Kısafilm

izzet_gunay

35. İstanbul Film Festivali Başladı

35. İstanbul Film Festivali, Akbank Galaları’nda yer alan açılış filmi Midnight Special’ın gösterimiyle başladı…

35. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLADI

Festival, “Akbank Galaları”nda yer alan açılış filmi Midnight Special’ın gösterimiyle dün başladı.

Bol ödüllü Sığınak ile tanıdığımız Jeff Nichols’ın Berlin’de Altın Ayı için yarışan yeni filmi Midnight Special, bir baba ile sahip olduğu özel güçler yüzünden yalnızca bir dini tarikatı değil, devleti de peşine düşüren oğlunun nefes kesen kaçışlarının hikâyesini anlatıyor.

t_soray_k_ayan
Türkan Şoray-Kerem Ayan

FESTİVALİN İLK GÜNÜNDEN FİLMLER

“NTV Belgesel Kuşağı”, “Altın Lale Uluslararası Yarışma”, “Yıllara Meydan Okuyanlar”, “Sinemada İnsan Hakları”, “Dünya Festivallerinden” ve daha birçok bölümden filmlerin gösterileceği ilk seanslardan bazıları:

Hitchcock/Truffaut

François Truffaut’nun 8 gün boyunca Alfred Hitchcock’la yaptığı söyleşilerden derlediği, 1966 yılında yayımlanan Hitchcock’a Göre Sinema adlı kitabın belgesel uyarlaması olan Hitchcock/Truffaut bugün saat 11.00’de Atlas Sineması’nda gösterilecek.

Fısıldayan Yıldız

İnsanlığın yok olduğu bir gelecekte geçen minimalist bilim-kurgu filmi Fısıldayan Yıldız, festivalin “Mayınlı Bölge” bölümü kapsamında bugün 11.00’de Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek.

Yılanın Kucağında

Ciro Guerra’nın yönettiği Yılanın Kucağında, ilk gösterimiyle bugün 11.00’de Rexx Sineması Salon 1’de. Kolombiya’nın ilk Oscar adayı olan film, Amazon yerlilerinden Şaman Karamakate’nin ve Amazon topraklarında yetişen kutsal bir şifa bitkisini kırk yılı aşkın bir süre arayan iki bilim insanının hikâyesini anlatıyor.

Bir Aile Filmi

Festivalin “Altın Lale Uluslararası Yarışma” bölümünde yer alan Bir Aile Filmi, bugün 13.30’da Atlas Sineması’nda gösterilecek. Yıl boyunca gösterildiği her festivalde övgüler alan bu Çek filmi, aile krizi hikâyelerine yeni bir soluk getiriyor.

Saraybosna’da Ölüm

“Dünya Festivallerinden” bölümünde yer alan Danis Tanovic imzalı Saraybosna’da Ölüm, bugün 16.00’da Atlas Sineması’nda izleyici karşısına çıkıyor. Bernard-Henri Lévy´nin Hotel Europe adlı oyunundan uyarlanan bu film, seyirciyi Saraybosna Suikastı’nın 100. yıldönümünde bir gazetecinin hazırladığı televizyon programına konuk ediyor.

Dişiliğin Muktedirliği

“Işığın Peşinde: 70’ler Amerikan Avangard Sineması” seçkisinde yer alan Dişiliğin Muktedirliği üç kısa metrajlı filmden oluşuyor. 1970’li yılların önde gelen kadın yönetmenlerinin feminist ve kuir yaklaşımlarını sergileyen film, bugün 21.30’da İstanbul Modern Sinema Salonu’nda beyaz perdeyle buluşacak.

Ölümünün 30. yıldönümünde Otto Preminger

Festival, sinema tarihinin en özgün ve en yaratıcı yönetmenlerinden Otto Preminger’i, ölümünün 30. yıldönümünde 10 önemli filminin yer aldığı özel bir bölümle anıyor. Dünya ve İkizi: Otto Preminger’in Yaşamı ve Yapıtları kitabının yazarı Chris Fujiwara ile sinema yazarı Nil Kural’ın usta yönetmen Preminger’i ve yapıtlarını tartışacağı söyleşi, yarın 16.30’da Boğaziçi Üniversitesi Mithat Alam Film Merkezi’nde gerçekleşecek.

