Kısafilm

güler_sabanci

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması

Sabancı Vakfı Kısa Film Yarışması’nda Ödül Kazananlar Açıklandı

“SABANCI VAKFI KISA FİLM YARIŞMASI”NIN KAZANANLARI BELLİ OLDU

KISA FİLM YARIŞMASI’NIN ÖDÜLE HAK KAZANAN İLK ÜÇ FİLMİ 26 OCAK’TAKİ ÖDÜL TÖRENİNDE AÇIKLANDI

Sabancı Vakfı’nın toplumsal sorunların sanatla ve sinemanın yaratıcı bakış açısıyla ele alınması amacıyla gerçekleştirdiği Kısa Film Yarışması’nda kazanan 3 film Sabancı Center’da düzenlenen kokteyl ve ödül töreni’yle açıklandı. “Kısa Film Uzun Etki” ismiyle ilk kez düzenlenen ve bu yılki konusu “Mülteci Kadınlar” olarak belirlenen yarışmanın jürisinde Türkiye’den, Emin Alper, Tuğba Büyüküstün, Ebru Ceylan yurt dışından ise Stefan Arsenijevic ve Guy Seligmann yer aldı.

Yarışmaya 126 kısa film başvurdu ve bunlardan 15 film finalist olarak belirlendi.

Yekta Kopan’ın esprili sunumuyla gecenin ev sahibi olarak sahneye davet ettiği Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı, teşekkürle başladığı konuşmasında yeni bir yola çıktıklarını ve yeni bir projeye başlamanın heyecanı içerisinde olduklarının altını çizdi. Uzun yıllardır Türkiye’nin toplumsal kalkınma ve gelişmesine katkı sağlayan çalışmalarda kesintisiz olarak faaliyet gösterdiklerini belirten Güler Sabancı, faaliyet alanlarında kadın, genç ve engellilerin olduğuna işaret ederek, bu kesimlerin yaşadığı sorunlara çözüm bulmak ve toplumsal hayata katılımları için çaba gösterdiklerini söyledi. Bilim ve sanatın bir kuşun iki kanadı gibi olduğunu söyleyerek Charles Darwin’den alıntı yapan Sabancı, “bu iki kanadı kullanan toplumlar uçar ve özgür olurlar” derken, Sabancı Vakfı olarak toplumun bu iki kanadının güçlendirilmesini amaçladıklarını belirtti. Son 10 yıldır hibe programları yaptıklarını, bu şekilde toplumsal gelişmeye katkıda bulunduklarını ancak daha da önemlisi sivil toplum örgütlerinin gelişmelerine ve kapasitelerinin artırılmasına destek olmaya çalıştıklarını anlattı.

 

Bu konudaki en önemli unsurun geniş kitlelerde farkındalık yaratmak olduğunu, sosyal meselelerin sanat yoluyla ele alınmasının da konunun geniş kitlelere yayılmasında çok etkili olduğunu gördüklerini ifade eden Güler Sabancı, Bu konulardaki tecrübeleri doğrultusunda ‘Sabancı Vakfı olarak’ uzun soluklu bir sanat projesine başlamayı arzu ettiklerini ve bu kararı aldıklarını anlattı. Kısa film projesiyle toplumsal sorunların sanat yapanlar aracılığıyla ele alınmasını sağlamayı hedeflediklerini, sinema sanatının yaratıcı bakış açısından yararlanarak farkındalık ve bilinç oluşturmayı hedeflediklerini belirtti. Bu nedenle ilk yılında yarışmanın temasının mülteci kadınlar olarak belirlendiğini, araştırmalara göre dünyadaki mülteci nüfusunun yüzde yetmişinin kadın ve çocuklardan oluştuğunun altını çizdi. Zorunlu sebeplerle ülkelerini terk eden kadınların çeşitli saldırı, şiddet ve tehlikelerle karşı karşıya kaldıklarını belirten Güler Sabancı, mülteci kadınların ve tüm kadınların tehlikelerden korunması ve eşit haklara sahip olması için harekete geçmek gerektiğini bir kere daha gördüklerini söyledi. Bu nedenle ilk adım olarak yaşanan sorunları görünür kılmanın önemine değinen Güler Sabancı, sinema sanatının bu noktada devreye girdiğini ve Sabancı Vakfı olarak Mülteci Kadınlar temasını tespit ederken tam da bunu yapmak istediklerini ve ortaya çıkan filmlerin çözüme giden yolda bir adım olmasını temenni ettiklerini söyledi. Yarışmanın ilk etabını başvuru yapan Yönetmenlerin desteğiyle başarıyla tamamladıklarına değinen Güler Sabancı, fotoğraf sanatçısı Reza Deghati ve Jüri üyelerine çabalarından ötürü teşekkür etti.

