Kısafilm

Şimdi Festival Zamanı

Şimdi Festival Zamanı, Şimdi Kristal Kayısı Zamanı…

Malatya Valiliği’nin koordinasyonunda, Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin ana sponsorluğunda,  Malatya Kayısı Araştırma-Geliştirme ve Tanıtma Vakfı tarafından, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Başbakanlık Tanıtma Fonu, Battalgazi Belediyesi, Yeşilyurt Belediyesi, Fırat Kalkınma Ajansı ve İnönü Üniversitesi’nin destekleri ile düzenlenen 5. Malatya Uluslararası Film Festivali, İstanbul Four Seasons Hotel de basına tanıtıldı.

Bu yıl 21-27 Kasım 2014 tarihleri arasında beşincisi düzenlenecek Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında yarışmacı filmler ve Türkiye prömiyeri yapacak uluslararası filmler başta olmak üzere yüzüncü yılında sinemamızın ilkleri,  dünya panoraması, ulusal panorama, farklı bakış açıları kısa film seçkisi ve Suriyeli misafirlerimiz için gösterimlerden oluşan toplamda 125 filmin gösterimi yapılacaktır. Gösterimlerin birçoğu yönetmen ve oyuncuların katılımıyla olurken,  gösterimler sonrası gerçekleşecek söyleşilerle izleyici ve film ekibi bir araya getirilecektir. Film seçkilerinin yanı sıra gerçekleştirilecek atölye çalışmaları, sergiler ve söyleşilerle Malatyalılar ve sinemaseverler bir kez daha festivalin keyfini sürecek.

21 Kasım Cuma akşamı, Malatya Kongre ve Kültür Merkezi’nde düzenlenecek olan Festival Açılış Töreni’yle başlayacak festival heyecanı 27 Kasım Perşembe akşamı düzenlenecek Festival Ödül Töreni’nde ödüllerin verilmesiyle son bulacak.

Festival Açılış Töreni’nde Serkan Çağrı klarnetiyle sinemaseverlere keyifli anlar yaşatırken Festival Ödül Töreni’nde Malatya Musiki Cemiyeti Türk Sinemasının 100. yıl temasına uygun bir şekilde film müziklerini seslendirerek geceye renk katacaklar. Açılış ve Ödül Törenlerinin sunuculuğunu ise Serhat Mustafa Kılıç ve Ayşe Tolga üstlenecek.

FESTİVAL DANIŞMA KURULU

Festival programının hazırlanmasında, Onur Ödülü verilecek sanatçıların ve jüri üyelerinin belirlenmesinde; Festivalin bu yıl ki Sanat Yönetmeni, Sinema Yazarı İhsan Kabil ve Araştırmacı -Yapımcı Hüseyin Hüsnü Kılıç, Yönetmen Kamil Koç, Sinema Yazarı Burçak Evren’den oluşan Danışma Kurulu destek vermiştir.

HAYATINI SİNEMAYA ADAYANLARA ÖDÜL!

İlk yılından başlayarak her yıl, sinemamıza büyük hizmetlerde bulunmuş isimlere “Onur Ödülü” veren Malatya Uluslararası Film Festivali, beşinci yaşını da usta isimlerle kutlayama devam ediyor!

İzzet Günay

1965 yılında Yeşilçam’a “merhaba” diyen Türkiye Sinemasının “Çiçekçi Kız”ı Selda Alkor, 1964’te 1. Antalya Film Festivalinde “Ağaçlar Ayakta Ölür” adlı filmdeki rolü ile en başarılı erkek oyuncu seçilen sinemanın yakışıklı jönü İzzet Günay ve yönetmen, yapımcı ve aynı zamanda senarist olan Malatyalı Ünal Küpeli, 5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde “Onur Ödülü”ne değer görülen isimler oldu.

Uluslararası bir festival olarak sinemaya hizmet etmiş uluslararası isimleri de unutmayan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde Onur Ödülü’ne değer görülen bir diğer

Selda Alkor – İzzet Günay

isimle Türkmen Yönetmen Hocakulu Narlıyev! Çağdaş Türkmen sinemasının gelişimine çektiği pek çok filmle hizmet eden Narlıyev, 1972 yılında çektiği “Gelin” filmi ile Türkmen Sineması’nın bütün dünya tarafından beğeni ve saygınlık kazanmasını sağlamıştır.

FESTİVAL EMEKÇİLERİ UNUTMADI!

