Antalya Film Festivali Kısa ve Belgesel Film Seçkisi
Uluslararası Antalya Film Festivali Kısa Film ve Belgesel Film Seçkisi…
ULUSLARARASI ANTALYA FİLM FESTİVALİ ULUSAL KISA VE BELGESEL FİLM SEÇKİSİ’NDE GÖSTERİLECEK FİLMLER BELLİ OLDU
Bu yıl 29 Kasım – 6 Aralık tarihleri arasında 52.’si düzenlenecek olan Uluslararası Antalya Film Festivali kapsamında, 10 filmden oluşan Kısa Film Seçkisi ve 12 filmden oluşan Belgesel Film Seçkisi’nde gösterilecek filmler belli oldu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Menderes Türel’in festival başkanlığında düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali, her yıl olduğu gibi bu yıl da Antalyalı sinemaseverleri, beyazperdenin en yeni ve en başarılı örnekleriyle buluşturmaya ve şehirde rengarenk bir festival coşkusu yaratmaya devam ediyor.
HEYECAN VERİCİ 10 KISA FİLM
200’e yakın başvuru arasından seçilen filmlerden oluşan Kısa Film Seçkisi’nde, Türkiye coğrafyasının dört bir yanından, birbirinden farklı öyküleri, özgün bir sinema dili ve benzersiz bir anlatımla sunan 10 kısa film yer alacak. Bu yıl Uluslararası Yarışma filmleri öncesinde 800 kişilik Aspendos salonunda, ulusal ve uluslararası film profesyonelleri ile sinemaseverlerin katılımıyla gerçekleştirilecek gösterimlerde seyirciyle buluşacak olan filmlerden biri, halkın oylarıyla belirlenecek Kısa Film İzleyici Ödülü’nün de sahibi olacak.
Kısa Film Seçkisi’nde yer alan filmler:
AZAD // Yakup Tekintangaç
BALIK HAVUZU // Ezgi Kaplan
DAĞINIK YATAK // Eytan Peker
HURŞİT // Selcen Yılmazoğlu
HUZUREVİ // Ahmet Toklu
ORMAN // Onur Saylak & Doğu Akal
TİK-TAK // Zeynep Kocak
UÇURTMA // Serdal Altun
UZUN BİR GÜN // Cenk Ertürk
ZİLAN // Mehmet Mahsum Akyel
FARKLI COĞRAFYALARDAN 12 BELGESEL FİLM
Festivalin gerek bu yılki yarışmalı bölümlerine başvuran, gerekse de gösterim talebinde bulunan kısa, uzun ve orta metrajlı belgeseller arasından seçilen, birbirinden farklı temalarda yetkin örneklerden oluşan Belgesel Film Seçkisi’nde ise 12 film yer alıyor. Belgeseller, geniş kapsamlı bir seyirci kitlesinin izlenmesi amaçlanarak, her yıl olduğu gibi yönetmenlerinin katılımıyla Antalyalı sinemaseverlerle buluşacak. Seçkide yer alan eserlerden biri, halkın oylarıyla belirlenecek Belgesel Film İzleyici Ödülü’nün de sahibi olacak.
Belgesel Film Seçkisi’nde yer alan filmler:
AH YALAN DÜNYA // Atalay Taşdiken & Hacı Mehmet Duranoğlu
ANADOLU MASALLARI // Emin Fırat Övür
TAŞI TOPRAĞI BOZUK PARA OLAN ŞEHİR // Orçin Uzun
ÇİROK // Muhammet Beyazdağ
GODESBANA // Nursena Şimşek
İMECE EVİ // Yahya Ercan
KAYIP ZAMANLAR // Faysal Soysal
MOTEL HASANKEYF // Valeria Mazzucchi
SIRADIŞI İNSANLAR // Orhan Tekeoğlu
SULAK // Alkım Ün
TİMUR HAKKINDA // Özgü Özbudak
ZERK // İnan Erbil
BELGESEL SİNEMA ESKİSİNDEN DE GÜÇLÜ
Uluslararası Antalya Film Festivali’nde 10 yıl önce başlayan ve kısa, uzun ve orta metrajlı belgesel yapımların bir arada, festival tarafından belirlenen bir jüri ile değerlendirildiği Ulusal Belgesel Film Yarışması, bu yıldan itibaren jüri değerlendirmesinden çıkarılarak, önceki yıllarda seçilen En İyi Belgesel Film’e verilmekte olan para ödülü de seçkiye katılan tüm belgesel filmler arasında eşit olarak paylaştırılacak.
