Kısafilm

harold_ve_mor_tebesir

Çizgi Dünya Gerçek Dünya Olursa: Harold Ve Mor Tebeşir…

Her şeyi sadece çizerek hayata geçirebilen bücür maceracı Harold, büyünce kitabın sayfalarından  fiziksel dünyaya geçmek ister. Bu geçiş onun gerçek hayat hakkında öğreneceği çok şey olduğunun farkına varmasına neden olur. Güvenilir mor tebeşirinin mümkün olduğunu düşündüğünden daha fazla soruna ve eğlenceye de yol açabileceğini görür.

Kapitalizmin ürettiği en büyük masallardan birisi, hayal kurmanın önemi ve çok çalışmakla bir gün hayallerin gerçek olabileceğine ilişkin olandır. “Harold ve Mor Tebeşir”, müşterisi öncelikle çocuklar olan bir film olduğu için, masal sözcüğünü yalan sözcüğü yerine kullanmayı tercih ettiriyor. 

harold_ve_mor_tebesir

ÇİZGİ DÜNYADAN GERÇEK DÜNYAYA

Her şeyi sadece çizerek hayata geçirebilen bücür maceracı Harold (Zachary Levi) büyünce kitabın sayfalarından  fiziksel dünyaya geçmek ister. Bu geçiş onun gerçek hayat hakkında öğreneceği çok şey olduğunun farkına varmasına neden olur. Güvenilir mor tebeşirinin mümkün olduğunu düşündüğünden daha fazla soruna ve eğlenceye de yol açabileceğini görür. Sınırsız hayal gücünün sahip olduğu güç kütüphaneci Gary’nin (Jamaine Clement) eline geçtiğinde, hem gerçek dünyayı hem de kendi dünyasını kurtarmak için Harold ve arkadaşlarının tüm yaratıcılıklarını kullanması gerekir.

Harold, ünlü Amerikalı karikatürist ve çocuk kitapları illüstratörü Crockett Johnson’un yarattığı çizgi bir karakter. Barnaby ve Harold ve Purple Crayon çizgi roman serisi kitaplarıyla tanınan Crockett Johnson, David Johnson Leisk’in takma adıydı. Johnson, 1965’ten ölümüne kadar matematik ve matematiksel fizikle ilgili yüzün üzerinde resim yapmış bir sanatçıydı. (1)

  • harold_ve_mor_tebesir
  • harold_ve_mor_tebesir
  • harold_ve_mor_tebesir
  • harold_ve_mor_tebesir
  • harold_ve_mor_tebesir
  • harold_ve_mor_tebesir

YAKIN ARKADAŞLARI GEYİK VE KİRPİ

Harold’un en yakın arkadaşları çizgi karakterler Geyik (Lil Rel Howery) ve Kirpi’dir (Tanya Reynolds). Harold, ana karakter sıfatıyla neden kendisi gibi bir karakter yarattığını merak ettiği İhtiyar (Çizgi roman yazarı-Tanrı) ile sık sık kendi kendine konuşur. İhtiyar, Harold’a çok önemli bir enstrüman hediye etmiştir: mor tebeşir… 

Harold hayal ettiği her şeyi çizerek kendi sınırlı dünyasının malzemesi haline dönüştürür. Yaratıcısını ve varoluşunu çok merak eden Harold, en sonunda çizdiği bir kapıdan, çizgi bir karakterken gerçek dünyaya atlayıp bir insana dönüşür. Onu kısa aralıklarla siyahi bir genç adama dönüşen Geyik ve punkçı bir genç kadına dönüşüp dünyaya geçen Kirpi takip eder.

Harold, sıkıştıkça istediği şeyi yapabilmek ya da birine yardımcı olmak için mor tebeşiriyle çizer. Ana akım sinemanın bu hayal satan versiyonunun şüphesiz öncelikli müşterisi çocuklar… Nitekim annesi Tery (Zooey Deschanel) ile  çizgi karakterlerin insan versiyonlarına yardım eden küçük Mel (Benjamin Bottani), onların gerçekte kim olduğunun farkındadır. Diğer yandan sıcaktan, dünyanın keder ve kahırlarından bunalan yetişkinler için de “Harold ve Mor Tebeşir” bir nefes alma fırsatı sunabilir. Yönetmen Carlos Saldanha, potansiyel  seyircisine yarattığı hayal dünyasının fantezilerini sunarken, özellikle yetişkin seyircilere filminin satır aralarında hayal ile gerçek arasındaki farkla yüzleşme fırsatı da veriyor.

harold_ve_mor_tebesir

ÇOCUKLAR İÇİN EĞLENCELİ SEYİRLİK

Sıcak yaz günlerinde özellikle küçük seyirciler ve sıcağın bunalttığı ebeveynleri için eğlenceli anlar içeren bu fantastik seyirlik, sinemanın keyifli zaman geçirtme işlevine de başarıyla hizmet ediyor. Diğer yandan abartılı gerçeklikler ve duygular üreten filmin oyunculukları da abartılı. 

Çocuksu sevince sahip ana karakter Harold rolünde Zachary Levi, filmi sürükleme becerisi gösterirken; özellikle kütüphaneci Gary karakterini Jamaine Clement, sıradan bir performansın dışına sürüklemiş. Çocuk oyuncu Benjamin Bottani ise, Mel karakteriyle filmin öne çıkan oyunculuk performansına imza atıyor.

KAYNAKLAR

(1) https://en.wikipedia.org/wiki/Crockett_Johnson

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!