34. İstanbul Film Festivali
34. İstanbul Film Festivali’nin programı 10 Mart Salı sabahı İKSV Resmi Konaklama Sponsoru Martı Istanbul Hotel’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı.
34. İstanbul Film Festivali’nin programı 10 Mart Salı sabahı İKSV Resmi Konaklama Sponsoru Martı Istanbul Hotel’de düzenlenen bir basın toplantısıyla açıklandı. Toplantıya konuşmacı olarak İKSV Genel Müdürü Görgün Taner, Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil ve İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan katıldı.
Türkiye’de sinema kültürünün yaygınlaşmasının ve sinemanın bir gelenek haline gelmesinin ardındaki en önemli etkinliklerden birinin de İstanbul Film Festivali olduğunu vurgulayan Akbank Genel Müdürü Hakan Binbaşgil, “Bu görkemli sanat etkinliği, her yıl sinemaseverleri sinema dünyasının en seçkin ve en özgün filmleriyle buluşturuyor. Festival ayrıca sinemamızın gelişiminde ve kaydettiği başarılarda önemli rol oynuyor. İstanbul Film Festivali’ni bugünlere taşıyan, dünyada da bilinen film festivallerinden biri olmasını sağlayan nedenlerden birinin de, seyircilerin tutkusu olduğunu düşünüyorum. Seyircinin 34 yıldır aralıksız devam eden coşkusu organizasyonu yapanların hep daha iyiyi hedeflemelerini sağlıyor,” dedi. Binbaşgil konuşmasını şu şekilde sürdürdü: “Akbank olarak biz de 11’inci kez bu seçkin festivalin destekçisi olmaktan mutluluk duyuyoruz. İstanbul Film Festivali’nin dünya sinemasına da değerli katkılar sunan saygın bir organizasyon haline gelmesinde emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyorum. En başta, öncü kişiliği ve rehberliğiyle hatıralarımızda hep yaşayacak olan Şakir Eczacıbaşı’nı saygıyla anıyorum. Ve tabii, kültür ve sanat hayatımıza 40 yılı aşkın bir süredir olağanüstü katkılarda bulunan İKSV’nin Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı’na ve başarılı ekibine teşekkür ediyorum.” dedi.
Festival programı ve etkinlikleriyle ilgili bilgi veren İstanbul Film Festivali Direktörü Azize Tan daha sonra Altın Lale Uluslararası Yarışma, Altın Lale Ulusal Yarışma, FACE Sinemada İnsan Hakları Yarışması ve bu yıl ilk kez gerçekleştirilecek Ulusal Belgesel Yarışması’nda yer alacak filmleri açıkladı. Festivalin kurucularından Onat Kutlar’ın ölümünün 20.yıldönümü, Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin kuruluşunun 50. Yılı olduğunu belirten Azize Tan, festivalin bu yıl da ne yazık ki geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi, sinema salonu sıkıntısı çektiğine değindi.
34. İstanbul Film Festivali basın toplantısı, İKSV Resmi İletişim Sponsoru Vodafone’un desteğiyle film.iksv.org ve medyamerkezi.vodafone.com.tr sitelerinden canlı olarak yayınlandı.
Sinema Onur Ödülleri
İstanbul Film Festivali tarafından her yıl sinema dünyasına imzasını atan isimlere verilen Sinema Onur Ödülleri’ni bu yıl yönetmen ve yapımcı Yılmaz Atadeniz, müzisyen Cahit Berkay, oyuncu Nebahat Çehre, senarist ve yönetmen Safa Önal ve oyuncu Süleyman Turan alacak. Sinemanın beş usta ismine ödülleri, 3 Nisan Cuma akşamı Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’nda gerçekleştirilecek 34. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde takdim edilecek.
Festival kapsamında Yılmaz Güney ve Nebahat Çehre’nin başrollerinde yer aldığı, Yılmaz Güney’in filmi Seyyit Han, yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz’in üstlendiği, Tamer Yiğit, Selma Güneri, Erol Taş ve Süleyman Turan’ın rol aldığı Maskeli 5ler ve Süleyman Turan’ın Ekrem Bora’yla başrolünü paylaştığı Temel Gürsu’nun yönettiği Dikkat Kan Aranıyor filmleri de gösterilecek.
Festival programında neler var?
34. İstanbul Film Festivali bu yıl da sinemaseverlere 2015 yılında Sundance ve Berlin Film Festivalleri’nde prömiyerleri yapılan filmlerden, tartışma yaratan belgesellere, çocuk filmlerinden usta yönetmenlerin son başyapıtlarına zengin bir program sunacak. Festivalde Akbank Galaları, Ustalar, Dünya Festivallerinden, Yeni Bir Bakış, NTV Belgesel Kuşağı, Mayınlı Bölge, Antidepresan, Çocuk Mönüsü, Geceyarısı Çılgınlığı gibi klasikleşmiş bölümlerin yanı sıra bu yıla özel bölüm ve gösterimler gerçekleştirilecek.
Festivalin çizelgesi, etkinlikleri ve tüm detaylarını içeren festival katalogu, festival sinemaları ve Biletix satış noktalarından 5 TL’ye alınabilecek.