5. Malatya Uluslararası Film Festivali sadece beyazperde önünde olanları değil, sinemaya emek verenleri de onurlandırarak emeğe sahip çıkıyor!  Yapıcı eleştirileri ile bilinen, sinemanın “Sadi Abisi” Sadi Çilingir; yapımcılığının yanı sıra oyunculuğuyla, ses mühendisliğiyle ve yaptığı film müzikleriyle de yüzlerce filme emek veren Necip Sarıcı; Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sinema TV Bölümü ve Türk Film Arşivi’nin Kurucusu Prof. Dr. Sami Şekeroğlu da festival kapsamında Emek Ödülü’nde değer görülen isimler oldu.

YARIŞMA FİLMLERİ JÜRİYE EMANET

5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nin Ulusal Uzun Film Yarışması’nın Jüri Başkanlığını Yönetmen Erden Kıral üstlenirken Sinema Yazarı Kerem Akça, Gazeteci-Yazar Yıldız Ramazanoğlu ve Yönetmen İsmail Güneş de jüri üyesi olarak görev alıyor

Festivalin Uluslararası Yarışma Jürisi ise Alman Akademisyen-Sinema Tarihçisi Dr. Hans Joachim Schlegel, Akademisyen Nesim Bencoya, Yönetmen Mahmut Fazıl Coşkun ve İranlı Yönetmen ve Oyuncu Reza Attaran’dan oluşuyor.

Gazeteci-Yazar Bünyamin Yılmaz, Yönetmen Faysal Soysal; Ticaret Üniversitesi Görsel İletişim Tasarım Bölüm Başkanı Doç. Dr. Rıdvan Şentürk ve MUFF Genel Koordinatörü, Yönetmen Hüseyin Namık Yıldırım Ulusal Kısa Film Yarışması’nın jüri üyeliğini üstlenirken; bu yıl ilk defa düzenlenen Belgesel Film Yarışması’nın jüri üyeleri de Sinema Yazarı Burçak Evren; Gazeteci, Belgesel Yönetmeni Turgay Kural; Gazeteci, Belgesel Yönetmeni Müjgan Taner;  Akademisyen Mevlüt Akyol; Belgesel Yönetmeni Semra Güzel Korver ve Belgesel Yönetmeni Ertuğrul Karslıoğlu’ndan oluşuyor.

SOLUKSUZ YARIŞMA HEYACANI

Bu yıl beşinci yaşını kutlayan Malatya Uluslararası Film Festivali’nde bir kez daha soluksuz yarışma heyecanı sinemaseverleri bekliyor.

Ulusal Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;

5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde, 23 filmin başvurduğu Ulusal Uzun Yarışma kategorisinde 9 film yarışıyor.

Annemin Şarkısı / Yön: Erol Mintaş

Balık / Yön: Derviş Zaim

Beni Sen Anlat /  Yön: Mahur Özmen

Gittiler: “Sair ve Meçhul” / Yön: Kenan Korkmaz

İçimdeki İnsan / Yön: Aydın Sayman

Karınca Kapanı / Yön: Nuri Fırat Tanış

Kırlançgıçlar Susamışsa / Yön: Muhammet Çakıral

Netekim Karakolu / Yön: Yasin Korkmaz

Toz Ruhu / Yön: Nesimi Yetik

Uluslararası Uzun Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;

164 filmin müracaatta bulunduğu kategoride 10 film yarışacak. Yarışmacı filmlerin hepsi de Türkiye Premierini Malatya Uluslararası Film Festivali’nde yaparak sinemaseverlerle buluşacak.

Denizin Acımasızlığı / The Cruelty of the Sea/ La Crudelta del Mare,  Rodolfo Bisatti 2014, 99′ İtalya (Premiere)

Hannah’nın Yolculuğu / Hannah’s Journey / Hannah’s Reise / Julia von Heinze, 2013, 100′, Almanya, İsrail (Premiere)

Hasan’ın Yolu/ Hasan’s Way / El Rayo Ernesto de Nova & Fran Aaujo, 2013, 86’’, Fas, Portekiz, İspanya (Premiere)

Juana 12 Yaşında / About 12 / Juana A Los 12, Martin Shanly, 2014, 75’, Arjantin, Avusturya (Premiere)

Kebap ve Burçlar / Kebab and Horoscope / Kebab i Horoskop, Grzegorz Jaroszuk, 2014, 72′, Polonya (Premiere)

Kızlar Bağırmaz… / Hush! Girls Don’t Scream / Hiss! Dokhtarha Faryad Nemizanand, Pouran Derakdshandehi 2013, 102′, İran (Premiere)

Olmayan Zaman / Non-Present Time / Nesamasis Laikas, Mykolas Vildziunas, 2014, 80′, Litvanya, (Premiere)

Quchi’de Yaz / A Time in Quchi / Shu Jia Zuo, Chang Tso-chi , 2013, 111′, Tayvan (Premiere)

Titli / Kanu Behl, 2014, 125′, Hindistan (Premiere)

Ürkek / Violet, Bas Devos, 2014 72’ Belçika, Hollanda (Premiere)

Ulusal Kısa Metraj Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;

5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde, 8 film yarışıyor.

