Kısafilm

69. Cannes Film Festivali Başlıyor

En prestijli festivallerden kabul edilen Cannes Film Festivali bugün başlıyor. Festival Woody Allen’in ‘Cafe Society’ filmiyle açılacak. Festivale Türkiye’den ‘Gabra’ adlı kısa film katılıyor…

69. Cannes Film Festivali Başlıyor

En prestijli festivallerden kabul edilen Cannes Film Festivali bugün başlıyor. Festival Woody Allen’in ‘Cafe Society’ filmiyle açılacak. Festivale Türkiye’den ‘Gabra’ adlı kısa film katılıyor.

 

69. Cannes Film Festivali, Woody Allen’ın yeni filmi “Cafe Society” ile açılış yapacak. Güney Fransa’daki Cannes kentinde 22 Mayıs’a kadar devam edecek festivalde 21 film Altın Palmiye için yarışacak.

Altın Palmiye yarışında Türkiye’den kısa film “Gabra” da var

Altın Palmiye için Pedro Almodovar, Xavier Dolan, Jim Jarmush, Ken Loach gibi ünlü yönetmenler yarışacaklar. Fransız Sineması dört filmle yarışırken, Amerika, Jim Jarmush’un “Paterson” ve yönetmenliğe soyunan Sean Penn’in “The Last Face” adlı filmleriyle temsil edilecek. Oscar ödüllü İran’lı senarist ve yönetmen Asghar Farhadi de festivale katılırken, Romanya, festivalde iki filmle temsil edilecek.

Türkiye’den, Hakkı Görgülü’nün yönetmenliğini yaptığı ve savaştan kaçan Suriyeli bir kızın Türkiye’ye gelişi ve buradaki hayat mücadelesini anlatan “Gabra” isimli film, festivalin kısa film kategorisinde gösterilmek üzere davet edildi.

 

FESTİVAL JÜRİSİ

Festival Jürisi

George MILLER – Jüri Başkanı
(Yönetmen, Senarist, Prodüktör – Avustralya)

Arnaud DESPLECHIN (Yönetmen, Yazar – Fransa)

Kirsten DUNST (Aktris – ABD)

Valeria GOLINO (Aktris, Yönetmen, Yazar, Prodüktör – Italya)

Mads MIKKELSEN (Aktör – Danimarka)

László NEMES (Yönetmen, Yazar – Macaristan)

Vanessa PARADIS (Aktris, Şarkıcı – Fransa)

Katayoon SHAHABI (Prodüktör – Iran)

Donald SUTHERLAND (Aktör – Kanada)

Büyük jüri ödülleri 22 Mayıs Pazar günü yapılacak kapanış töreninde sahiplerini bulacak. Altın Palmiye Ödülü’nü kazanan film, jüri ve film ekibinin katılımıyla tören sonrası gösterilecek.

 

“Belirli Bir Bakış – Un Certain Regard” Jürisi

Un Certain Regard Jürisi

Un Certain Regard Jürisi Ödülleri 21 Mayıs Cumartesi günü yapılacak kapanış seremonisinde verilecek. 18 filmin olduğu yarışmada açılış filmi Mısırlı Yönetmen Mohamed Diab’ın Clash filmi olacak.

Marthe KELLER – Jüri Başkanı, Aktris (İsviçre)

Jessica HAUSNER, Yönetmen ve Prodüktör (Avusturya)

Diego LUNA, Aktör, Yönetmen ve Prodüktör (Meksika)

Ruben ÖSTLUND, Yönetmen (İsveç)

Céline SALLETTE, Aktris (Fransa)

 

Cinefoundation-Kısa Film jürisi

İlk olarak 1998 de çalışmaya başlayan Cinéfondation ve Kısa Film Jürisi bu yıl Japon Yönetmen ve yazar Naomi Kawase başkanlığında dünya sinemasından farklı isimlerden oluşuyor.

Marie-Josée CROZE – Aktris – Kanada, Fransa

Jean-Marie LARRIEU – Yönetmen, senarist – Fransa

Radu MUNTEAN – Yönetmen, senarist – Romanya

Santiago LOZA – Yönetmen, oyun yazarı, yazar – Arjantin

Jüri, Cinéfondation seçkisinin bir bölümü olarak gösterilecek 18 öğrenci filminden seçilecek üç filmi de ödüllendirecek.