Festivalin yeni bölümleri
• Balkanlar: Ateşin Sineması: İstanbul Film Festivali bu yıl, yönetmen Kujtim Cashku’nun “Balkanlar öyküler ve öykücülerin diyarıdır”, Nuri Bilge Ceylan’ın “bir tür kişilik, bir tür ruh, bir öz” diye bahsettiği Balkan bölgesinin sinemasına özel bir bölüm ayırıyor. Profesör Dina Iordanova’nın aynı adlı kitabının başlığını taşıyan Balkanlar: Ateşin Sineması, bu özel bölgenin en iyi ve en güncel sinema örneklerini bir araya getirecek. Bölüm kapsamında Bulgaristan, Yunanistan, Sırbistan, Karadağ, Slovenya, Arnavutluk, Hırvatistan ve Makedonya Cumhuriyeti’nden 7 film gösterilecek.
• Aile Bağları: İstanbul Film Festivali’nin bu yılki bir diğer yeni bölümü ise oyuncu Aishwarya Rai’nin “Ailem hem zaafım hem kuvvetimdir” dediği, Brad Pitt’in “Aile riskli bir girişim” olarak bahsettiği, Haneke’nin de her filminde bir aile parçaladığı Aile Bağları. En çok kutsanan, en çok eleştirilen, en sık sömürülen toplumsal kurum olan aile içi bağlar festivalin bu bölümünde ele alınıyor, inceleniyor, hırpalanıyor, sorgulanıyor. Aile Bağları bölümünde 10 film izleyicilerle buluşacak.
• Özel Gösterim: Ufak Hakikatler: İstanbul Modern’in kuruluşunun 10. Yılında, Türkiye sinemasının 100. yılına ithafen gerçekleştirdiği bu projede İstanbul Modern Sinema’nın seçtiği beş yönetmen ve yönetmen ikilisi, Türkiye’de sinemayı referans alan birer kısa film çekti. İstanbul Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle, özellikle bu proje için üretilen ve ülkenin sinema tarihine güncel bir yaklaşımla katkı sağlayan bu kısa filmler, “Ufak Hakikatler” başlığı altında festivalde bir arada gösterilecekler.
• Alman Canlandırma Sineması: İstanbul Film Festivali ve Goethe-Institut işbirliğiyle hazırlanan bu bölümde Alman canlandırma sinemasından filmler yer alıyor. DOK Leipzig Uluslararası Belgesel ve Canlandırma Film Festivali’nin Canlandırma Bölümü Yöneticisi Annegret Richter’in hazırladığı program iki bölümden oluşuyor.
Latin Amerika’nın en gözde yönetmenlerinden Lisandro Alonso’nun tüm filmleri festivalde
Yeni Arjantin Sineması’nın en önemli temsilcileri arasında sayılan senarist ve yönetmen Lisandro Alonso’nun tüm filmleri Türkiye’de ilk defa festival kapsamında izleyiciyle buluşacak. Bu bölümde yönetmenin başrollerinde Viggo Mortensen’in oynadığı 2014 yapımı son filmi Hayal Ülkesi / Jauja’nın yanı sıra dörtleme olarak da adlandırılan Liverpool (2008), Hayalet / Fantasma (2006), Ölüler / Los muertos (2004) ve Özgürlük / La libertad (2001) gösterilecek. Festivalin bu özel bölümü, geleneksel kurgu teknikleriyle belgesel yapısını birleştiren Alonso’nun filmlerindeki kendine has büyüleyici ve gizemli atmosferi beyazperdede keşfetmek isteyenler için kaçırılmayacak bir fırsat.
Türkiye sinemasının başyapıtlarından Metin Erksan imzalı “Yılanların Öcü” yenilenmiş kopyasıyla festivalde
İstanbul Film Festivali, Groupama işbirliğiyle sekiz yıldır Türkiye sinemasının önemli yapıtlarını yenileyerek sinemaya yeniden kazandırılmalarını sağlıyor. Türk Klasikleri Yeniden kapsamında bu yıl Türkiye sinemasının başyapıtları arasında sayılan Metin Erksan’ın 1962 yapımı filmi Yılanların Öcü restore edilerek beyazperdeye taşınacak. Film, Fanatik Film tarafından restore ediliyor. Yılanların Öcü’nün yenilenmiş kopyası 9 Nisan akşamı yapılacak gala gösteriminin ardından 12 Nisan’da izleyicilerle buluşacak.
Festival Onat Kutlar’ı Anıyor
Sinematek’in 50. kuruluş yılı özel gösterimi: “Il Gattopardo”
İstanbul Film Festivali, Festivalin kurucularından Onat Kutlar’ı, ölümünün 20. yıldönümünde özel bir gösterimle anıyor. Onat Kutlar ve arkadaşları tarafından 1965 yılında kurulan Türk Sinematek Derneği’nin bu yıl kuruluşunun 50. yılı. Onat Kutlar’ın favori yönetmenlerinden Visconti’nin 1963 yılı yapımı başyapıtı Il Gattopardo / Leopar festival kapsamında gösterilecek. Onat Kutlar’ın 1967 yılında Sinematek’in yayını olan Yeni Sinema Dergisi’ne yazdığı Visconti yazısı da festival katalogunda yer alacak. Sinematek yıllarının, misyonunun ve mirasının tartışılacağı söyleşi 10 Nisan Cuma günü İstanbul Modern’de yapılacak.