Kısa Film buluşmaları etkinliğinede değinen Güler Sabancı bu vesileyle emeği geçen herkese ayrı ayrı teşekkür etti.

reza_deghati
Reza Deghati ©H. Vardar

Kanaat önderi olarak lanse edilen fotoğraf sanatçısı ve yazar Reza Deghati yaptığı konuşmada Suriyeli mültecilerin içersinde olduğu dramatik ortamı yalın ve çarpıcı bir biçimde aktararak Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı’na teşekkür etti. Söz alan jüri üyeleri de konu ve filmlerle ilgili görüşlerini aktarırıken yeterince dramatik olan bu konuda sinemasal kriterlerin ön plana çıkartılması ve bu yönde seçim yapılması bakımından dikkat ve çaba gösterdiklerini belirttiler ve Güler Sabancı ve Sabancı Vakfı’na teşekkür ettiler.

yarışma_jurisi
Yarışma Jürisi

Kısa Film Platformu gençlerle ustaları buluşturdu

Kısa Film Yarışması ile yeni sanatçıların yetişmesine vesile olmayı da hedefleyen Sabancı Vakfı, genç sinemacıları usta isimlerle bir araya getirdi. Yarışmaya başvuran herkese açık olarak düzenlenen Kısa Film Platformu Buluşmaları, Sabancı Center’da gerçekleştirildi. Gençler, sinemanın usta isimleriyle bir araya gelerek onların deneyimlerinden yararlanma fırsatı buldular.

Ödüller

Yarşmada birincilik ödülü Yönetmenliğini Mustafa Koray Polat’ın yaptığı Duvarlar arasına sıkışıp kalmış Suriyeli bir kadını anlatan Duvar filmi’ne verilirken, ikincilik ödülünü Ramazan Kılıç’ın Penaper filmi’ne ve üçüncülük ödülü Yönetmen Ali Rıza Erdemir’in Sınır filmine verildi.

Yarışmada mansiyon ödülü Bir Hayatlık Göz filmiyle Beyza Kaya ve Melih Can Dürser’e Zeynep Atakan tarafından sunuldu.

Duvar filmiyle birincilik ödülü kazanan yönetmen Mustafa Koray, 2004 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Sinema Bölümü’nden mezun oldu. Yaklaşık 10 yıl TRT’nin çeşitli kanalları için hazırlanan projelerde yönetmen, görüntü yönetmeni ve metin yazarı olarak çalıştı. Yaptığı konuşmada aldığı ödülü filminde oynayan aile için kullanacağını belirten Mustafa Koray büyük alkış aldı.

mustafa_koray_polat_guler_sabanci
Mustafa Koray Polat – Güler Sabancı ©H. Vardar

Penaper filmiyle ikincilik ödülü kazanan yönetmen Ramazan Kılıç, Ağrı’da doğdu. Halen İstanbul Şehir Üniversitesi Sinema ve Televizyon bölümü 3. sınıf öğrencisi.

Suriye’deki iç savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen bir anne ve kızının, bir fotoğraf makinesiyle hayata ve hatıralarına tutunmaya çalışmasını konu alan “Penaber/Mülteci” filmi Sabancı Vakfı’nın düzenlediği “Mülteci Kadınlar” konulu kısa film yarışmasında ikinci oldu. İstanbul Şehir Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşegül Koç’un vermiş olduğu Deneysel Film ve Video dersi kapsamında çekilen filmin ekibinde de İstanbul Şehir Üniversitesi öğrencileri yer alırken ana karakterleri ise üniversitenin öğrencilerinden Mısırlı Fatima Hossam ile Suriyeli Mahmoud Al-Atassi canlandırdı.

1993 yılında Ağrı’da doğan Kılıç’ın kurmaca filmi “Penaber” 2.27 dakika uzunluğunda. Kısa film, Suriye’deki iç savaşta eşini kaybettikten sonra küçük kızıyla İstanbul’a göç etmek zorunda kalan bir kadının, küçük kızıyla geçmişteki hatıralarına ellerindeki “viewmaster” bir fotoğraf makinesi ile tutunmaya çalışmalarını konu alıyor. Taksim’de çekilen filmde gösterilen fotoğraflarda, karakterlerin Suriye’de terk etmek zorunda kaldıkları evleri de resmediliyor. Fotoğraflarda resmedilen evin dekorasyonunda ise filmde rol alan Suriyeli iki öğrenci, terk etmek zorunda kaldıkları evlerini yansıtmaya özen gösterdiler.

zerrin_koyunsagan_ramazan_kilic
Ramazan Kılıç – Zerrin Koyunsağan ©H. Vardar

Sınır filmiyle üçüncülük ödülü kazanan yönetmen Ali Rıza Erdemir, Marmara Üniversitesi Radyo, Sinema ve Televizyon bölümü öğrencisi olup, sinema eleştirileri yazmakta ve kısa filmler çekmektedir.

Ödül töreni sonrası sahneye gelen Sabancı Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Güler Sabancı gelecek yılki yarışmanın temasının dünya boyutunda bir toplumsal yara olan çocuk işçiler olacağını açıkladı.

okul_kazananlar_sabanci_kisa_film

Yukarı SB
error: Content is protected !!