Belgesel yapımların festivaldeki varlıkları konusunda yarışma başlığından farklı bir değişiklik yapılmadığı gibi, her anlamda tam bir Türkiye panoraması sunan bu önemli seçkiye her yıl yeni yetkin filmlerin de eklenebilmesi için, festival kapsamında gerçekleşen Antalya Film Forum’a bu yıldan itibaren Belgesel Pitching Platform eklendi. Başvurular arasından uluslararası bir jüri tarafından seçilecek 2 farklı belgesel projesi, toplamda 60.000 TL ödül ile desteklenecek.
Uluslararası Antalya Film Festivali gösterim programı kısa, uzun ve orta metrajlı, kurmaca ve belgesel, ulusal ve uluslararası filmlerle bir bütündür. Bu ülke topraklarında üretilen her nitelikli yapım, festivalin 52 yıllık tarihi boyunca resmi programda yer almış, bu yıl ve bundan sonraki yıllarda da yer almaya devam edecektir.
KISA ve BELGESEL FİLMLERLE İLGİLİ GELİŞMELER
Kısa ve belgesel filmlerin seçki başlıkları altında olmaları, bu iki film türünde yetkin örnekler sunan sinemacıların Altın Portakal heykeline sahip olabilmeleri ve sinemaseverlerin bu bölümlerde yer alan filmlere olan ilgisini artırmak amacıyla, hem Kısa Film Seçkisi’nde hem de Belgesel Film Seçkisi’nde yer alan filmler halk oylamasına açılarak Kısa Film İzleyici Ödülü ile Belgesel Film İzleyici Ödülü sahibi olacaklardır.
52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nde belgesel yapımların varlığıyla ilgili bir süredir kamuoyunda yer alan eleştiriler Festival Yönetimi tarafından titizlikle değerlendirilmiş ve dikkate alınmıştır. Bunun yanısıra Uluslararası Antalya Film Festivali’nde belgesel filmlerin varlığı korunmuş, ulusal ve uluslararası yarışmalarda En İyi Film Altın Portakal’ı başta olmak üzere çok sayıda kategoride ve büyük para ödülü için yarışabilmesinin önü açılmıştır. Bundan sonraki yıllarda da Türkiye’de belgesel filmlerin güçlenmesi adına Festival Yönetimi tarafından yeni başlıklar açılmasına ve çalışmalar yapılmasına karar verilmiştir:
Belgesel sinema yapımına katkı sağlaması planlanan bir diğer yenilik de, iki yıldır ön çalışmaları yürütülen ve 52. Uluslararası Antalya Film Festivali sırasında tanıtımı yapılacak olan FILM TMR (Film Talent Marketing Rounds – Film Tomorrow / Yarının Filmleri) kapsamında DOCU TMR bölümünün de çalışmalarına başlanmış olmasıdır.
Geçmişte olduğu gibi bu yıl da Uluslararası Antalya Film Festivali, özel filmleri seyircisi ile buluşturma misyonuna devam ederken buna, Türkiye sinema sektöründeki nitelikli üretime katkıda bulunmak misyonunu da ekleyerek öncü olmaya devam ediyor.
YAŞAM BOYU BAŞARI ÖDÜLÜ FRANSIZ AKTRİS CATHERINE DENEUVE’ÜN
52. Uluslararası Antalya Film Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü sinema tarihinin efsanevi oyuncularından Catherine Deneuve’e verilecek. Deneuve, ödülünü festivalin 29 Kasım tarihindeki açılış töreninde alacak. Festival kapsamında “Yeni Ahit/ The Brand New Testament,” “Şerburg Şemsiyeleri / Les Parapluies de Cherbourg” ve “Hindiçin/ Indochine” filmlerinden oluşan toplu gösterisi düzenlenecek olan Deneuve, festivalin onur konuğu olacak.