Herb Shellenberger ile 70’ler Amerikan Avangard Sineması

Burak Çevik küratörlüğünde hazırlanan “70’ler Amerikan Avangard Sineması” seçkisi, küratör ve sanat tarihçisi Herb Shellenberger tarafından tanıtılacak. Dönem sanatçıları ve Amerikan sinema/video kültüründen bahsedilecek bu sohbet, yarın 19.00’da İstanbul Modern’de gerçekleşecek.

kaan_mujdeci
K.Müjdeci-S.Aydemir

İstanbul Film Festivali’nde yarışma heyecanı bu yıl ilk defa festivalin birinci gününden başlıyor ve festival boyunca sürüyor. Altın Lale Uluslararası ve Ulusal Yarışmaları’na ek olarak festivalde bu yıl ilk kez Ulusal Belgesel ve Ulusal Kısa Film yarışmaları da gerçekleştirilecek. Festivalin bir diğer ilki ise, kadın erkek eşitsizliğine dikkat çekmek amacıyla bir kadın yönetmene ilk kez İstanbul Film Festivali’nde verilmeye başlanacak Audentia Ödülü olacak. Festivalde FACE Sinemada İnsan Hakları Ödülü ve Seyfi Teoman En İyi İlk Film ödüllerine aday olan filmlerin gösterimi de bugün başlıyor. Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Federasyonu FIPRESCI de festivalde Ulusal Altın Lale, Uluslararası Altın Lale ve Ulusal Kısa Film yarışmalarında yer alan birer filme ödül verecek.

Daha önce jüri başkanlığını yürüteceği duyurulan Pablo Trapero özel nedenlerden dolayı festivale katılamıyor. Oscar’lı yapımcı Ewa Puszczyńska’nın başkanlığını üstlendiği Uluslararası Altın Lale Yarışması jürisinde oyuncular Melisa Sözen ve Lior Ashkenazy ile video sanatçısı Ali Kazma yer alıyor.

“Altın Lale Uluslararası Yarışma” filmlerinden Bir Aile Filmi bugün 13.30’da Atlas Sineması’nda gösterilecek. Uluslararası yarışmanın bugünkü gösterimlerinden öne çıkan bir diğer film Belgica ise 19.00’da Atlas Sineması’nda başlıyor.

ÜLKÜ ERAKALIN’I KAYBETTİK

uyku_erakalin
Ülkü Erakalın

Usta yönetmen Ülkü Erakalın’ı kaybetmenin büyük üzüntüsü içindeyiz. Sinemamıza ve sevenlerine başsağlığı diliyoruz. 200’e yakın filmiyle Yeşilçam’ın en üretken yönetmenlerinden olan Ülkü Erakalın, bu yılki festivalin Sinema Onur Ödülü sahiplerindendi.

FESTİVALDE YARIN

Yarın yönetmen, yapımcı ya da oyuncu katılımıyla yapılacak film gösterimleri:

“Dünya Festivallerinden” bölümünde yer alan Denizdeki Ateş 11.00’de Rexx Sineması Salon 1’de filmin yönetmeni Gianfranco Rosi’nin katılımıyla;

“Altın Lale Uluslararası Yarışma”’da yer alan Belgica 13.30’da Atlas Sineması’nda filmin oyuncusu Tom Vermeir’in katılımıyla;

“Yeni Türkiye Sineması” bölümünde yer alan Yemekteydik ve Karar Verdim 19.00’da Beyoğlu Sineması’nda filmin yönetmeni Görkem Yeltan’ın katılımıyla;

Yarışma dışında gösterilen “Türkiye Sineması” filmlerinden Uzaklarda Arama 21.30’da Feriye Sineması’nda filmin yönetmeni Türkan Şoray’ın katılımıyla gösterilecek.

Yukarı SB
error: Content is protected !!