Ödüller 20 Mayıs Cuma günü Buñuel sinemasında yapılacak ödül töreniyle sahiplerini bulacak ve bu tören kazanan filmlerin gösterimiyle sona erecek.

Seçilen 10 kısa film de Altın palmiye için yarışacak. Ödüller 22 Mayıs pazar günü kapanış töreninde sahiplerini bulacak.

Ünlü oyuncular

Cannes’a davet edilen yönetmenlerin yapıtlarını bizzat tanıtacak olmaları ve ünlü oyuncuları da beraberlerinde getirmeleri onlara bir onur vesilesi oluyor. Bu yıl festivale geleceklerini vaat eden oyuncular arasında Charlize Theron, Isabelle Huppert, Russel Crowe, Javier Bardem, Kristen Stewart ve Vincent Cassel da bulunuyor.

Alman Sineması

Uzun yıllar festivalde görünmeyen Alman Sineması da bu defa yerini alıyor. Alman kadın yönetmen Maren Ade bir baba-kız ilişkisini anlatan “Toni Erdmann” adlı filmiyle katılıyor. Festivalin sanat direktörü Thierry Fremaux, Herzog, Schlöndorf ve Wenders’in oluşturduğu rüya takımından sonra Cannes’da yeni Alman Sineması kuşağını görmekten büyük mutluluk duyduğunu vurguluyor.
Alman sanatçıların katılımıyla yarışa giren üç film daha var festivalde. Fransız yönetmenlerden Bruno Dumont ve Olivier Assaya ile Hollandalı Paul Verhoeven’ın filmleri bunlar. Almanya ayrıca “New German Films” kategorisinde 23 güncel film ile yarışmaya giriyor.

Festival jürisinin başkanı Avustralyalı yönetmen George Miller

22 Mayıs’ta Altın Palmiye’yi kimin yukarı kaldıracağına başkanlığını Avustralyalı yönetmen George Miller’in (“Mad Max”) yapacağı jüri karar verecek. Jüride Donald Sutherland, Mads Mikkelsen, Kirsten Dunst gibi sanatçıların yanı sıra Fransız şarkıcı Vanessa Paradis ve yönetmenler Laszlo Nemes ve Arnaud Desplechin de yer alıyor.

Steven Spielberg ve Jodie Foster’dan özel gösterimler

Ünlü yönetmenlerin yarışa katılmayacak ama özel seanslarda gösterilecek olan filmlerinin de dikkat çekmesi bekleniyor. Örneğin Steven Spielberg ruhlarla ilgili “The Big Friendly Giant” adlı yeni filmi ile genç filmseverlerin karşısına çıkacak. Oyuncu Jodie Foster dördüncü kez yönetmen olarak kamera arkasına geçti. George Clooney ve Julia Roberts’ın başrollerde olduğu, “Money Monster” festivalde gösterilecek.

Siyasi filmler

Cannes Film Festivali dünyadaki güncel ve siyasi gelişmelere de değinmeden geçmiyor. Almanya’nın Osnabrück kentinde yaşayan Suriyeli Maan Mouslli’nin “Shakespeare Zaatari’de” adlı kısa filmi Ürdün’deki bir mülteci kampını anlatıyor. Festivalin “Directors’ Fortnight” bölümünde ise Laura Poitras’ın Edward Snowden’a ilişkin Oscar ödüllü filmi “Citizenfour”dan sonra şimdi de Julian Assange konulu belgeseli “Risk” gösterilecek.

Eski sinemacılar anılacak

Bertrand Tavernier

Cannes Film Festivali’nde sinema tarihinin ünlü isimlerini anma etkinlikleri de yapılacak. 75 yaşına giren Fransız yönetmen Betrand Tavernier, Fransız Sineması’na saygı anlamında çektiği “Voyage a travers le cinema français” filminin dünya prömiyerini yapacak. Hollywood’un eski tüfeklerinden, “French Connection” ve The Exorzist (“Şeytan Çıkarma”) filmleriyle tanınan William Friedkin “Cinema Masterclass” bölümünde deneyimlerini anlatacak.

Belgeselcilerden Raymond Depardon (Fransa) ile Frederick Wiseman (ABD) onurlandırılırken, “Cannes Classic” bölümünde Andrei Tarkowski, Ken Mizoguchi ve Jean-Luc Godard gibi ustaların dijital olarak elden geçirilmiş filmleri festivalde gösterime girecek.

Yukarı SB
error: Content is protected !!