Tiyatrocu bir aileden gelen Catherine Deneuve, henüz 14 yaşında başladığı kariyerinde 58 yılı geride bıraktı. 1957 yılında oynadığı “Kolejli Kızlar / Les Collegiennes”den 2015 tarihli üç yapıma dek 130 civarında filmde rol aldı.
Jacques Demy’nin unutulmaz müzikali “Şerburg Şemsiyeleri/Les Parapluies de Cherbourg” ile yıldızlaşan Deneuve, kısa sürede Fransız ve Avrupa sinemasının ikonu haline geldi. Bugün sinema tarihinin ustaları arasında sayılan döneminin önde gelen yönetmenleri Catherine Deneuve ile çalışmak için sıraya girdi. Demy’nin hemen her filminde rol alan Deneuve’ün filmografisindeki filmlerin pek çoğu klasikleşti, birçoğu da bugün başyapıt olarak kabul ediliyor.
Fransız ve Avrupa sinemasına varlığıyla anlam katan, birbirinden nüanslı yorumlarıyla bir oyunculuk anıtı olarak izleyicileri kendine hayran bırakan Deneuve, yılda iki ya da üç filmde oynuyor. Olgunluk çağının saltanatını sürerken en başından beri tüm filmlerinde mükemmel performanslar sergiliyor. Filmografisinde yer alan yaklaşık 130 filmin her birinde tümüyle rolüne bürünürken onu ikonlaştıran aura’sından hiçbir şey eksiltmemeyi dün olduğu gibi bugün de başarıyor.
Dünya sinemasında Catherine Deneuve damgası
Catherine Deneuve’ün ‘60’lı yıllardan bugüne damgasını vurduğu filmler sinema tarihindeki yerini mükemmel vurgular. Roman Polanski ile “Tiksinti/ Repulsion”, Louis Bunuel ile “Gündüz Güzeli/Belle de Jour” ve “Seni Sevmeyeceğim/ Tristana”, Marco Ferreri ile “Çılgın Fahişe/La Cagna”, Mauro Bolognini ile “Baba, Oğul ve Gelin/Fatti di Gente Perbene”, Jean – Paul Rappeneau ile “Vahşi Dilber / Le Sauvage”, François Truffaut ile “Son Metro / Le Dernier Metro”, Andre Techine ile “Hotel des Ameriques”, “Sevdiğim Mevsim / Ma saison preferee”, Tony Scott ile “Açlık”, Alain Corneau ile “Fort Saganne”, Mario Monicelli ile “İnşallah Kız Olur / Speriamo che sia femmina”, Regis
Wargnier ile “Hindiçin / Indochine”, Manoel de Oliveira ile “Saklı Hayat / O Convento” ve “Geveze bir Film / Um Filme Falado”, Raoul Ruiz ile “Généalogies d’un Crime” (Bir Suçun Şeceresi), Nicole Garcia ile “Vendome Meydanı / Place Vendome”, Leos Carax ile “Pola X”, Lars von Trier ile “Karanlıkta Dans / Dancer in the Dark”, François Ozon ile “8 Kadın / 8 Femmes” ve “Kadın İsterse / Potiche”, Arnaud Desplechin ile 100. filmi “Bir Noel Hikayesi / Un Conte de Noel”…
ÖDÜLLER:
*”Le Dernier Métro/Son Metro” filmi ile En İyi Kadın Oyuncu Cesar Ödülü ve En İyi Yabancı Kadın oyuncu David di Donatello Ödülü-1981;
*”Indochine/ Hindiçin” filmi ile Yılın En İyi Kadın Oyun Oyuncu Oscar adayı ve En İyi Kadın Oyuncu Cesar ödülü- 1992;
*San Sebastián Uluslararası Film Festivali, Donostia Yaşam Boyu Başarı Ödülü- 1995;
*Moskova Uluslararası Film Festivali, Dünya Sinemasına Katkı Ödülü-1997; *”Vandome Place/Vandome Meydanı” filmi ile Venedik Film Festivali En İyi Kadın Oyuncu Ödülü-1998;