Alamor / Yön: Özer Kesemen

Düldül ve Bülbül / Yön: Nazlı Elif Durulu

Dün Bugün Yarın / Yön:  Anıl Kaya

Kafa / Yön: Koray Sevindi

Ne Topraktır Ne Asfalt / Yön:  Bedir Afşin

Öğretmen / Yön: Baran Gündüzalp

Ukde / Yön: Mehmet Gülkanat

Yuva / Yön:  Onur Yiğit

Ulusal Belgesel Yarışma kategorisinde yarışacak filmler;

Bu yıl ilk defa düzenlenen Ulusal Belgesel Yarışma Kategorisine 25 film müracaatta bulu-nurken 8 film yarışmaya değer görüldü.

Fırtına / Yön: Aydın Kapancık

Karda Açan Menekşeler / Yön: Berfi Dicle Öğüt

Külkedisi Değiliz / Yön:  Emel Çelebi

Nail V. / Yön: Kurtuluş Özgen

Tepecik Hayal Okulu / Yön:  Güliz Sağlam

Yolanda / Yön: Emre Karapınar

Yüzde 12.28 / Yön: Oktay Altunnar

Zülfü Livaneli: Doğu ile Batı Arasında Bir Ses / Yön: Orhan Çalışır, Cengiz Kültür, Dirk Meissner

ÖDÜLLER

4. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde, Ulusal Uzun Yarışma kategorisinde kabul edilen filmler En İyi Film, En İyi Yönetmen, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Senaryo Ödülü’nün yanı sıra halk oylaması sonucunda belirlenecek en iyi filme de Kemal Sunal Halk Ödülü verilecek. Filmlerin destekleyici unsuru olan film müziklerinin de yarışacağı festivalde Fahri Kayahan En İyi Müzik Ödülü de sahibini bulacak.

Yarışma kategorileri ve dereceye giren filmlere verilecek ödüller şöyle:

Ulusal Uzun Film Yarışması

En İyi Film                                 50.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Yönetmen                         10.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Kadın Oyuncu                    7.500 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Erkek Oyuncu                    7.500 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
En İyi Senaryo Ödülü                   7.500 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
Fahri Kayahan En İyi Müzik Ödülü  7.500 TL ve Kristal Kayısı Ödülü
Kemal Sunal Halk Ödülü (En İyi Film)       Kristal Kayısı Ödülü
SİYAD Ödülü (En İyi Ulusal Film)            Plaket

Uluslararası Uzun Film Yarışması

En İyi Film               12.000 $ ve Kristal Kayısı Ödülü

Ulusal Belgesel Film Yarışması

En İyi Film               5.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü

Ulusal Kısa Film Yarışması

En İyi Film               5.000 TL ve Kristal Kayısı Ödülü

HERKES FİLM İZLEYEBİLSİN!

5. Malatya Uluslararası Film Festivali’nde her yıl olduğu gibi film gösterimlerinin bilet ücretleri sembolik rakamlarda tutuldu.

Malatya Park AVM içerisinde yer alan Avşar Sinemaları ile Malatya merkezde yer alan Yeşil Sinemaları’nda gösterime sunulacak filmlerin bilet ücretleri öğrenci 4 TL, tam 5 TL olarak belirlendi.

Malatya Kongre ve Kültür Merkezi ve İnönü Üniversitesi Kütüphane ve Seminer Salonu’nda gösterilecek olan engelsiz filmler, kısa ve belgesel filmler  ise ücretsiz izlenebilecek.

FESTİVAL FİLM PROGRAMI

14 Kasım 1914’te gösterime giren “Ayastefanos’taki Rus Abidesinin Yıkılışı” adlı belgesel ile hayat bulan Türk Sineması’nın bugün 100 yaşında olması vesilesiyle 5. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında “Türk Sineması” teması esas alınarak bir seçki belirlendi. Ve festival kapsamında da 86 uzun metraj film, 28 kısa metraj film ve 11 belgesel film olmak üzere toplamda 125 film sinemaseverlerle buluşacaktır.

