Kısafilm

robot_dreams

Robot Düşleri Film Analizi

Robot Düşleri, arkadaşlığın önemine ve özen gösterilmediğinde kırılgan olan boyutuna dikkati çekerken,

YALNIZLIK İÇİNDE DEBELENME! ROBOT DÜŞLERİ

Robot Düşleri, arkadaşlığın önemine ve özen gösterilmediğinde kırılgan olan boyutuna dikkati çekerken, yönetmen Pablo Berger, insanların sürekli bir koşuşturma içinde olduğu New York’u filmine  fon seçmiş.

Günümüz dünyası yalnızlığın egemen olduğu ve eski dünyanın arkadaşlık, dostluk gibi değerlerlerinin anlamını yitirdiği bir sürecin içinde debeleniyor. İspanyol yönetmen Pablo Berger, bu sıkışmışlıktan kurtulmak isteyenleri düşündürten, insanın içini ısıtan sımsıcak bir animasyon filmi olan Robot Düşleri’ne (Robot Dreams) imza atmış.

YALNIZ İNSANIN DRAMI 

Robot Düşleri, arkadaşlığın önemine ve özen gösterilmediğinde kırılgan olan boyutuna dikkati çekerken, yönetmen Pablo Berger, insanların sürekli bir koşuşturma içinde olduğu New York’u filmine  fon seçmiş. Bu tercih şüphesiz tesadüfü değil. Dünyayı temsil eden bu sembolik şehir, yalnız insanların hapishanesi olduğu kadar; özgürlüğüne düşkün insanlara da  bir yanılsama olsa da sığınak oluşturuyor.

Manhattan’da yaşamakta olan Dog yalnızlıktan bıkmıştır. Yaşamındaki dayanılmaz  yalnızlık ve rutine bir anlam, renk katmak amacıyla bir robot satın alır. Dog, bu yeni robot yoldaşıyla mutlu mesut yaşamaya başlar. Adeta onu kendisi gibi bir canlı olarak benimsemiştir. Her şey Dog ve Robot’un bir plaj keyfi için okyanus sahiline gittikleri günde tersine döner ve Dog bütün çabasına karşın Robotu sahilde terk etmek zorunda kalır.

ORTAK YAPIM

Bir İspanya, Fransa yapımı olan bu keyifli animasyonu seyrederken, insan dış dünyanın boğucu atmosferinden kurtulup aynı zamanda kendi yaşamını da sorgulamaya başlıyor. Dostluğun sadece birlikte zaman geçirmek olmayıp aynı zamanda emek gerektiren bir yanı olduğunu da yeniden düşünmeye zorlayan bir film “Robot Düşleri”… Selvi Boylum Al Yazmalım filminde, Asya’nın (Türkan Şoray) sevdiği adam İlyas’dan (Kadir İnanır) ayrılmak kararını sorguladığı sahnedeki gibi: Sevgi neydi? Sevgi emekti…

Uzun metrajlı bir animasyon filmi olan Robot Düşler, önemli temasıyla seyirciyi ele geçiren ve keyifli bir zaman geçirme vaadinde bulunan bir film. Bir animasyon filminin olması gerektiği niteliklerine sahip ve bu alanda elde edilen teknolojik şatafata sarılmadan derdini yalın bir şekilde anlatmış yönetmen Pablo Berger. Ayrıca bir animasyon filmi aracılığıyla   günümüzün çaresiz insanına b.k çukurundan çıkması için bir halat da uzatıyor.

robot_dreams

80’LERİN NEW YORK RUHU !

Yönetmen Pablo Berger, 80’ler New York’unun dönem müziklerini de filminin bir kaldıracı gibi kullanarak etkili bir seyirlik yaratmış. Bu bağlamda özellikle dijital tutsaklığın pençesine düşmüş çocukların da bu filmi izlemesinin önemli olduğunu ebeveynlerine hatırlatmış olalım. 

Yönetmen Berger, animasyon filmlerinin sevdiği hayvan karakterler aracılığıyla alegori yaparak öyküsünü anlatıyor. Bu bağlamda yaratılan pek çok sevimli hayvan karakter öykünün taşıyıcılığını yaparken; insanlarla diğer hayvanlardan farklı bir iletişime sahip köpeklere ise  baş rolü vermiş.

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!