Festivalde yarışma heyecanı
İstanbul Film Festivali’nin yarışma filmleri festivalin ikinci haftasından itibaren izleyicilerin beğenisi ve jüri üyelerinin değerlendirmesine sunulacak. Kazananlar, 18 Nisan Cumartesi akşamı Lütfi Kırdar Sergi ve Kongre Sarayı’nda düzenlenecek Ödül Töreni’nde açıklanacak.
• Altın Lale Uluslararası Yarışma: 34. İstanbul Film Festivali’nin Altın Lale Uluslararası Yarışma’sında, sanat ve sanatçı temasını işleyen ya da edebiyat eserlerinden uyarlanan 12 film yarışacak. Şakir Eczacıbaşı anısına verilen Uluslararası Altın Lale Ödülü, bu yıl da Eczacıbaşı Topluluğu tarafından 25.000 avroluk para ödülüyle desteklenecek. Rolf de Heer başkanlığındaki Uluslararası Altın Lale jürisinde yönetmen Bence Fliegauf, yapımcı Cédomir Kolar, senarist ve yönetmen George Ovashvili ve oyuncu Melisa Sözen yer alıyor.
• Altın Lale Ulusal Yarışma: Ulusal Yarışma’da Altın Lale Ödülü için, yapımı 2014-2015 sezonunda tamamlanan 10 film yarışacak. Bu yıl yarışmadaki 6 filmin dünya, 3 filmin ise Türkiye prömiyeri yapılacak. Ulusal Yarışma jüri başkanlığını, Türkiye sinemasının usta yönetmenlerinden Zeki Demirkubuz üstleniyor. Altın Lale Ulusal Yarışma Jürisi’nin diğer üyeleri oyuncu Tansu Biçer, görüntü yönetmeni Emre Erkmen, yazar Şebnem İşigüzel, Uluslararası Berlin Film Festivali Panorama Bölümü seçici kurul üyesi, TEDDY Ödülü kurucusu, sinemacı ve yazar Wieland Speck.
Jürinin seçeceği En İyi Film’e 150.000 TL, En İyi Yönetmen’e ise 50.000 TL ödül verilecek. Festivalde En İyi Kadın Oyuncu ve En İyi Erkek Oyuncu seçilecek isimler 10.000’er TL alacak. Ayrıca, En İyi Senaryo,
En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik dallarında da ödüller verilecek. Anadolu Efes, Onat Kutlar anısına verilen Jüri Özel Ödülü’nü kazanacak filmin yapımcısını bu yıl da 60.000 TL ile ödüllendirecek.
• FESTİVALDE BU YIL İLK KEZ
Ulusal Belgesel Yarışması: Türkiye’de belgesel üretimine uzun yıllardır ilgi gösteren İstanbul Film Festivali, belgesel sinemayı ve belgeselcileri desteklemek amacıyla belgesel kategorisinde bu yıl ilk kez ödül vermeye başlıyor. Ulusal Belgesel Yarışması’nda En İyi Belgesel ve Jüri Özel Ödülü kategorilerinde Türkiye Sineması bölümü destekçisi Anadolu Efes tarafından toplam 15.000 TL ödül verilecek. Ulusal Belgesel Yarışma Jürisi’nde belgesel sinemacı Emel Çelebi, yönetmen ve yapımcı Pelin Esmer ile yönetmen Paul Poet yer alıyor. Gösterilecek belgesellerden 11 film dünya prömiyerini, 2 film Türkiye prömiyerini İstanbul Film Festivali’nde yapacak.
• Sinemada İnsan Hakları: FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü Yarışması: Avrupa Konseyi’nin katkılarıyla, yalnızca İstanbul Film Festivali’nde verilen FACE Avrupa Konseyi Sinema Ödülü bu yıl da, Sinemada İnsan Hakları bölümündeki bir filme verilecek. İnsan hakları konusunda kamuoyunda duyarlılık ve bilinç yaratan, konunun öneminin daha iyi anlaşılmasına katkıda bulunan 10 film arasından jürinin seçeceği bir filme Avrupa Konseyi ile sinema yapıtlarını destekleyen Eurimages Fonu tarafından 10.000 avroluk para ödülü takdim edilecek.
FACE Ödül Jürisi’nde Avrupa Konseyi Genel Sekreteri ve Genel Sekreter Yardımcısı’nın İnsan Hakları ve Hukukun Üstünlüğü konularında özel başdanışmanı Leyla Kayacık, yazar, oyuncu ve senarist Ercan Kesal, Filistinli senarist ve yönetmen Najwa Najjar ve Avrupa Film Fonu Eurimages İdari Direktörü Roberto Olla yer alacak.
• Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü: 2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen ve yapımcı Seyfi Teoman anısına verilen Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nü kazanan filmin yönetmenine sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere CMYLMZ Fikirsanat aracılığıyla 30.000 TL ödül verilecek. Festivalin Altın Lale Uluslararası Yarışma, Sinemada İnsan Hakları Yarışması ve Türkiye Sineması (Altın Lale Ulusal Yarışma, Yarışma Dışı, Yeni Türkiye Sineması) bölümlerinde yer alan Türkiye yapımı tüm kurmaca ilk filmler bu ödüle aday olabilecek. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nün jürisinde senarist, yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun, oyuncu ve yönetmen Syllas Tzoumerkas ve oyuncu Selen Uçer yer alacak.