YARIŞMALI BÖLÜM

ULUSAL UZUN FİLM YARIŞMASI                 9 Film

ULUSLARARASI UZUN FİLM YARIŞMASI   10 Film

ULUSAL BELGESEL FİLM YARIŞMASI         8 Film

ULUSAL KISA FİLM YARIŞMASI                  8 Film

YARIŞMA DIŞI FİLM GÖSTERİMLERİ

ONUR ÖDÜLLERİ FİLM GÖSTERİMİ                  4 Film

ANISINA: AYŞE ŞASA                         2 Film

YENİ BAKIŞLAR                                  11 Film

KOMEDİ VİTRİNİ                                4 Film

GÜNEY AMERİKA SEÇKİSİ                 4 Film

BİR ÜLKE: İRAN                                  4 Film

YÜZÜNCÜ YILINDA SİNEMAMIZIN İLKLERİ    15 Film

DÜNYA PANORAMASI                        11 Film

ULUSAL PANORAMA                           6 Film

MİŞMİŞ (ÇOCUK FİLMLERİ)              3 Film

ENGELSİZ FİLMLER PROGRAMI        3 Film

FARKLI BAKIŞ AÇILARI KISA FİLM SEÇKİSİ    20 Film

SURİYE’Lİ MİSAFİRLERİMİZ İÇİN                    3 Film

HERKES İÇİN FESTİVAL!

Festivalin ilk yılından bugüne yapılan Mişmiş (Çocuk Filmleri) ve Engelsiz Filmler gösterimleri bu yılda devam edecek ve bu gösterimler her yıl olduğu gibi ücretsiz olarak gerçekleştirilecek. Ayrıca Malatya’daki Suriyeli Mülteciler için de Konteyner Kentte özel gösterimler düzenlenecek.

Görme engelliler için, diyalogun olmadığı sahnelerin bir anlatıcı tarafından tasvir edildiği; işitme engelliler için ise film içerisindeki tüm seslerin özel altyazı ile beyazperdeye verileceği filmlerin de gösterimi festival programı dâhilinde yapılacak.

Onur Ödülüne Değer Görülen Sanatçıların Filmleri sinemaseverlerle buluşacak;

Ağaçlar Ayakta Ölür, Memduh Ün 1964 (İzzet Günay)

Çiçekçi Kız, Nejat Saydam 1965 (Selda Alkor)

Gelin, Hocakulu Narlıyev, 1971

Hüzün Çemberi, Ünal Küpeli, 1988

Ayşe Şasa Anısına;

Ah Güzel İstanbul, Atıf Yılmaz, 1966

Yalnızlar Rıhtımı, Ömer Lütfi Akad, 1959

Yeni Bakışlar;

Bir Şey Yapmadığınız İçin Teşekkürler/ Keep Rollin / Dank für Nichts, Oliver Paulus, Stefan Hilbrand 2014, 95′, Almanya (Premiere)

Fenomenler / Aces / Los Fenomenos, Alfonso Zarauza, 2014, 103′, İspanya (Premiere)

Güçlü Ivan / Strong Ivan / Ivan Syla, Viktor Adrienko, 2013, 90′, Ukrayna (Premiere)

İki Adım / Two Step, Alex R. Johnson, ABD, 2014, 91 (Premiere)

Karar / The Verdict / Het Vonnis, Jan Verhyen, Belçika, 2013, 110’ (Premiere)

Ölüm Kıyısı / Coast of Death / Costa da Morte, Lois Pation, İspanya, 2013, 81’ (Premiere)

Sessizce / In Silence / Ve Tichu, Zdanek  Jiraski, Slovkaya, Çek Cumhuriyeti (Premiere)

Sevdanın Göçü / Migration of Love / Ksenitemeni Agapi, Pelin Boudour Mümin, Yunanistan (Batı Trakya) 2013, 90’ (Premiere)

Yaban Ördeği / Wild Duck, Yannis Sakaridis, Yunanistan, 2013, 88’ (Premiere)
Baypas / Bypass, Duane Hopkins, 2014, 103′, İngiltere (Premiere)

Beatriz’in Savaşı / Beatriz’s War/ A Guearra da Beatriz, Bety Reis, Luigi Acquisto

2013, 105′, Doğu Timor, Avustralya (Premiere)

Komedi Vitrini ;

Ana Kuzusu / Mamarosh / Mamaros, Momcilo Mrdakovic, Sırbistan, 2013, 105′,

Yeni Ufuklar / Horizon Beautiful, Stefan Jager, , Etiyopya, İsviçre, 2013, 90′ (Premiere)

