Kısafilm

Chiara Mastroianni, Michael Douglas et Catherine Deneuve - Cérémonie d'ouverture du 76e Festival de Cannes © Amandine-Goetz/FDC

76. Cannes Film Festivali Başladı

Mi sono innamorato di te

Mi sono innamorato di te (Sana aşık oldum)…

Aktris Chiara Mastroianni, 76. Cannes Film Festivali’nin açılışını yapmak üzere Grand Théâtre Lumière sahnesinde bir aşk şarkısını mırıldanarak belirdi ve sonunda Altın Palmiye’yi verecek olan jüriyi, “güzelliği, gücü ve neşesiyle bizi her zaman büyüleyen” dünya sinemasının bu on iki günlük kutlaması sözleriyle karşıladı.

Chiara Mastroianni, Festivalin kuruluşundan bu yana varoluş sebebinin yücelik ve özgürlük olduğunu hatırlattıktan sonra, Faslı yönetmen Maryam Touzani, Fransız aktör Denis Ménochet, İngiliz senarist ve yönetmen Rungano Nyoni, Amerikalı aktris ve yönetmen Rungano Nyoni’yi yanına davet etti. İsveçli yönetmen Ruben Ostlund başkanlığındaki Uzun Metraj Filmler jürisi, yönetmen Brie Larson, Amerikalı aktör Paul Dano, Afgan yazar Atiq Rahimi, Arjantinli yönetmen Damián Szifron ve Fransız yönetmen Julia Ducournau’dan oluşuyor.

“Sinemanın eşsiz yanı, fiziksel olarak aynı salonda birlikte film izlemektir sözlerinin muhatabı ve altı filmin yazarı olan sinemacılardan ikisi Altın Palmiye’yi, 2017’de Meydan, 2022’de Filtresiz adlı filmleriyle kazanmıştı.

Kaliforniyalı grup Gabriels’in “Stand by Me” yorumu, açılış akşamı Cannes’da bulunan büyük sinema ailesini duygulandırırken, ardından, konuğunu sahneye çağırmak oyuncu Uma Thurmann’a kaldı. Oyuncu, “The Palme d’or d’honneur, sinema üzerinde derin ve kalıcı etkisi olan kişilere verilir. Michael Douglas’tan başka kimsenin bunu bu kadar hak ettiğini düşünemiyorum. Eşsiz bir titan, ebedi bir yıldız ve parlak bir sanatçı” sözleriyle Michael Douglas’ı anons etti.

Amerikalı aktör ve yapımcı ödülü izleyicilerin ayakta alkışlarıyla aldı.

Duygusal anlar yaşayan Michael Douglas, konuşmasında, “Dünyayı paramparça eden salgın hastalıklar ve savaşlardan sonra, bu festival bize her zamankinden daha fazla, olumlu şeyleri hatırlatıyor. Sinema, yakınlaştığımız noktaların altını çizer, sınırlarımızı aşabilir ve insanları birleştirebilir. Cannes’a ve Fransa’ya: Sizi tüm kalbimle kucaklıyorum.” dedi.

Takiben, bu yıl Festival afişiyle saygı duruşunda bulunulan muhteşem kadın oyuncu Catherine Deneuve ile birlikte, Amerikalı yıldız, 76. Cannes Film Festivalini “herkese iyi festivaller” sözleriyle açtı.

Açılış töreninin ardından bugün Fransız sinemalarında vizyona giren Maïwenn imzalı “Jeanne du Barry” filminin gala gösterimi yapıldı.

76. Cannes Film festivali Açılış Töreni, France 2’de ve uluslararası olarak Brut’ta canlı yayınlandı. Cannes Film Festivali, France Télévisions, Ulusal Fransız Sinemaları Federasyonu ve CNC’nin iş birliğiyle, törenin ve açılış filminin canlı olarak yayınlandığı birçok sinemada da, binlerce seyirci, bu eşsiz geceyi yaşamak fırsatı buldu.

76. Festival boyunca, kırmızı halı seromonileri,  basın toplantıları, fotoğraf çekimleri ve resmi etkinlikler France.tv, Culturebox ve Brut’da Fransızca ve İngilizce olarak yayınlanacak. 76. Cannes Film festivali, YouTube’un yanı sıra Cannes Film Festivali’nin resmi web sitesinden de takip edilebilecek.

27 Mayıs Cumartesi günü saat 20:30’da gerçekleştirilecek olan ödül töreni France 2’den ve uluslararası olarak Brut’den canlı olarak yayınlanacak. Bunu, Grand Théâtre Lumière’deki son gösterim olan  “Elementary by Peter Sohn” filminin gösterimi izleyecek.

Hikmet Vardar / SinemaFilm Medya

Yukarı SB
error: Content is protected !!