• FIPRESCI Ödülü: Uluslararası Sinema Eleştirmenleri Birliği (FIPRESCI) Altın Lale Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan birer filme FIPRESCI Ödülü verecek. Başkanlığını Bulgaristan’dan Alexander Grozev’in yapacağı FIPRESCI Jürisi’nde Finlandiya’dan Antti Selkokari, Hollanda’dan Sasja Koetsier, İtalya’dan Giovanni Ottone ve Türkiye’den Senem Erdine ile Şenay Aydemir görev alacak.
• Cineuropa.org Ödülü: İstanbul Film Festivali’nde ilk kez geçen yıl verilen Cineuropa.org Ödülü bu yıl da devam ediyor. Sanatsal açıdan değeri tartışmasız olan, bunun yanı sıra karşılıklı iletişimi destekleyen ve birleştirici özellik taşıyan filmlere verilen Cineuropa.org Ödülü, Altın Lale Ulusal Yarışması’nda yer alan bir filme verilecek. Cineuropa Ödülü’nü kazanan filmi, sinema yazarı Vladan Petkovic belirleyecek.
• Radikal Halk Ödülü: İKSV’nin medya sponsorlarından Radikal, 2000 yılından bu yana festival izleyicilerinin Ulusal ve Uluslararası Yarışma’da yer alan filmler arasından belirlediği birer filme Halk Ödülü veriyor. Oy kullananlar arasında çekilecek kura sonucunda çeşitli ödüller sahiplerinin olacak. Büyük ödülü kazanacak şanslı izleyici, Radikal’in davetlisi olarak Saraybosna Film Festivali’ne gidecek.
Köprüde Buluşmalar onuncu yaşını kutluyor
Türkiye’den sinemacıları uluslararası profesyoneller ile bir araya getiren Köprüde Buluşmalar’ın onuncusu Anadolu Efes’in destekleri ile 4-19 Nisan tarihleri arasında 34. İstanbul Film Festivali kapsamında düzenlenecek.
İstanbul Film Festivali kapsamında Anadolu Efes’in desteğiyle düzenlenen Köprüde Buluşmalar, 2015 yılında 10’uncu yaşını kutluyor. Köprüde Buluşmalar kapsamında yapılan Film Geliştirme Atölyesi, Yapım Aşaması Atölyesi ve Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu pek çok projeyi ve filmi destekliyor.
Düzenlenmeye başladığı 2006 yılından bu yana 29 film projesinin tamamlanmasına ve 36 farklı projeye 430 bin Euro’ya yakın kaynak yaratan Köprüde Buluşmalar, 10. yılında da yeniliklere devam ediyor. Bu yıl ilk kez Film Geliştirme Atölyesi’ne seçilen projelerin yapımcı, yönetmen ve senaristlerine uluslararası eğitmen ve sinemacılar tarafından senaryo, sunum, yapım, pazarlama ve dağıtım konularında bir eğitim verilecek. Ayrıca, ortak yapımlarda yeni işbirliklerine önayak olmak amacıyla komşu ülkelerden film projeleri de davet edilecek.
Köprüde Buluşmalar kapsamında, uzun metrajlı kurmaca, belgesel projeleri ve yapımı devam eden filmlerin ilk uluslararası sunumlarının yapılacağı atölye çalışmaları ile sinema profesyonellerine yönelik birçok panel, sinema dersi ve forum düzenlenecek. Bu yıl 120 başvuru arasından seçilen uzun metraj 8 kurmaca ve 2 belgesel projenin katılacağı atölyeler, 16 Nisan Perşembe akşamı gerçekleştirilecek ödül töreniyle sona erecek.
Film Geliştirme Atölyesi
Korku, fantastik, komedi gibi farklı türlere de açık olan Film Geliştirme Atölyesi’ne seçilen 10 film projesinin yönetmen ve yapımcıları için her yıl verilen ön hazırlık aşaması ve sunum teknikleri eğitimine ek olarak bu yıl kapsamlı bir çalışma yapılacak. Ön çalışmanın ardından yönetmen, yapımcı ve/veya senaristler uluslararası yapımcı, dağıtımcı, fon, market ve yayın kurumu temsilcileri ile birebir toplantı yapma fırsatını bulacaklar. Atölye sonunda T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın 10.000 dolarlık destek ödülü, Melodika Ses Post Prodüksiyon Ödülü, Fransız Ulusal Sinema Merkezi CNC’nin 10.000 avroluk ödülü ve Akdeniz Film Enstitüsü MFI’nin Senaryo Atölyesi Ödülü, uluslararası jürinin değerlendirmesinin ardından sahiplerini bulacak.
Yapım Aşaması Atölyesi
Bu yıl dördüncüsü gerçekleştirilecek olan Yapım Aşaması Atölyesi, Türkiye’den post prodüksiyonuna devam edilen uzun metraj filmleri ve belgeselleri desteklemeye devam edecek. Atölyeye seçilen filmlerin yönetmen ve yapımcıları Köprüde Buluşmalar kapsamında yalnızca profesyonellere açık (dağıtımcılar, festival veya fon yöneticileri, televizyon kanallarının temsilcileri), özel gösterim ve sunumlar yapacaklar. Atölye sonunda uluslararası jürinin belirleyeceği filmlere, 10.000 dolar Anadolu Efes Ödülü, renk düzenleme ve online kurgu işlemlerini kapsayan ve bu yıl ilk defa verilecek olan ve tüm post-prodüksiyon işlemlerini kapsayan Color-ist Ödülü ve filmlerin Başka Sinema salonlarında sanal baskı bedelinden (VPF) muaf olarak gösterilmesini sağlayan Başka Sinema Ödülü takdim edilecek.
Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu
Köprüde Buluşmalar, Medienboard Berlin-Brandenburg ve Hamburg Schleswig-Holstein Film Fonları’nın işbirliği, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın katkısı ile oluşturulan ve iki ülke arasındaki ortak yapımlar için teşvik sunmayı amaçlayan Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu bu yıl 5. kez Köprüde Buluşmalar kapsamında sahiplerini bulacak.
Paneller
Köprüde Buluşmalar kapsamında 12-17 Nisan tarihleri arasında Akbank Sanat’ta isteyen tüm film profesyonelleri ve sinemaseverlerin katılabileceği ücretsiz paneller de gerçekleştirilecek.
Özellikle belgesel proje geliştirme konusunda destek almak isteyen film yapımcılarını hedefleyen sinema dersi, geçtiğimiz yıl içerisinde pek çok festivali dolaşarak direniş hikayesini paylaşmış Everyday Rebellion belgeselinin yönetmenlerinden Arash T. Riahi tarafından verilecek.
Güzel sanatların pek çok dalında projeler için başvuru, destek ve fon hizmeti sağlayan, proje sahiplerine yol haritalarında rehberlik eden AB Bilgi Ofisi Creative Europe Desk, Media Desk’e başvuru süreci, içeriği, kısıtlamaları ve katkı şemaları ile ilgili detaylı bilgileri katılımcılarla paylaşacağı bir panel gerçekleştirecek.
Popüler Türk sineması, Yeşilçam kültürü ve dönemin kopyacı örneklerini sorgulayan Remake Remix Rip-off filminin yönetmeni Cem Kaya, düşük bütçelerle film yapmanın püf noktaları üzerine bir sinema dersi verecek.
Önemli kurum ve projelerde senaryo danışmanlığı yapan Anita Voorham ve prodüksiyon, finans, dağıtım gibi alanlarda uzman eğitmen Tobias Pausinger senaryo geliştirme ve proje sunumuna odaklanan bir sinema dersi verecek.
Israel Film Fund direktörü Katriel Schory, film yapım sürecinde yapımcıyı bekleyebilecek zorluklar ve engeller ile ilgili vereceği sinema dersinde, katılımcıları karşılarına çıkabilecek pürüzler ve çözümleri konusunda bilgilendirecek.
Dünyanın dört bir yanından film geliştirme ve yapım aşaması projelerini destekleyen fonların temsilcileri, Meet the Funds isimli panelde, hem kendi fonlarını tanıtacaklar hem de katılımcıların fonların işleyiş sistemi ve kriterleri ile ilgili sorularını yanıtlayacak.
Meet the Markets başlıklı panelde; önde gelen film marketlerinin temsilcileri katılımcılarla buluşacak, proje sahiplerinin filmlerinin sunumlarında nelere dikkat etmesi gerektiği, dağıtım planları ve uluslararası görünürlükleri ile ilgili bilgilendirme ve soru cevap seansı gerçekleştirecek. Panelin moderatörlüğünü, 2013 yılı Yapım Aşaması destekli Kusursuzlar (Ramin Matin, 2013) filminin yapımcılığını üstlenen Emine Yıldırım gerçekleştirecek.
Dağıtım ve Pazarlama alanında uzman isimlerden Xristina Pelekani, filmlerin pazarlanma yöntemleri üzerine vereceği panelle, katılımcıları filmin dağıtımı ve temsili gibi konularda aydınlatacak bilgiler paylaşacak.
10 Yılda Sayılarla Köprüde Buluşmalar
Köprüde Buluşmalar Film Geliştirme Atölyesi: Köprüde Buluşmalar kapsamında düzenlenen Film Geliştirme Atölyesi projelerinden 19’u hayata geçerek tamamlandı ve izleyicilerle buluştu.
Tamamlanan 9 film ilk gösterimlerini yurtdışında gerçekleştirme şansı yakaladı:
Zefir, Belma Baş, 2008 Toronto Film Festival
Kırık Midyeler, Seyfettin Tokmak, 2008 Saraybosna Film Festivali
Kusursuzlar, Ramin Matin,2008 Busan Film Festival
Gölgeler ve Suretler, Derviş Zaim, 2008 İlk gösterimini Kıbrıs’ta yaptı
Sesime Gel, Hüseyin Karabey, 2009 Berlinale Generation
Babamın Sesi, Orhan Eskiköy, 2010 Rotterdam Film Festival
Küf, Ali Aydın, 2010 Venedik Film Festival
Annemin Şarkısı, Erol Mintaş, 2011 Saraybosna Film Festivali
Kuzu, Kutluğ Ataman, 2012 Berlinale Panoroma
Atölyeden 10 film ise galalarını Türkiye’nin önemli festivallerinde yaptı:
Şimdiki Zaman, Belmin Söylemez, 2008 İstanbul Film Festival
Ana Dilim Nerede, Veli Kahraman, 2010 Altın Koza Film Festivali
Ferahfeza, Elif Refiğ, 2010 İstanbul Film Festival
Gişe Memuru, Tolga Karaçelik, 2010 Altın Portakal Film Festivali
Mavi Dalga, Zeynep Dadak, Merve Kayan,2011 Altın Portakal Film Festivali
Yozgat Blues, Mahmut Fazıl Coşkun,2011 İstanbul Film Festival
Sivil, Levent Çetin, 2011 İstanbul Film Festivali
Çekmeköy Underground, Aysim Türkmen, 2011 Altın Portakal Film Festivali
Toz Ruhu, Nesimi Yetik,2011 Altın Koza Film Festivali
Deniz Seviyesi, Esra Saydam, Nisan Dağ, 2013 İstanbul Film Festivali
Yapım Aşaması Atölyesi: Köprüde Buluşmalar kapsamında 2012’den bu yana düzenlenen Yapım Aşaması Atölyesi’ne 3 yılda katılan 15 filmden 11’i tamamlandı.