Maria Sanchez’in Peşinde / Looking for Maria Sanchez / 200 Cartas, Bruno Irizari 2013, 98’, (Premiere)

Halfway / Ortada / Halfwef, Geoffrey Endhoven,  2014, 134′, Belçika (Premiere)

Güney Amerika Seçkisi ;

Görünmez Koleksiyon / Invisible Collection / A Colleçao Invisivel, Bernard Attal, 89’, Brezilya (Premiere)

Kolaylaştırıcı / The Facilitator / El Facilidator, Victor Arregui, 2013, 83’, Ekvator, Şili, ABD (Premiere)

Trauco’nu Oğlu / Son of Trauco / Hijo de Trauco, Alan Fischer, 2013, 93’, Şili (Premiere)

Yağmurdan Sonra / After the Rain / Depois de Chuva, Marilia Hughes, Claudio Marquez,  2013, 95′, Brezilya (Premiere

Bir Ülke: İran Güney;

Çıkışsız / Trapped / Dar Band, Parviz Shahbazi, 2013, 92’, İran (Premiere)

Dördüncü Çocuk / The Fourth Child / Farzanda Charom, Vahid Mousaian, 2013, 96’ İran (Premiere)

Kırmızı Halı / Red Carpet / Reza Attaran 2014, 80’, İran (Premiere)

Pooneh’nin Hatırı İçin / For the Sake of Pooneh / Bekatere Pooneh, Hatef Ali Mardani  2014, 90′, İran (Premiere)

Yüzüncü Yılında Sinemamızın İlkleri;

Acı Hayat, Metin Erksan, 1962, (İlk Ödül Alan Film – Altın Portakal)

Âşık Veysel’in Hayatı, Metin Erksan, 1952 (Sansürlenen ilk film)

Ayşecik, Memduh Ün, 1960 (Ayşecik serisinin ilk filmi)

Aysel Bataklı Damın Kızı, Muhsin Ertuğrul, 1934 (İlk köy filmi, çocuk yıldızlı ilk film)

Beklenen Şarkı, Cahide Sonku, 1953 (İlk kadın yönetmenli film)

Bir Millet Uyanıyor, Muhsin Ertuğrul, 1932 (İlk yıldız oyunculu film)

Drakula İstanbul’da, Mehmet Muhtar, 1953 (İlk korku filmi denemesi)

Fosforlu Cevriye, Aydın Arakon, 1959, (İlk külhanbeyi tipli kadın)

Halıcı Kız, Muhsin Ertuğrul, 1953 (İlk renkli film)

Kanun Namına, Ömer Lütfi Akad, 1952 ( İlk çağdaş polisiye)

Karanlıkta Uyananlar, Ertem Göreç, 1964 (İlk işçi hareketi filmi)

Suzus Yaz, Metin Erksan, 1963 (İlk uluslararası ödüllü film)

Uçan Daireler İstanbul’da, Orhan Erçin, 1955 (İlk bilim-kurgu)

Dünya Panoraması ;

Amazonia, Thierry Ragobert, 2013, 83′, Fransa, Brezilya

Ayrı Dünyalar / In Between Worlds / Feo Aladağ, 2014, 102′ Almanya, Afganistan

Yuvaya Dönüş / Coming Home / Zhang Yimou 2014, 119’, Çin

Geronimo, Tony Gatliff, 2014, 107′, Fransa

Leviathan, Andrey Zvyagintsev, 2014, 140′, Rusya

Life After Beth, Jeff Baena, 2014, 89′, ABD

Macondo, Sudabeh Mortezai 2013, 98′, Avusturya

Miss Julie, Liv Ullman, 2014, 130′, Norveç, İngiltere,

Özgürlük Dansı / Jimmy’s Hall, Ken Loach, 2014, 109′, İngiltere

Soğuk Cennet / Snow in Paradise, Andrew Hulme, 2014, 108′, İngiltere

Arayış / The Search, Michel Hazanavicius, 2014, 149′, Fransa, Gürcistan

Ulusal Panorama;

Asfalt Çiçekleri, Kamil Koç, 2014

Cerrahi ve Savaş Sanatı, Egemen Adak, 2013

Hikâye, Muhammet Beyazdağ 2014

Kafes, Serdar Bardakçı 2014

Muhtar, Caner Canerik, 2014

Sivil, Levent Çetin 2014

Mişmiş (Çocuk Filmleri) ;

