vazgeçmeyen tüm kız kardeşlerime ve Türkiye’de hak ettiği güzel günleri yaşamayı bekleyen tüm mücadeleci ruhlara armağan ediyorum” dedi.

11 gün süren sıra dışı bir festivalin ardından, İsveçli yönetmen Ruben Östlund başkanlığındaki ve Faslı yönetmen Maryam Touzani, Fransız aktör Denis Ménochet, İngiliz-Zambiyalı senarist ve yönetmen Rungano Nyoni, Amerikalı Oyuncu ve yönetmen Brie Larson, Amerikalı aktör ve yönetmen Paul Dano, Afgan yazar Atiq Rahimi, Arjantinli yönetmen Damián Szifron ve Fransız yönetmen Julia Ducournau’dan oluşan, 76. Cannes Festivali Jürisi, bu yıl yarışmaya katılan 21 film arasından seçim yaparak kazananlara ödüllerini takdim etti.

Bu yılki Cannes Film Festivali önemli anlara da sahne oldu. ABD’li ünlü oyuncu Michael Douglas, “Onursal Altın Palmiye” ödülüne layık görüldü. “Onursal Altın Palmiye Ödülü”ne layık görülen bir diğer oyuncu da, Harrison Ford oldu. Ödülünü yeni filmi “Indiana Jones and the Dial of Destiny”nin gösterimi öncesinde aldı. Hollywood’un ikonlaşmış isimleri olan her iki oyuncunun da gözyaşlarına hakim olamadığı anlar ekranlara yansıdı.

Harrison Ford, Fransız usulü ve şaşalı bir sunumun ardından söz alırken ve “hayatımın büyük bir kısmı gözlerimin önünden geçti”, “Jim, Phoebe, Mads gibi sanatçılarla çalışabildiğim için çok minnettarım. Sizleri seviyorum. Ama izlemeniz gereken bir film var. Tam arkamda. O yüzden aradan çekileyim ve bu büyük onur için tekrar teşekkür ediyorum” diyerek esprili bir biçimde sözlerini sonlandırdı.

Usta oyuncu Harrison Ford, Cannes’dan önceki tarihlerde bu filmin serinin son filmi olduğunu ve bu karakteri son kez oynayacağını beyan ederken, devam ettirilse dahil kendisinin rol almayacağını ifade etmişti.

Bu yıl 76’ncısı düzenlenen Cannes Film Festivali kapsamında serinin beşinci filmi olan “Indiana Jones and the Dial of Destiny”nin gösterimi de yapıldı.

Phoebe Waller-Bridge, Harrison Ford, Shaunette Renee Wilson, Mads Mikkelsen, yönetmen James Mangold ve yapımcı Simon Emanuel, festivaldeki gösterime katıldı.

Indiana Jones‘un beşinci filmi, Cannes’daki gösterim sonrası bir süre ayakta alkışlandı. 

76. Cannes Film Festivali Ödülleri

Uzun Metraj

Altın Palmiye 

ANATOMIE D’UNE CHUTE / Justine TRIET

Büyük Ödül
THE ZONE OF INTEREST  / Jonathan GLAZER

En İyi Yönetmen Ödülü

TRAN ANH HùngLA PASSION DE DODIN BOUFFANT

Jüri Ödülü 
KUOLLEET LEHDET (LES FEUILLES MORTES) / Aki KAURISMÄKI

En İyi Senaryo

SAKAMOTO YujiKAIBUTSU (MONSTER) Yönetmen KORE-EDA Hirokazu

En İyi Kadın Oyuncu

Merve DIZDARKURU OTLAR USTUNE (LES HERBES SÈCHES) YönetmenNuri Bilge CEYLAN      

En İyi Erkek Oyuncu

Kōji YAKUSHOPERFECT DAYS Yönetmen Wim WENDERS

Kısa Metraj

Altın Palmiye
27 / Flóra Anna Buda

Özel Mansiyon

FÁR / Gunnur MARTINSDÓTTIR SCHLÜTER

Belirli Bir Bakış Ödülleri

© Jean-Louis Hupé / FDC

“Belirli Bir Bakış” Ödülü
HOW TO HAVE SEX / Molly MANNING WALKER / İlk Film

Jüri Ödülü
LES MEUTES / Kamal LAZRAQ / İlk Film

En İyi Yönetmen Ödülü
Asmae EL MOUDIR / KADIB ABYAD(LA MÈRE DE TOUS LES MENSONGES)

Yeni Ses Ödülü (Prix de la Nouvelle Voix)
AUGURE / Baloji / İlk Film

Dayanışma Ödülü (Prix d’Ensemble)
CROWRà(LA FLEUR DE BURITI) / João SALAVIZA & Renée NADER MESSORA

Özgülük Ödülü (Prix de la Liberté)
GOODBYE JULIA  / Mohamed KORDOFANI / İlk Film

La Cinef

Birincilik Ödülü
NORWEGIAN OFFSPRING / Marlene Emilie LYNGSTAD / Den Danske Filmskole, Danimarka

İkincilik Ödülü 
HOLE
HWANG Hyein / Korean Academy of Film Arts, Güney Kore

Üçüncülük Ödülü
AYYUR (Lune) 
Zineb WAKRIM / ÉSAV Marrakech, Fas

Altın Kamera Ödülü (Caméra d’or)

BÊN TRONG VO KEN VANG (L’ARBRE AUX PAPILLONS D’OR)

PHAM Thien An / Quinzaine des Cinéastes

Altın Göz Belgesel Yılı (L’œil  d’or – Année du documentaire) (ex aequo)

LES FILLES D’OLFA / Kaouther BEN HANIA

KADIB ABYAD / Asmae EL MOUDIR

Yüksek Teknik Komisyonu (Commission Supérieure Technique)

CST Sanatçı-Teknisyen Ödülü Jürisi, 2023 ödülünü Jonathan Glazer’ın The Zone of Interest kitabının Ses Tasarımcısı ve Baş Ses Editörü Johnnie Burn’e verdi. Gerekçe olarak, Ses tasarımı, görüntüden bağımsız etkisiyle soykırımın dehşetini somutlaştırıyor ve insanlığımızı sorguluyor, denildi.

Genç Teknisyen Ödülü (PRIX CST de la Jeune Technicienne) 2023 jürisi, “Le Théorème de Marguerite” filminin yapım tasarımcısı Anne-Sophie Delseries’i seçti. Jüri gerekçesine göre, Anne-Sophie Delseries, yaptığı işin inceliği sayesinde filmin anlatımında üçüncü bir temel karakteri daha doğurmayı başardı. »

© Maxence Parey / FDC

Yukarı SB
error: Content is protected !!