*Berlin Film Festivali, Altın Ayı Onur Ödülü- 1998;
*”8 Kadın/8 Femmes” filmindeki rolü ile Berlin Uluslararası Film Festivali’nde En İyi Kadın Oyuncu Gümüş Ayı Jüri Özel Ödü-2002,
*”8 Kadın/8 Femmes” filmindeki rolü ile Avrupa Film Ödülleri’nde En İyi Kadın Oyuncu ödülü- 2002;
*Cannes Film Festivali’nde Onursal Altın Palmiye Ödülü-2005; *Bangkok Uluslararası Film Festivali, Hayat Boyu Başarı Ödülü-2006;
*Cannes Film Festivali, Özel Ödülü-2008
*Moskova Uluslararası Film Festivali’nde Stanislavsky Ha
“YAŞAM BOYU ONUR ÖDÜLÜ” ve “YILDIRIM ÖNAL ANI ÖDÜLÜ” SAHİPLERİ BELLİ OLDU
29 Kasım-6 Aralık 2015 tarihleri arasında 52.’si düzenlenen Uluslararası Antalya Film Festivali’nin “Yaşam Boyu Onur Ödülü” sahipleri belli oldu. Onur ödülleri bu yıl Erden Kıral, Ayşen Gruda ve Kayhan Yıldızoğlu’na verilecek. Yıldırım Önal Anı Ödülü ise bir yıl boyunca Tijen Par’a emanet edilecek.
Ülkemizin en köklü sinema etkinliklerinden Uluslararası Antalya Film Festivali’nin Yaşam Boyu Onur Ödülü bu yıl üç sanatçıya takdim ediliyor. Son filmi “Gece” ile hala genç ve yenilikçi bir sinemanın izini süren usta yönetmen Erden Kıral, unutulmaz performansları ve klasikleşmiş yerli komedilerde Yeşilçam’ın efsane isimlerinden birine dönüşmüş olan Ayşen Gruda ile kariyeri boyunca 200’e yakın filmde rol alan, sinema ve televizyon dünyasının en deneyimli karakter oyuncularından Kayhan Yıldızoğlu festivalin açılış töreni sırasında verilecek ödüllerin sahipleri olacak. Festival tarihinde son derece anlamlı bir yere sahip olan Yıldırım Önal Anı Ödülü ise bir yıl boyunca Tijen Par’a emanet…
Gerçek Bir Usta: Erden Kıral
Sinemamızın yetmişli yıllardaki gençleşme ve siyasallaşma sürecine “Kanal” ve “Bereketi Topraklar Üzerinde” filmleriyle katkıda bulunan usta yönetmen Erden Kıral, Yılmaz Güney’le başladığı sinema kariyerini bağımsız olarak sürdürdü. Ferit Edgü’nün “O” adlı romanından yola çıkarak beyaz perdeye aktardığı “Hakkari’de Bir Mevsim” adlı filmi 1983 yılında, Berlin Film Festivali’nde Gümüş Ayı ödülü de dahil olmak üzere çok önemli ulusal ve uluslar arası ödülün sahibi oldu.
Erden Kıral, Türkiye’de arthouse sinemasının dışlandığı dönemlerde ürettiği “Ayna” ve “Av Zamanı” gibi filmlerle bu zorlu günlerin sınavından başarıyla geçti. En iyi film ve yönetmen Altın Portakal’larını kazanan “Mavi Sürgün” ile birlikte girdiği olgunluk döneminde “Yolda”, “Vicdan” ve “Yük” gibi bol ödüllü, yenilikçi yapıtlara imza attı. Geçtiğimiz yıllarda 52. Selanik Film Festivali’nde Türkiye dışında ilk kez bir Avrupa ülkesinde Erden Kıral’a özel bölüm açıldı ve filmleri toplu olarak Avrupa izleyicisiyle buluştu. Kıral, son olarak başrollerini Nurgül Yeşilçay, Mert Fırat, Vildan Atasever ve İlyas Salman’ın paylaştığı “Gece” filmiyle seyirci karşısına çıktı.