Hititya: Madalyonun Sırrı, Ulaş Cihan Şimşek, 2013

Pıtırcık Tatilde,  Laurent Tirard 2014, Fransa

Sevimli Hayalet, Alain Gsponer, 2013, Almanya İsviçre

Engelsiz Filmler Programı ;

120: Sarıkamış Destanı, Murat Saraçoğlu, Özhan Eren, 2007

Bekçiler Kralı, Osman F. Seden, 1979

Reis Bey, Mesut Uçakan, 1988

Suriye’li Misafirlerimiz İçin (Arapça) ;

Fabrika Kızı, Mohamed Khan, Mısır

Seni Gördüğümde, Anne Marie Jacir, Filistin

Tamam, Yeter, Hoşça kal, Rania Attie, Daniel Garcia, Lübnan

Festival kapsamında farklı bakış açılarına da yer veren 20 kısa film de izleyiciyle buluşacaktır.

FESTİVAL YAYINLARI İLE SİNEMAYA HİZMET!

Film Yönetme Sanatı: Plan Plan Fikirden Perdeye Görselleştirme
Sinema tekniği üzerine çok az kitabın yayınlanmış olduğu ülkemizde, Malatya Uluslararası Film Festivali ilk yılından itibaren bu eksikliği giderebilmek için teknik bir kitabı yayına hazırlıyor.

Festivalin beşinci yılında ise gelenek devam ediyor. Ve yayınlandığı 1991 yılından beri klasikler arasında yerini alan Steven D. Katz’ın hazırladığı Film Yönetme Sanatı: Plan Plan Fikirden Perdeye Görselleştirmekitabı festival konukları ve sinema öğrencileri için Türkçe olarak hazırlatılıyor.

“Bir filmin Serüveni: “Ayastefanos Abidesi’nin Yıkılışı”

Türk sinemasının ilk filmi kabul edilen Fuat Uzkınay’ın kameraya aldığı “Ayastefanos’taki Rus Abidesi’nin Yıkılışı” filminin serüvenini anlatan, sinema tarihçisi Burçak Evren’in kaleme aldığı ve sinema tarihine ilgi duyanlar için eşsiz bir yapıt olan “Bir filmin Serüveni: “Ayastefanos Abidesi’nin Yıkılışı” adlı kitap festivalin sinemaseverlere armağanları arasında yerini alıyor.

Ayşe Şasa Festivalde Anılıyor!

Festivalin bir diğer yayını ise; yine sinema Tarihçisi Burçak Evren tarafından hazırlanan, bu yıl içerisinde kaybettiğimiz, yazar ve senarist Ayşe Şasa’nın gazetelerde yer almış röportajlarının derlemesinden oluşan “Ayşe Şasa” kitabı.

SANATLA İÇ İÇE BİR FESTİVAL!

5. Malatya Uluslararası Film Festivali kapsamında gösterilecek film seçkilerinin yanı sıra düzenlenecek olan atölye çalışmaları ve sergilerle Malatyalı sinemaseverleri sanatla iç içe bir hafta bekliyor!

Özgür Şeyben “Senaryo Atölyesi”

Tarih       : 24 Kasım 2014 Pazartesi
Saat                  : 11.00-17.00
Yer         : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi

Yaklaşık on yıldır  İstanbul Bilgi Üniversitesi ve Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde “Senaryo” ve “Film yönetmenliği” dersleri veren Özgür Şeyben tarafından düzenlenen Senaryo Atölyesi kapsamında katılımcılar senaryo yazarlığına ilk adımlarını atacaklar. Şeyben’in, film senaryosunu oluşturan elementler ve işlevlerini tanıtacağı atölyede klasik ve modern drama teorileri doğrultusunda katılımcılara film öyküsü ve konusu tasarlama, karakter yaratma, dramatik çatışma, entrika oluşturma, plan, sahne ve sekans yazma, dramatik yapı biçimlendirme gibi bir senaryo yazarlığının temel bilgilerine yönelik bir eğitim verilecek. Bu temel yaklaşımın yanısıra özellikle Türkiye’de henüz yerleşmekte olan evrensel senaryo yazım formatının tüm ayrıntılarını uygulamalı olarak tanıtmayı hedefleyen Şeyben, Türkiye sinema sektöründeki mevcut üretim ilişkileri hakkında bilgilendirici bilgiler de aktaracak ve atölye kapsamında Andrei Zyvagintsev’in The Return ve Steven Spielberg’ün Jaws filmlerinin senaryoları da analiz edilecek.