Bu projelerin 4’ü galasını yurtdışı festivallerinde gerçekleştirme şansı yakaladı:
Kusursuzlar, Ramin Matin, Busan Film Festivali
Sivas, Kaan Müjdeci Venedik Film Festivali
Kumun Tadı, Melisa Önel Berlinale Forum
Annemin Şarkısı, Erol Mintaş Saraybosna Film Festivali
Atölyeye katılan filmlerden 5’i ise ilk gösterimini Türkiye’deki festivallerde yaptı:
Devir, Derviş Zaim Altın Koza Film Festivali
Evdeki Yabancılar, Dilek Keser, U.Güneş Kaçargil Altın Portakal Film Festivali
Cennetten Kovulmak, Ferit Karahan Altın Portakal Film Festivali
Toz Ruhu, Nesimi Yetik Altın Koza Film Festivali
Sesimi İzle – Anarşik Armoni, Koray Kara IF Bağımsız Film Festivali
Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu: Köprüde Buluşmalar, Medienboard Berlin-Brandenburg ve HamburgSchleswig-Holstein Film Fonları’nın işbirliği ve T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle oluşturulan Türkiye-Almanya Ortak Yapım Geliştirme Fonu, 2010 yılından bu yana toplam 30 projeye destek oldu.
Köprüde Buluşmalar Ödülleri
Köprüde Buluşmalar kapsamında film projelerine ve filmlere 9 yılda toplam 429.800 Avro ödül verildi.
Türkiye Almanya Ortak Yapım Fonu kapsamında verilen toplam 317.000 Avro’yu paylaşan Türkiye’den filmler:
2011 Buğday, Semih Kaplanoğlu
2011 Evliya, Seyfi Teoman
2011 Sesime Gel, Hüseyin Karabey
2011 Yemen Türküsü, Tunç Şahin
2012 Hayaller, Orhan Eskiköy
2012 Eşik, Erhan Tahhuşoğlu
2012 İyilik Özgür Sevimli
2012 Balık, Derviş Zaim
2012 Dışarıdakiler, Emre Yeksan
2013 Rüzgarın Hatıraları, Özcan Alper
2013 Sessizlik Seren Yüce
2013 Kardeşler, Ömür Atay
2013 Kervan Ateşi, Ezel Akay
2013 Nefesim Kesilene Kadar, Emine Emel Balcı
2014 Babamın Kanatları, Kıvanç Sezer
2014 Kıtmir, Derviş Zaim
2014 Mavi Bisiklet, Ümit Köreken
2014 Zer, Kazım Öz
2014 Kor, Zeki Demirkubuz
2014 Çarpık Ev, Barış Özbiçer
CNC ödülü kapsamında verilen toplam 50.000 Avro’yu paylaşan filmler:
2010 Üst Kattaki Terörist, Emre Yeksan
2011 Toz Ruhu, Nesimi Yetik
2012 Toz Bezi, Ahu Öztürk
2013 Ben Tek Siz Hepiniz, İnan Temelkuran
2014 Jarabulus, Erdem Tepegöz
Kültür Bakanlığı Ödülü kapsamında toplam 70.000 Dolar’ı paylaşan filmler:
2008 Zefir, Belma Baş
2009 Sesime Gel, Hüseyin Karabey
2010 Babamın Sesi, Orhan Eskiköy
2011 Yozgat Blues, Mahmut Fazıl Coşkun
2012 Ana Yurdu, Senem Tüzen
2013 Albüm, Mehmetcan Mertoğlu
2014 Balık, Eset Alçilad
2500 Avro değerinde Binger Lab Senaryo Bursu’nu paylaşan filmler:
2011 Mavi Dalga, Zeynep Dadak, Merve Kayan
2012 Yalnız Çocuk, Tolga Karaçelik
2013 Antoine Köpe’nin Günlükleri, , Nefin Dinç
Melodika Ses Post Prodüksiyon Ödülü alan filmler:
2010 Babamın Sesi, Orhan Eskiköy
2011 Yozgat Blues, Mahmut Fazıl Coşkun
2012 Ana Yurdu, Senem Tüzen
2013 Albüm, Mehmetcan Mertoğlu
2014 Parçalar, The Fragments, Rojda Akbayır
MFI Senaryo Atölyesi Bursu’nu kazanan filmler:
2014 Görülmüştür, , Serhad Karaaslan
1000 Volt Post Prodüksiyon Ödülü’nü alan filmler:
2012 Evdeki Yabancılar Dilek Keser, Ulaş güneş Kaçargil
2013 Sivas, Kaan Müjdeci
2014 Annemin Şarkısı, Erol Mintaş
10.000 Dolar Anadolu Efes Ödülü
2013 Kusursuzlar, Ramin Matin
Başka Sinema Ödülü:
2014 Annemin Şarkısı, Erol Mintaş
Köprüde Buluşmalar filmleri 2014 yılında uluslararası festivallerdeydi
