Kısafilm

33. İstanbul Film Festivali

1984 yılında “Sinema Günleri” adı altında düzenlenmeye başlanan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen İstanbul Film Festivali

33. İSTANBUL FİLM FESTİVALİ BAŞLIYOR

 

1984 yılında “Sinema Günleri” adı altında düzenlenmeye başlanan ve İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından gerçekleştirilen İstanbul Film Festivali, 5-20 Nisan tarihleri arasında otuz üçüncü kez gerçekleştirilecek. 33. İstanbul Film Festivali, yine 20’den fazla bölümüyle, Sinefiller için bir şenlik niteliği taşıyor. 33. İstanbul Film Festivali’nin en ilgi çeken bölümlerinden birini oluşturan ve Akbank sponsorluğunda gerçekleştirilen galalarda, bu yıl 9 filmin Türkiye’deki ilk gösterimleri yapılacak. Bu bağlamda bu yıl da, geniş kitleye hitap eden yıldızlarla usta yönetmenler buluşacak. Bu sene Altın Lale Uluslararası Yarışma Jürisi şu isimlerden oluşuyor: Asghar Farhadi (Başkan), Defne Halman, Philippe Le Guay, Lynda Myles, Razvan Radulescu. Jüri üyesi Lynda Myles, festival izleyicileri için bir de sinema dersi verecek. Yönetmen Derviş Zaim’in başkanlığını gerçekleştirdiği Altın Lale Ulusal Yarışma jürisi ise, Karen Byot, Varşova T–Mobile Yeni Ufuklar Film Festivali Sanat Direktörü Joanna Lapiska, oyuncu Nadir Sarıbacak ve yazar Hakan Günday’dan oluşuyor.

33. İstanbul Film Festivali’nde Altın Lale Uluslararası Yarışma ve Ulusal Yarışma için yarışacak filmleri hatırlayalım.Bu sene uluslararası yarışmada yer alan filmler ve yönetmenleri:‘Frank’ Lenny Abrahamson, ‘Metalhead’ Ragnar Bragason, ‘Tracks’-John Curran, ‘Tom at the Farm’-Xavier Dolan, ‘Myself and Mum’-Guillaume Gallienne, ‘Papusza’-Joanna Kos & Krzysztof Krauze, ‘Those Happy Years’-Daniele Luchetti, ‘The Reunion’-Anne Odell, ‘Triptyque’-Robert Lepage & Pedro Pires, ‘Violette’-Martin Provost, ‘Blind’-Eskil Vogt. Ulusal Yarışma’da yer alan filmler ve yönetmenleri:‘Silsile’ Ozan Açıktan, ‘Şarkı Söyleyen Kadınlar’ Reha Erdem, ‘Sesime Gel’ Hüseyin Karabey, ‘Gittiler’ Kenan Korkmaz, ‘Kumun Tadı ’ Melisa Önel, ‘Bir Varmış Bir Yokmuş’ Kazım Öz, ‘Ben O Değilim’ Tayfun Pirselimoğlu, ‘Deniz Seviyesi’ Esra Saydam & Nisan Dağ, ‘Ayhan Hanım’-Levent Semerci, ‘İtirazım Var’-Onur Ünlü. Jüri, En İyi Film, En İyi Yönetmen, Jüri Özel Ödülü, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo, En İyi Görüntü Yönetmeni, En İyi Kurgu ve En İyi Özgün Müzik olmak üzere toplam 9 dalda ödül verecek.

Bu senede festival sponsoru Akbank’ın galaları, sinefiller tarafından festivalin merakla beklenen bölümlerinden birini oluşturuyor.  Akbank Galaları bu sene şu filmlerden oluşuyor: Berlin Film Festivali’nin açılış filmi de olan ve Jüri Büyük Ödülü’nü de kazanan Wes Anderson’ın son filmi The Grand Budapest Hotel / Büyük Budapeşte Oteli, Akbank Galaları’nın merakla beklenen filmlerin başında geliyor. Film 1920’lerde Avrupa’da büyük bir otelde yıllardır görev yapan, adı efsaneleşmiş Gustave H. ile yakın arkadaşı, lobi görevlisi Zero Moustafa’nın maceralarını anlatıyor. Filmin oyuncu kadrosu ise tanınmış oyuncular bağlamında oldukça zengin: Ralph Fiennes’ın yanı sıra F. Murray Abraham, Edward Norton, Mathieu Amalric, Saoirse Ronan, Adrien Brody, Willem Dafoe, Léa Seydoux, Jeff Goldblum, Jason Schwartzman, Jude Law, Tilda Swinton, Harvey Keitel, Tom Wilkinson, Bill Murray, Owen Wilson gibi isimler filmde rol almışlar.

Schindler’in Listesi ve İngiliz Hasta gibi önemli filmlerdeki oyunculuğu ve canlandırdığı karakterlerle en iyi erkek oyuncu dalında Oscar’a aday gösterilen Ralph Fiennes, Büyük Budapeşte Oteli’nin başrolünün yanı sıra The Invisible Woman filminin hem yönetmeni hem de oyuncusu olarak festivalde yer alıyor. Yazar Charles Dickens’ın metresi Nelly’yle ilişkisini ele alan filmde, Ralph Fiennes’in canlandırdığı Charles Dickens’ın unutulmaz aşkı Nelly Ternan’nı Felicity Jones oynuyor.

