Kısafilm

Olanlar Oldu

Olanlar Oldu, genelde Ata Demirer filmlerinin yönetmenliğini yapan Hakan Algül’ün son filmi ve Ata Demirer’in başrolünde iki karakteri canlandırdığı sempatik bir film. Ata Demirer, müzik alanındaki yeteneği erken fark edilmiş, lise sonrasında İTÜ Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölümü mezunu bir sanatçı olarak, müzik alanındaki yeteneklerini çok önce kanıtlamıştı…

OLANLAR OLDU

Yönetmen: Hakan Algül

Senaryo: Ata Demirer

Oyuncular: Ata Demirer,  Tuvana Türkay, Salih Kalyon, Seda Güven, Ülkü Duru, Renan Bilek

Görüntü Yönetmeni: Ahmet Sesigürgil

Kurgu: Mustafa Gökçen

Müzik: Fahir Atakoğlu

Sanat Yönetmeni: Murat Uçan

Yapım Yılı: 2017

Olanlar Oldu, genelde Ata Demirer filmlerinin yönetmenliğini yapan Hakan Algül’ün son filmi ve Ata Demirer’in başrolünde iki karakteri canlandırdığı sempatik bir film. Ata Demirer, müzik alanındaki yeteneği erken fark edilmiş, lise sonrasında İTÜ Devlet Konservatuarı Türk Müziği Bölümü mezunu bir sanatçı olarak, müzik alanındaki yeteneklerini çok önce kanıtlamıştı. Daha sonra standup alanında ülkemizin önde giden isimlerinden biri olarak, bu alandaki yeteneğini oyunculuğa da taşıyarak çok şapkalı sanatçı kimliğini sürdürüyor.

Türk sineması 1990’lara göre günümüzde daha fazla film üreten bir sayıya ulaşmış olsa da, ülkemizin kültürel ve toplumsal yaşamındaki çoraklık bağlamında, bu filmlerin çoğunun derinlikten yoksun, yüzeysel ve boş bir komedi anlayışını yansıtmaktan öteye gidemediğini belirtmek abartılı bir yargı olmayacaktır. Bu yargının temel argümanı ise, bu filmlerin çoğunun geçmişten bugüne hafızalarda yer etmeyen ve isimlerinin bile hatırlanmasının güç olduğu filmler olmasıdır. Hatta günümüzde sinemamız, neredeyse bu filmlerden ibaretmiş gibi bir görüntü vermektedir. Şüphesiz sinema bir endüstridir ve kendini çevirebilmesi ve yaşayabilmesi için ana akım, ticari sinemanın güçlü olması gerekir. Diğer yandan bir sinemanın salt “komedi” türü içine sıkıştırılması ve demokratik bir çeşitlilik üretememesi ya da sınırlı sayıda üretilen örneklerinin kendini ifade edebilecek ortam bulmakta zorlanması, düşündürücü bir olgudur.

Olanlar Oldu, “aile tipi komedi” olan ve Ata Demirer’in senaryolarını da yazdığı Eyvah Eyvah serisinin “ekmeğini yemeye” aday bir film olarak tanımlanabilir. Fakat Eyvah Eyvah serisinin yakaladığı samimiyet ve başarıyı tekrarlayabilecek bir film etkisi bırakmıyor. Filmin ilk yarım saati oldukça durağan ve sarkıyor. Tempoyu yavaş yavaş toparlayan Olanlar Oldu’nun ilginç bir boyutu, Ata Demirer’in hem Zafer hem de annesi Döndü karakterlerini canlandırması. Sinemamızın günümüzde ulaştığı en önemli seviyelerden birisi teknik düzeyi. Anne ve oğul Ata Demirer’in aynı sahne içindeki rolleri, başarılı bir teknik beceriyle kotarılmış. Filmin oyuncu kadrosu da artı yönlerinden biri. Ata Demirer, her ne kadar Eyvah Eyvah’dan, Olanlar Oldu’ya kendini tekrara düşüyor olsa da, filmin teması ve dünyasına uygun bir oyunculukla, canlandırdığı her iki karakteri seyircinin yüreğine yerleştiriyor. Ata Demirer’in sevgilisi Aslı karakterini canlandıran Tuvana Türkay, hoş fiziği ve dinamik oyunculuğuyla, umut vaat eden bir oyuncu ve sinemamız açısından bir kazanç olabilir. Uzun süredir ortalarda görünmeyen Toprak Sergen ise, bu defa komedi yanı ağır basan bir filmde,  önceki rollerine göre farklı sayılabilecek bir tiplemeyle karşımıza çıkıyor.

Filmin vizyona giriş tarihinin sömestr tatiline denk getirilmesi, içerdiği bazı zaaflar, Eyvah Eyvah kadar öyküsünün sağlam bir zemine oturmadığı duygusunu hissettiriyor. Renan Bilek’in canladırdığı gay yönetmenin abartılı ve irrite edici konuşmalarıyla sinema, televizyon ve reklam dünyasında sık rastlanan abartılı yarı aydın eleştirisinin, gereksiz, didaktik diyalogların filmin dünyasına katkıdan ziyade zarar verdiğini vurgulamak lazım. Film, Anadolu insanıyla toplumundan kopuk yaşayan yarı aydınlar/aydınlar arasındaki çatışma ve çelişkiyi, sağlam bir öykü temeline oturtamadığı için, bu tarz yansıtmalar havada ve anlamsız kalıyor ve ağızda lezzet bırakmayan bir mezeye dönüşüyor.

Temeli bir aşk öyküsü olan filmin, içerdiği karakterlerine zorlama diyaloglar yazmak yerine, doğanın önemi ve canlı yaşamına saygı bağlamında filmin dokusuyla uyumlu olay örgüsünün geliştirilmesi ve dramatik yapının bu yönde güçlendirilmesi, filmin esinlendiğini belirttiğimiz Eyvah Eyvah’ın samimiyetine yaklaşmasını ve salt iş filmi olarak kotarıldığı duygusunu elimine edebilirdi.

Olanlar Oldu filminin güçlü artılarından biri ise, önemli müzisyen Fahir Atakoğlu’nun film müzikleri. Filme mekan oluşturan Seferihisar, Sığacık’ın güzel doğası, filmin dünyasını eğlenceli bir boyut içinde ele alması, sömestre paralel olarak vizyona giren filmin, iyi bir box office rakamı sağlayarak uzun süre vizyonda kalacağı öngörülebilir.

Bülent Vardar

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!