Kısafilm

deadpoolandwolverine

Şiddetten Beslenen Bir Dünyanın Parodisi: Deadpool & Wolverine…

Kanada kökenli yönetmen Shawn Levy, Marvel’ın ağır topu iki karakteri aynı filmde buluşturup, filmine, film içinde film efekti ve bol miktarda hiciv de ekleyerek, genel anlamda durağan bir tempoda ilerleyen ve comics geleneğini beyaz perdede temsil eden filmiyle, kendi kökeniyle de dalgasını geçiyor. 

Marvel, çizgi roman (comics) dünyasının efsanevi markası olarak büyük bir okuyucu kitlesine sahip. Bu gelenek, fantastik ve bilim kurgu filmlerle de öne çıkarak son 20 yılda Marvel bağımlısı bir seyirci kitlesi de yarattı ki; bu kitlenin içinde özellikle gençler dikkat çekiyor. İçlerinde azımsanmayacak sayıda genç film eleştirmeni de var! Marvel’ın 1990’larda yaşadığı ekonomik sıkıntıyı aşmak için çizgi romanların film haklarını satma kararı almasıyla, Disney çatısı altındaki Marvel Stüdyoları film üretimine başladı.

deadpoolandwolverine

MARVEL GELENEĞİ

Şüphesiz Marvel geleneği daha önce vurguladığımız gibi çizgi roman dünyasında bir efsane… Eski dünyanın yeni gerçeklik dijital dünyaya evrilmesi, sinemanın geçmişin çizgi romanlarını günümüz dünyasının realitesine uyarlayıp, dijital soslar eşliğinde beyaz perdeye servis etmesine yol açtı. Bu bağlamda son halka “Deadpool&Wolverine”, Amerikan sinemasının iki devi Fox ve Disney arasındaki itişmeye yoğunlaştığı kadar; Fox tarafından öldürülen Wolverine’in, Disney tarafından yeniden diriltilip sahaya sürülmesinin önünü açtı.

Kanada kökenli yönetmen Shawn Levy, Marvel’ın ağır topları iki karakteri aynı filmde buluşturup, filmine, film içinde film efekti ve bol miktarda hicve mizah da ekleyerek, genel anlamda durağan bir tempoda ilerleyen ve comics geleneğini beyaz perdede temsil eden filmiyle, kendi kökeniyle de dalgasını geçiyor. 

IMAX VE ÜÇBOYUTLU ÇEKİM AVANTAJI

Film, Imax geniş perde formatı ve üç boyutlu olarak çekilip sinemalara servis edilmiş. Şüphesiz bu özellik filmin seyri açısından avantaj yaratsa da, zincirleme hiciv ve zaman zaman durağan tempo, hazırlık maçına çıkmış bir takımı izlemek etkisi yaratıyor. Çizgi roman ürünleri çoğu zaman sürreel bir dünyanın ürünlerine kucak açıyor. Deadpool&Wolverine’de bu bağlamda sınırları dibine kadar zorluyor. Ortalama bir seyirci (Marvel müptelası olmayan) ana karakterlerin geçmişte dahil oldukları olgular ve yaşadıkları zaman dilimleri hakkında bir ön bilgiye sahip değilse; hangi zaman, hangi evren, sanal dünya mı gerçek dünya mı gibi pek çok soruya boğulup, hiçbir şey anlamadığı halde büyük bir haz duyuyormuş rolü yapan klasik müzik dinleyicisi gibi filmi seyretmeye başladığını fark edebilir. 

  • deadpoolandwolverine
  • deadpoolandwolverine
  • deadpoolandwolverine
  • deadpoolandwolverine
  • deadpoolandwolverine

KÜLT MARVEL KARAKTERLERİ

Marvel çizgi romanı X-Man’in sinemaya uyarlanmış versiyonunda başrol oyuncusu olan ve Logan/Wolverine karakterini elbise gibi üzerine giyen Avustralya’lı oyuncu Hugh Jackman, çok kültürlü genlerden gelen oyunculuğun yanında, şarkıcı, dansçı, yapımcı gibi pek çok şapkası olan çok yönlü bir sanatçı. Logan karakterinde Marvel tiryakilerinin hafızalarına parmaklarının arasından çıkan çelik pençeleriyle kazındı. Deadpool (Ryan Reynolds), bu ikilinin sahne aldığı son Marvel kurdelasında, Fox’un Logan’ı gömdüğü mezarından çıkarmak için epeyce uğraşıyor ve Logan da sanki biraz isteksiz bir modda filmin havasına girmeye çalışıyor. 

Kanadalı aktör Ryan Reynolds, bir süre Voncouver ile Los Angeles arasında mekik dokuduktan sonra Hollywood’da iyi bir kariyere sahip oldu. Marvel Comics’in en sıra dışı kahramanı  Deadpool’da, Reynolds kendisine yeni bir yol buldu. Kendisine hızlanmış iyileşme gücü veren acımasız deneylerden çıktıktan sonra, Deadpool karakterini yaratan eski Özel Kuvvetler operatörü paralı asker Wade Wilson’ın hikayesinin anlatıldığı bu Marvel serisinde, özellikle ikinci filmde yeni yetenekleri ve karanlık, ofansif mizah anlayışıyla donanmış Deadpool, hayatını neredeyse yok eden bir adamın peşine düşer. (1)

Deadpool&Wolverine hakkında fazla spoiler vermeden, evrenlerin, zamanların birbirine karıştığı bu filmde, kendi dünyasını ve dostlarını kaybetmek istemeyen Deadpool, rutin dışına çıkan Mr. Paradox’un (Mathew Macfadyen) zorlamasıyla Wolverin’i yoldaşı yaparak, Cassandra Nova’ya karşı mücadeleye girişir. 

FİNAL MADONNA’DAN

Filmin özellikle müziklerinin ilgi çekici olduğunu vurgularken, başka klasik şarkıların da yer aldığı filmde, özellikle filmin finalindeki Madonna imzalı hit şarkı “Like A Prayer” kullanımının cuk oturduğunu, filmin diğer ağır topunun özel efektlerle görüntü yönetmenliği olduğunu da belirtmeden geçmeyelim.

KAYNAKLAR

(1) https://www.disneyplus.com/tr-tr/movies/deadpool/3Kh13Lrb0Pnv

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!