Hasan Deniz “Temel Fotoğrafçılık Atölyesi”

Tarih       : 25 Kasım 2014 Salı
Saat                  : 13.00-17.00
Yer         : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi

1972 doğumlu olan ve lise yıllarında Cumhuriyet Dergi’de başlayan profesyonel fotoğrafçılık kariyerine Vizyon, Vizyon Dekorasyon, Gurme, House Beautiful, Marie Claire gibi sektörün önde gelen dergilerinde devam eden Fotoğraf Sanatçısı Hasan Deniz’in düzenlediği Temel Fotoğrafçılık Atölyesi’nde fotoğrafın ortaya çıkışı, oluşması için gerekli koşullar tanıtılacak. Deniz’in fotoğrafa teknik giriş; pozlama, kompozisyon, kamera ve lens türlerinden bahsedeceği atölyede görüntüyü elde etmek için gerekli unsurlar ayrıntılı bir şekilde işlenecek ve fotoğraf tarihinden çeşitli örnekler üzerinden fotoğrafın işlevi analiz edilecektir.

Faysal Soysal Kısa Film Atölyesi

Tarih       : 26 Kasım 2014 Çarşamba
Saat                  : 11.00-17.00
Yer         : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi

İyi bir kısa filmin yapımında A’dan Z’ye etkili olan koşulların tartışılacağı bu atölyede bir filmin doğal yapısı gençlerin gözlüğü ile incelenecektir. İlk deneyimler, ilk başarılar, ilk hayal kırıklıkları hep kısa film setinde tadılır. Aslında çok uzun meseledir kısa film. Faysal Soysal’ın kısa filmleri gösterileceği atölyede 35mm çekilen ‘Kayıp Zaman Düşleri’ özelinde bir kısa filmin fikirden-pratiğe bütün aşamaları detaylı olarak incelenecektir.

Hans-Joachim Schlegel Sinemada Kafkaslar Film Gösterimi ve Atölyesi

Tarih       : 24 Kasım 2014 Pazartesi
Saat                  : 13.00-17.00
Yer         : İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi

Alman, eleştirmen, gazeteci ve sinema tarihçisi Hans-Joachim Schlegel, Rus yönetmen Andrei Tarkovski konusunda uzmanlaşmıştır. Film ve psikanaliz, sinema ve din, film ve müzik, film ve mimari gibi disiplinler arası konularda pek çok kitabı ve makalesi yayınlanmış olan Schlegel,  Avrupa Film Academy (EFA), Uluslararası Sinema Yazarları Federasyonu (FIPRESCI) yanı sıra Moskova Eisenstein Film Kültürel Araştırma Merkezi Danışma Kurulu Üyesidir.

Schlegel festivalde, Sinemada Kafkaslar Film Gösterimi ve Atölyesi ile katılımcılara film gösteriminin ardından, filmi derinlemesine irdeleyen bir atölye çalışması yapılacaktır. Atölye Almanca olarak yapılacak, tercüman aracılığıyla izleyicilere aktarılacaktır.

Serdar Akbıyık-Alper Turgut “İki Arada Bir Derede Sinema Yazarlığı Atölyesi”

Tarih       : 25 Kasım 2014 Salı
Saat                  : 10.30-12.30
Yer         : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi
“İki Arada Bir Derede” deneyimli sinema yazarları Serdar Akbıyık ve Alper Turgut’un, sinemadan çıkar çıkmaz, taze taze çektikleri ve filmlerle ilgili görüşlerini, snob sinema yazarı duygusallığından uzak bir arkadaş meclisi atmosferinde paylaştıkları videolar dizisinden yola çıkılarak hazırlanan atölye çalışmasında Akbıyık ve Turgut sinema yazarlığı deneyimlerini katılımcılarla paylaşacaktır.

Mehmet Turgut 46 Dergisi Fotoğraf Sergisi

Tarih       : 21-27 Kasım 2014
Saat                  : 10.00-22.00
Yer         : Malatya Park AVM
Fotoğraf sanatçısı Mehmet Turgut’un, sahibi olduğu 46 Dergisi için çektiği, derginin kapaklarından oluşan manipülatif fotoğraflar sergisi. ‘Fotoğrafını çekeceğim kişi başına gelecekleri iyi bilir!’ diyen Mehmet Turgut’un, Cem Yılmaz’dan Demet Akbağ’a, Serra Yılmaz’dan Şahan Gökbakar’a, Haluk Bilginer’den Haldun Dormen’e fotoğrafladığı sanatçıların seçkisi olacak sergi, 21-27 Kasım 2014 tarihleri arasında Malatya Park AVM içerisinde ücretsiz olarak gezilebilecek.

