Randevu İstanbul Film Festivali
23. Randevu İstanbul Ödül Töreni ile başladı…
T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) tarafından gerçekleştirilen 23. Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nin ödül töreni dün çevrim içi ortamda gerçekleştirildi. Bu yıl pandemi koşulları nedeniyle tüm film gösterimleri ve etkinlikleriyle sinemaseverleri 23 Aralık tarihine dek çevrim içinde buluşturacak olan festivalin ödül töreninde Uluslararası Randevu Ödülü, Kültür ve Sanata Katkı Ödülü ile Sinemaya Katkı Ödülü sahiplerini buldu.
Ödül töreninde ilk konuşan isim festivalin direktörü ve aynı zamanda TÜRSAK Vakfı Başkan Yardımcısı olan Burhan Gün oldu. Pandeminin zor zamanlarında ve sinemaya gidilemeyen bu dönemde festivali çevrim içi olarak düzenlediklerini söyleyen Gün, bu sayede festivali çok daha geniş kitlelere de ulaştırabildiklerinin altını çizdi.
Burhan Gün’den söz alan TÜRSAK Vakfı Başkanı Elif Dağdeviren de festivalin her sene farklı bir ülkeye odaklanarak kültürler arasındaki iletişimi güçlendirdiği için festivalin çok özel olduğunu belirtti. Festivalde film gösterimlerinin yanı sıra sektöre dair konuların ele alınacağı ve değerli katılımcılardan oluşan panel ve sektör buluşmalarının da düzenleneceğini açıklayan Dağdeviren, Türk ve İngiliz filmlerinden oluşan film seçkisini izleyecek sinemaseverlere keyifli bir festival diledi.
Törenin bir diğer konuşmacısı olan T.C. Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, her ülkenin ve milletin kendi kültür ve duygularını başka ülkelere tanıtma çabasının olduğunu söyledi ve film festivallerinin de bunun için çok müsait bir ortam sunduğuna değindi. TÜRSAK Vakfı’nın yapmış olduğu Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali ile de buna uygun bir ortam hazırladığına dikkat çeken Ahmet Misbah Demircan, ilerleyen yıllardaki festivallerde de buluşma dileklerini sundu.
“Sinemaya Katkı Ödülü” Kadir Beycioğlu’nun
Açılış konuşmalarının ardından ise ödül bölümüne geçildi. Törende ilk olarak Türk Sineması’nın gelişmesine ve sektörleşmesine katkıda bulunan kişi ve kurumlara verilen Sinemaya Katkı Ödülü’nün sahibi açıklandı. Ödülün bu yılki sahibi, kariyerine 2. Uluslararası Ankara Film Festivali ile başlayıp çok çeşitli festivallerin kuruculuğunu ve danışmanlığını yaparak devam eden ve son olarak Adana Film Festivali direktörlüğüyle Türkiye Sineması’na festivaller üzerinden çok ciddi katkılar sağlayan Eğitim Yöneticileri Derneği Başkanı ve Avrupa Eğitim Araştırmaları Birliği Konsey Üyesi Prof. Dr. Kadir Beycioğluoldu. Ödül konuşmasında mutluluğunu dile getiren Beycioğlu, film festivalinde görev alan festivalcilerin verdiği emeklerin Türk Sineması’na sağladığı katkıların görünür kılınması çabasının bu ödülle anlam kazandığını söyledi ve “Ödülün festival çalışanlarına bu işlerde onları yüreklendirecek bir özelliği olduğunu düşünüyorum” dedi.
“Kültür ve Sanata Katkı Ödülü”nin sahibi TRT oldu
Törende açıklanan bir diğer ödül ise kültür ve sanat alanında fark yaratan çalışmalar ortaya koyan kişi ve kurumlara verilen Kültür ve Sanata Katkı Ödülü oldu. Ödülün sahibi son yıllarda gençlere verdikleri üretim desteğiyle öne çıkan, TRT 2 kanalıyla kültür ve sanatı yaygınlaştıran, “12 Punto TRT Senaryo Günleri” gibi platformlarla Türkiye Sineması’nı destekleyen Saraybosna Film Festivali’nin de içinde olduğu birçok uluslararası film festivalleriyle ortak çalışmalar yapan bol ödüllü uzun metraj filmleri üreten Türkiye Radyo Televizyon Kurumu (TRT) oldu. Ödül, TRT Genel Müdürü İbrahim Eren’e takdim edildi. Ödül konuşmasında TRT olarak son yıllarda kültür ve sanata katkı anlamında birçok yeni proje gerçekleştirdiklerini söyleyen Eren, bu projeler ile de en büyük amaçlarının sektöre katkı vermek olduğunu belirtti.
“Uluslararası Randevu Ödülü” Timur Savcı’ya Gitti
Törende açıklanan üçüncü ödül ise ilki geçen yıl verilen ve Türk Sineması’nın yurt dışında tanınmasına ve uluslararası iş birliklerine katkıda bulunan çalışmalar ortaya koyan kişilere takdim edilen Uluslararası Randevu Ödülüoldu. Ödülün sahibi, 2006 yılında kurduğu TIMS Production ile birçok sinema ve televizyon yapımına imza atmış; 2011 yılında yaptığı, 100’den fazla ülkede yayınlanan ve onlarca akademik çalışmaya konu olan Muhteşem Yüzyıl dizisiyle Türk dizilerinin dünyada yükselişine katkıda bulunan yapımcı Timur Savcı oldu. Ödül konuşmasında TÜRSAK Vakfı’na teşekkürlerini sunan Timur Savcı ödülün kendisi için bir onur olduğunu söyledi. Sinema endüstrisi için elinden geleni yapmaya devam edeceğini de sözlerine ekleyen Savcı, ödülün de kendisini motive ettiğini ifade etti.
Festival kapsamında gösterimi gerçekleştirilen filmler 23 Aralık tarihine dek www.randevuistanbul.com adresi üzerinden izlenebilir.