Stephen Frears’ın Martin Sixsmith’in The Lost Child of Philomena isimli kitabından uyarladığı son filmi Philomena da, Galalar kapsamında izleyicilerle buluşacak. Yönetmen 2003 yılında İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülü’nü de almıştı. Festivalin açılış filmi de olan Philomena, kayıp oğlunu arayan bir annenin gerçek öyküsünü anlatıyor. Prömiyerini yaptığı Venedik Film Festivali’nde birçok ödül de kazanan Philomena, dört dalda BAFTA, üç dalda Altın Küre ve “En İyi Film” ile “En İyi Kadın Oyuncu” dahil dört dalda da Oscar’a aday gösterildi. Philomena rolünü etkileyici performansıyla Judi Dench üstleniyor.

Fransız yönetmen Cédric Klapisch’in L’Auberge Espagnole / İspanyol Pansiyonu ve Les Pouppées Russes / Rus Bebekler’den sonra çektiği, üçlemenin son filmi Casse-tête chinois / Chinese Puzzle, çocuklarından ayrı kalmaya dayanamayarak eski eşinin peşinden New York’a taşınan 40 yaşındaki Xavier’nin maceralarını anlatıyor. Bu hareketli kent komedisinde Klapisch’in daha önceki filmlerinde de beraber çalıştığı Romain Duris, Audrey Tautou ve Cécile de France rol alıyor.

Downton Abbey adlı televizyon dizisiyle BAFTA’da en iyi yönetmen ödülünü alan Brian Percival, birçok ülkede en çok satanlar listelerinde yer alan, Türkçeye de çevrilmiş The Book Thief / Kitap Hırsızı kitabını aynı adla sinemaya uyarladı. Sinemaseverlerin Akbank Galaları bölümünde izleyeceği Kitap Hırsızı’nda rol alan genç oyuncu Sophie Nélisse, filmdeki performansı ile dikkat çekerek Satellite Film ve Phoenix Film Eleştirmenleri Topluluğu tarafından ödüle layık görüldü. Nazi Almanya’sında geçen Kitap Hırsızı, Azrail’in gözünden kitap çalan bir kızın kendine büyülü bir dünya kurmasını anlatıyor. Filmin başrollerinde ayrıca Geoffrey Rush ve Emily Watson yer alıyor.

Roman Polanski’nin aynı adlı ünlü tiyatro oyunundan uyarladığı ve Cannes’da Altın Palmiye için yarışan son filmi Venus in Fur ise, Akbank Galaları’nın merakla beklenen filmlerinden. Kadın ve erkek arasındaki savaşın bir yansıması olarak bir yönetmen ve onun sahneye koyacağı oyunda başrolü kapmaya çalışan bir aktrisin birbirine hazırladığı kurnaz tuzakları anlatan filmde Polanski, kendisiyle de dalga geçiyor. Yönetmen rolündeki Mathieu Amalric, Polanski’nin gençliğine şaşırtıcı şekilde benziyor. Aktrisi ise Polanski’nin gerçek yaşamdaki karısı Emmanuelle Seigner canlandırıyor.

Bertrand Tavernier’nin San Sebastián Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü alan son filmi Quai d’Orsay / Dışişleri bürokrasisiyle dalga geçen keyifli bir siyasi taşlama. 2001 yılında İstanbul Film Festivali’nin Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alan usta yönetmen Bertrand Tavernier’nin filminin oyuncu kadrosunda Jane Birkin, Thierry Lhermitte, Raphaël Personnaz, Niels Arestrup ve geçtiğimiz günlerde adı Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile gönül maceralarıyla anılan Julie Gayet yer alıyor.

Akbank Galaları bölümünün diğer sürprizleri ise Denis Villeneuve’den gelecek. 2009 Filmekimi’nde Polytechnique filmi izlenen, 30. İstanbul Film Festivali’nde Incendies / İçimdeki Yangın filmiyle Altın Lale için yarışan Kanadalı yönetmen Denis Villeneuve, 2013 yılında yaptığı son iki filmi Prisoners / Tutsak ve Enemy ile bu yıl yine festival programında kendine yer buluyor.

Nobel ödüllü yazar José Saramago’nun Türkiye’de de yayımlanan The Double / Kopyalanan Adam isimli romanından esinlenerek Javier Gullón tarafından senaryosu yazılan gerilim filmi Enemy, televizyonda kendisine çok benzeyen birini gören bir adamın bu benzerinin izini sürüşünü ele alıyor. Villeneuve’ün bu filminde başrolü, birbirine tıpatıp benzeyen iki ayrı adamı oynayan Jake Gyllenhaal üstlenirken, Mélanie Laurent, Isabella Rossellini, Sarah Gadon, Stephen R. Hart ve Jane Moffat gibi isimler ona eşlik ediyor. Enemy, Courmayeur Noir Film Festivali’nde En İyi Film Ödülü kazandı.

En İyi Görüntü Yönetimi dalında Oscar’a aday gösterilen Tutsak ise, kaçırılan iki kız çocuğunun aranması sırasında yaşanan olayları anlatıyor. Denis Villeneuve, Enemy filmini çekerken yeni bir film yönetmek için teklif alınca birlikte çok uyumlu çalıştığı Jake Gyllenhaal’ı, hemen bu yeni filmin kadrosuna da dahil etmiş. Soluk soluğa izlenen bir polisiye gerilim olan Tutsak’ın oyuncu kadrosunda, bu kez yardımcı rolde olan Gyllenhaal’ın yanısıra Hugh Jackman, Maria Bello, Terrence Howard, Melissa Leo ve Paul Dano yer alıyorlar.

33. İstanbul Film Festivali, 4 Nisan 2014 Cuma akşamı, Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki açılış galası ile başlayacak. 20’den fazla bölümünde 200’den fazla filmin gösterileceği festival hakkında daha fazla bilgi edinmek isteyenler ise, festival programının tamamına film.iksv.org adresinden ulaşabilirler.

 

İyi seyirler.

 

Bülent Vardar

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!