Türk Sinemasında Kadın Oyuncular Sergisi

Tarih       : 21-27 Kasım 2014
Saat                  : 08.00-21.00
Yer         : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi
Bu yıl 100. yaşını kutlayan Türk sinemasının başlangıcından bugüne önemli filmlere imza atmış kadın oyuncularının fotoğraflarından oluşan sergi Festival haftası boyunca İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde izleyicilerle ücretsiz olarak buluşacak. Sergide: Bedia Muvahhit, Gülistan Tartar, Neyyire Neyir Ertuğrul, Nilüfer Aydan, Sezer Sezin, Çolpan İlhan,  Fatma Girik, Filiz Akın, Hülya Koçyiğit, Türkan Şoray, Selda Alkor, Muhterem Nur, Gülşen Bubikoğlu, Müjde Ar, Hale Soygazi ve Hülya Avşar’ın fotoğrafları yer alacak.

Serdar Akbıyık’ın Vizöründen Kadın Oyuncular Fotoğraf Sergisi

Tarih       : 21-27 Kasım 2014
Saat                  : 08.00-21.00
Yer         : İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi

Sinema yazarı Serdar Akbıyık’ın 1994 yılından bugüne, Türk sinemasının yeni kadın yüzlerini fotoğrafladığı sergi İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde ücretsiz olarak gezilebilir. Sergide: Başak Köklükaya, Belçim Bilgin, Cansu Dere, Damla Sönmez, Fahriye Evcen, Melis Birkan, Neslihan Atagül, Nilüfer Açıkalın, Nurgül Yeşilçay, Özgü Namal, Selen Uçer, Selma Ergeç, Sezin Akbaşoğulları, Sibel Kekilli, Tülin Özen ve Vildan Atasever’in fotoğrafları yer alacak.
Dünden Bugüne Türk Sineması Fotoğraf Sergisi
Tarih       : 21-27 Kasım 2014
Saat                  : 10.00-22.00
Yer         : Malatya Park AVM
Bilim ve Sanat Vakfı Türk Sineması Araştırmaları tarafından hazırlanan sergide Osmanlı’da İlk Halka Açık Film Gösterimi (12 Aralık 1896), İlk Nizamname (1903), İlk Belge Film (1907), İlk Kurmaca Filmler (1917), İlk Renkli Film (1953) gibi Türk sinemasının kilometre taşlarını oluşturan işlerin yanı sıra; Bal filminin Berlin’de Altın Ayı Ödülü’nü alması, Nuri Bilge Ceylan’ın Kış Uyku filminin Altın Palmiye ödülüne uzanan Türk Sinemasının yolculuğu fotoğraflarla ve belgelerle anlatılıyor.

Festivalin Dört Yılı Fotoğraf Sergisi

2010 yılından beri aralıksız olarak düzenlenen ve kısa sürede Türkiye’nin en çok bilinen festivalleri arasında yerini alan Malatya Uluslararası Film Festivali beşinci yılını özel bir sergi ile kutluyor! Festivalin ilk yılından bugüne kadar geçen zamanı özetleyen fotoğraf sergisinde festival hafızasında bir yolculuğa çıkılacak.

SELDA ALKOR’LA MİNDER SOHBETLERİ

Tarih       : 22 Kasım 2014
Saat        : 16.00-17.00
Yer         : Malatya Park AVM

Bu yıl Festival’de Onur Ödülü alacak Türk sinemasının sevilen kadın oyuncusu Selda Alkor Malatya Park AVM’de sevenleriyle buluşacak ve bir saat boyunca Burçak Evren’in moderatörlüğünde hayranlarının sorularını cevaplayacak.

İZZET GÜNAY’LA MİNDER SOHBETLERİ

Tarih       : 23 Kasım 2014
Saat                  : 16.00-17.00
Yer         : Malatya Park AVM

Bu yıl Festival’de Onur Ödülü alacak diğer sanatçımız İzzet Günay’da Malatya Park AVM’de sevenleriyle buluşacak ve bir saat boyunca Burçak Evren’in moderatörlüğünde hayranlarının sorularını cevaplayacak.

Malatya’nın her geçen gün markalaşan bir şehir olmasında önemli bir yeri olan Malatya Uluslararası Film Festivalinde konuklara Malatya’nın turizm potansiyelini göstermek ve bir cazibe merkezi oluşturmak için Aslantepe, Sultansuyu, Battalgazi, Nemrut gibi tarihi ve turistik mekânlara da geziler düzenlenerek konukların keyifli bir hafta geçirmesi sağlanacaktır.

Yukarı SB
error: Content is protected !!