Köprüde Buluşmalar filmleri, geçen yıllarda olduğu gibi 2014’te de birçok uluslararası festivalde yer aldı, ödüller kazandı. Kutluğ Ataman’ın dünya prömiyerinin 64. Berlin Film Festivali’nde yapan filmi Kuzu, Avrupa Film Akademisi tarafından 2014 yılının en iyi 50 filminden biri olarak seçildi. Köprüde Buluşmalar filmlerinden, Zeynep Dadak ve Merve Kayan’ın yönettiği Mavi Dalga, Melisa Önel’in yönettiği Kumun Tadı ve Hüseyin Karabey’in yönettiği Sesime Gel’in de dünya prömiyerleri 64. Berlin Film Festivali’nde yapıldı. Erol Mintaş’ın ilk uzun metrajlı filmi Annemin Şarkısı, dünya prömiyerini yaptığı Saraybosna Film Festivali’nde “En İyi Film”, Feyyaz Duman ise filmdeki rolüyle “En İyi Erkek Oyuncu” ödüllerinin sahibi oldu. Kaan Müjdeci’nin filmi Sivas ise Venedik Film Festivali’nde “Jüri Özel”, Abu Dhabi Film Festivali’nde ise “En İyi Senaryo” ödüllerini kazandı. Filmdeki performansıyla beğeni toplayan çocuk oyuncu Doğan İzci de Abu Dhabi Film Festivali’nin “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüne layık görüldü. Köprüde Buluşmalar filmleri, ulusal festivallerde de pekçok ödül kazandı. Kuzu, Annemin Şarkısı ve Sivas gibi prömiyerlerini yurtdışında yapan filmlerin ulusal arenada kazandıkları başarıların yanı sıra, Esra Saydam ile Nisan Dağ’ın yönettiği Deniz Seviyesi ve Nesimi Yetik’in yönettiği Toz Ruhu filmleri de özellikle Adana Altın Koza Film Festivali’nden aldıkları ödüllerle döndüler.
Festival konukları ve etkinlikler
İstanbul Film Festivali bu yıl da ağırlayacağı birçok konuk yönetmen ve oyuncuyu festival izleyicileriyle buluşturmaya devam ediyor. Festivale katılacak birçok oyuncu ve yönetmen filmlerinin gösterimlerinden önce sinemalarda sunumlar yapacak ve gösterim sonrasında da izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.
Film Festivali’nin bu yılki konukları arasında;
– Sarhoş Atlar Zamanı, Kaplumbağalar da Uçar gibi filmleriyle tanınan İranlı yönetmen Bahman Ghobadi (Words with Gods),
– Altın Lale Uluslararası Yarışma Jüri üyesi olarak 2013 yılında İstanbul Film Festivali’nin konuğu olan İranlı oyuncu Simin Fatemah Motamed-Aria (Nabat),
– Arka arkaya çektiği An Education ve One Day ile hem roman uyarlama hem de yıldız oyuncuları yönetme becerisini gözler önüne seren Lone Scherfig (The Riot Club),
– Ustalar bölümünden Peter Greenaway’in Eisenstein in Guanajuato filminin başrol oyuncusu Elmar Back,
– Bu yıl Berlin’de Generation bölümünde yarışan İtalyan yönetmen Duccio Chiarini (Short Skin),
– Birçok uluslararası festivalde ödül kazanmış Norveç’te yaşayan Kürt yönetmen Hisham Zaman (Letter to the King)
– Akşam Yemeği / The Dinner ile 2014 Venedik En İyi Avrupa Filmi–Yönetmen Günleri, Pasinetti Özel Ödülü alarak adından bahsettiren yönetmen Ivano De Matteo ile filmin başrol oyuncusu Luigi Lo Cascio,
– Yönetmen Peter Strickland’ın Berberian Sound Studio’da da birlikte çalıştığı, Toronto, Rotterdam ve Londra gibi birçok film festivalinde büyük ses getiren The Duke of Burgundy’nin başrol oyuncusu Chiara D’Anna,
– Altın Lale Uluslararası Yarışma filmlerinden Star’ın oyuncusu Severija Janušauskaitė gibi oyuncu yönetmen ve yapımcılar yer alacak.
