Kısafilm

Anne__Kalk

Anne Kalkacak mı: Anne, Kalk…

Yönetmen Niclas Larsson, bağımsız karakterli filmiyle zoru başarmaya çalışmış. Bir mobilya mağazasını metafora dönüştürüp gerek sistem eleştirisi yaparken gerekse de özellikle alt gelir gurupları açısından Amerika’nın vahşi doğanın yaşam tarzına benzeyen yaşamının ipuçları hakkında seyircisine saptamalar yapma fırsatı sunmuş.  

Bir mobilya mağazasında üç kardeşin annesi (Ellen Burstyn) yeşil bir kanepeye oturup kalkmayı reddeder. Üç farklı kocadan olan ve yıllardır görüşmeyen üç çocuğu bu vesileyle mobilya mağazasında buluşup annelerinin davranışının sebebini bulmaya çalışır. Mağaza sahibinin kızı Bella (Taylor Russell) ile çocukların büyüğü Gruffud (Rhys Ifans) arasındaki iletişim de bu süreçte öne çıkar. Efsanevi romantik komedi Nothing Hill’de sevimli ve etkili bir performans çıkaran Rhys Ifans, geçen yıllara meydan okumuş. Ifans, cool tavırlarını sürdürdüğü “Anne Kalk” (Mother, Couch) filminde Gruffud karakterini de ete kemiğe büründürmüş hem de geçen yıllara karşın saçı bıyığı beyazlatmadan…

Anne__Kalk

REEL DÜNYANIN İÇİNDEKİ SÜRREALİZM

Küçük kardeş David (Ewan McGregor), annesine karşı en çok sorumluluk duyan kardeştir ve bu süreç aile yaşamını da etkiler. Karısı Anne (Lake Bell) ile özellikle çocuklarıyla ilgili sürekli tartışır. Ortanca kardeş Linda (Lara Flynn) ise bol sigara içen cool bir karakterdir ve annesine yönelik hiç merhamet hissine sahip değildir. Annenin çocuklarına bir bağlılığı yoktur ve değişik erkeklerle yaşadığı seks ilişkilerinden doğan çocuklardır hepsi… Oakbed’s Mobilya’nın sahibi ve Bella’nın babası Marcus/Marco radikal müdahalesiyle bu tahliye sürecine dahil olur ve kardeşler, hayatlarını değiştirecek aile gerçeklerini ortaya çıkaran akıl dışı bir yolculuğa çıkarlar.

Yönetmen Niclas Larsson, bağımsız karakterli filmiyle zoru başarmaya çalışmış. Bir mobilya mağazasını metafora dönüştürüp gerek sistem eleştirisi yaparken gerekse de özellikle alt gelir gurupları açısından Amerika’nın vahşi doğanın yaşam tarzına benzeyen yaşamının ipuçları hakkında seyircisine saptamalar yapma fırsatı sunmuş.  

ÇOK ŞAPKALI YÖNETMEN LARSSON

Yönetmen Niclas Larsson, kariyerinin başlarında aktörlük yapıp, daha ergenlik yaşlarında ilk kısa filmlerini, müzik kliplerini yönetti. 2009’da Tiyatro Bölümünden mezun olduktan sonra Amerika’nın öne çıkan USC (University of South California) Sinema Okuluna kaydoldu. Kısa filmleriyle henüz 21 yaşındayken festivallerde ödüller kazandı. Aynı zamanda yazar da olan Larsson özellikle reklam filmi yönetmeni olarak öne çıktı.  

  • Mother_Couch
  • Mother_Couch
  • Mother_Couch
  • Mother_Couch

Yönetmen Larsson, metaforik anlatımlarla bezeli filmini ağırlıkla tek bir mekana sıkıştırıp aslında zor bir işe soyunmuş ve  IMDb’de aldığı altı puanla da kayığı karaya oturtmuş. Filminin finaline yaptığı özel efektle bizde yeni bir Nuri Bilge Ceylan filmi çekilebilirdi. Hayatının son yıllarında çocuklarına karşı sorumluluğunu yerine getirmeyen bir annenin kendisi ve çocuklarıyla yüzleşme süreci ve bu iletişimsizlik ortamında kalıp birbirlerinden kopan kardeşlerin de bir bakıma günah çıkarma seansına dönüşen bu denemeci filmin, özellikle final sahnesinde deniz tarafından yutulan mobilya mağazası sahneleri öne çıkıyor ve durağanlaşan filmi kurtarıyor. 

Filmin oyunculuk performansları ortalama. Daha önce de vurguladığımız gibi Gruffudd karakterini  canlandırmada Rhys Ifans, bir adım öne çıkarken, anne karakterinde Ellen Burstyn’ın büyük oynayan teatral oyunculuğu ise canlandırdığı karakterin altını dolduruyor. Diğer yandan kült oyuncu F. Murray Abraham’ın Marcus/Marco karakterlerine hayat vermede rolü kısa olsa da sergilediği oyunculuk performansıyla öne çıktığını; filmin görsel dünyasının ve  özel efektlerinin ise filmin dikkat çeken yanları olduğunu da ekleyelim. 

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!