Sinemamızın Gülen Yüzü: Ayşen Gruda
Rol aldığı ilk filmden itibaren yarattığı karakterlerle büyük başarılara imza atan ve tekrarı güç rekorlar kıran Ayşen Gruda, komedi dendiğinde akla gelen ilk isimler arasında yer alıyor. Kemal Sunal, Şener Şen, İlyas Salman’la birlikte rol aldığı filmlerde yarattığı karakterlerle ismini sinema tarihine altın harflerle yazdırmayı başaran Gruda; Davaro, Çiçek Abbas, Hababam Sınıfı serisi, Şekerpare, Çöpçüler Kralı, Tosun Paşa, Bizim Aile, Süt Kardeşler gibi sayısız filmde yer aldı.
Gruda son dönem Türkiye sinemasının dikkat çeken filmlerinden “Hacivat Karagöz Neden Öldürüldü?”, “Pazarları Hiç Sevmem” ve “Pek Yakında” gibi örneklerinde usta işi performanslar sergilerken, 2010 yılında Sinan Çetin’in “Kağıt” filmindeki rolüyle En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Altın Portakal’ının da sahibi olmuştu.
Tiyatrodan Beyaz Perdeye: Kayhan Yıldızoğlu
Muhsin Ertuğrul’la tanışmasının ardından uzun yıllar İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahneye çıkan Kayhan Yıldızoğlu, sinemaya 1966 yılında Fatih’in Fedaisi ve Malkoçoğlu filmleriyle geçiş yaptıktan sonra Memduh Ün, Ertem Eğilmez, Atıf Yılmaz, Süreyya Duru, Orhan Aksoy, Ertem Göreç ve Tunç Başaran filmlerinde sıklıkla kamera karşısına geçti.
Kült mertebesine ulaşmış fantastik ve aventür filmlerin de dahil olduğu 200’e yakın filmde rol alan Kayhan Yıldızoğlu, yer aldığı Üç Arkadaş, Şoför Nebahat, Kara Gözlüm, Keloğlan gibi klasiklerin yanı sıra, Yavuz Turgul’un “Eşkıya”sındaki Artist Kemal karakteriyle de de hafızalara kazındı.
Yıldırım Önal Anı Ödülü: Tijen Par’ın
Etkileyici bir geçmişe sahip Yıldırım Önal Anı Ödülü, tiyatrodaki İsmail Dümbüllü Ödülü’nün misyonunu Uluslararası Antalya Film Festivali aracılığıyla sinemamıza taşıyor ve her yıl bir oyuncuya emanet edilerek el değiştiriyor. Ödül bu yıl Tijen Par’a takdim ediliyor.
Ünlü aktör Yıldırım Önal, “Dinmeyen Sızı” filmindeki rolüyle 1973 yılında “En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu” seçilerek Altın Portakal ödülünü kazandı. Hayatının son yıllarında girdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle, ödülünü rehinciye bırakmak zorunda kalan Önal, geri alamadan hayatını kaybetmişti. Yıllar sonra rehincinin oğlu tarafından Antalya Kültür Sanat Vakfı’na teslim edilen Altın Portakal heykelciği, 1999 yılından itibaren Yıldırım Önal Anı Ödülü olarak her yıl bir oyuncuya emanet ediliyor. Geçen yıl Gülden Ökten’in aldığı ödül, ünlü oyuncu Tijen Par’a emanet edilecek.
Ankara Devlet Konservatuvarı Tiyatro Bölümü’nden 1958 yılında mezun olan Tijen Par; Haldun Taner’in “Dışardakiler” oyunuyla tiyatroya başladı. 1964 yılında yedi filmde birden rol alarak sinemaya hızlı bir giriş yaptıktan sonra Lütfi Akad, Metin Erksan, Atıf Yılmaz, Yılmaz Duru ve Duygu Sağıroğlu gibi ustaların filmlerinde yer aldı. Yönetmenlik denemesinde de bulunan Par, Selvi Boylum Al Yazmalım da dahil olmak üzere çok sayıda filmde seslendirme sanatçılığı da yaptı. Sanatçı halen Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Tiyatro Bölümü’nde akademisyen olarak görev yapıyor.