Festivalde “sine-konser”: Damon & Naomi play “Fortune”
Bu yıl festivalde Salon işbirliğiyle bir “sine-konser” de gerçekleştirilecek: Damon & Naomi play ‘Fortune’. Müzikleri Saksı Olmanın Faydaları / The Perks of Being a Wallflower ve Greenberg gibi filmlerde, The Sopranos ve The Ghost Whisperer gibi TV dizilerinde kullanılan Damon Krukowski ve Naomi Yang ikilisi 11 Nisan Cumartesi akşamı saat 21.30’da Salon’da olacak. İkilinin performansı, Naomi Yang’ın yönettiği 30 dakikalık sessiz filmi Fortune’u temel alacak. Fortune’un başrollerini Norman von Holtzendorff ve Anabel Vázquez Rodríguez üstleniyor. Müzik kariyerlerine Galaxie 500’de başlayan Damon ve Naomi, folk, psych, dream pop ve indie rock öğelerini elektro gitarla birlikte kullanarak büyüleyici, huzur veren taze bir sound yakaladılar ve bu doğrultuda 70’lerin samimiyetini günümüze taşıdılar. Konserin biletleri Biletix satış sistemi ve İKSV gişesinden satılıyor.
Festival filmlerle olduğu gibi partileriyle de şehrin iki yakasına yayılacak
İstanbul Film Festivali ve Fil’m Hafızası, festival coşkusunu karşıya taşıyarak Anadolu yakasındaki sinefilleri 4 Nisan Cumartesi akşamı saat 18.00’den itibaren Kadıköy’de bir araya getirecek. Dunia, Stereogun, Lâl, Masal Evi, Liman Kahvesi, Flu, Trip ve Hera olmak üzere 8 mekâna yayılacak partiye katılım ücretsiz olacak. Katılımcıları sinema sohbetleri ve ödüllü yarışmalar bekliyor.
Festival kapsamındaki bir diğer parti de Fil’m Hafızası işbirliğinde Avrupa yakasındaki sinefilleri 17 Nisan Cuma akşamı geceyarısından sonra InnPark’ta buluşturuyor. Festival kapsamında 24.00 seansında Beyoğlu Sineması’nda gösterilecek Norveçli yönetmen Tommy Wirkola’nın Ölü Kar 2: Kızıllar Ölülere Karşı / Dead Snow2: Red vs Dead adlı filminin ardından, sürpriz konuklar, DJ performansları ve film sohbetleri izleyicileri bekliyor. Bu eğlenceli partinin bilet fiyatları 25 TL (tam) ve 15 TL (öğrenci), öncesindeki Ölü Kar 2: Kızıllar Ölülere Karşı filmine bilet alan izleyiciler ise partiye ücretsiz katılabilecek.
Festival sinemaları ve biletler
Festival sinemaları
34. İstanbul Film Festivali gösterimleri Beyoğlu’nda Atlas (2 salon), Beyoğlu ve Fransız Kültür Merkezi, Ortaköy’de Feriye, Kadıköy’de Rexx (2 salon) ve İstanbul Modern Sinema salonlarında yapılacak. Festival gösterimleri 11.00, 13.30, 16.00, 19.00 ve 21.30 seanslarının yanı sıra artık festivalin gelenekselleşen geceyarısı gösterimleri Cuma geceleri Beyoğlu, Cumartesi geceleri ise Atlas sinemasında 24.00 seanslarında gerçekleştirilecek.
Festival biletleri ne zaman, nerede satışa çıkıyor?
Festival biletleri 28 Mart Cumartesi günü 10.30’ta Biletix satış kanalları, Atlas ve Rexx sinemalarında açılacak ana gişelerden satışa çıkacak.
Bilet fiyatları
Hafta içi gündüz seansları (11.00, 13.30, 16.00 ) yalnızca 5 TL;
Hafta içi 19.00 ve hafta sonu (11.00, 13.30, 16.00, 19.00) tam 17 TL, öğrenci ile 65 yaş ve üstü 12 TL;
Tüm 21.30 seansları 17 TL;
Atlas ve Rexx sinemalarında yapılacak Akbank Galaları ilk gösterimlerinin biletleri 20 TL.
Biletini erken alan kazanıyor
İstanbul Film Festivali’nde bu yıl 28 Mart’tan itibaren gösterimlerin başlayacağı 4 Nisan tarihine kadar tüm izleyiciler biletlerini %10 indirimli alacak.
Lale Kart üyelerine özel
Lale üyeleri festival biletlerinde ön satış ve %25’e varan indirimlerden yararlanacak. Öncelikli biletler, Atlas ve Rexx sinemalarının yanı sıra Lale Kart İletişim Merkezi ve Biletix web sitesinden alınabilecek. Lale Kart üyeleri için ön satış dönemi: 24 Mart (Siyah ve Beyaz Lale üyeleri), 25-27 Mart (Kırmızı ve Sarı Lale üyeleri).
Festival Sponsoru AKBANK, Axess Kart sahiplerine festival boyunca hafta içi gündüz seansları hariç satın alacakları biletlerde %20 özel indirimden yararlanabilecekleri bir avantaj sağlıyor.
Öğrencilere avantajlı PasoFilm! kart
34. İstanbul Film Festivali öğrencilere özel PasoFilm! kart çıkartıyor. Üniversite (lisans ve ön lisans) ve lise öğrencilerinin, kimliklerini göstererek İKSV binasından 20 TL karşılığında alabilecekleri PasoFilm! kart ile öncelikli bilet alımı, çeşitli mekânlarda festival boyunca indirim ve ücretsiz katalog alma hakkı sağlanacak. PasoFilm! kart sahipleri kendi öğrenci kimlikleriyle birlikte 27 Mart Cuma saat 13.00’den itibaren Atlas ve Rexx sinemalarındaki öncelikli bilet alma imkânından yararlanabilecekler.