Hakkımızda
Rahmetli Profesör Dr. Alim Şerif Onaran ve Şair Edebiyatçı Dr. Mustafa Şerif Onaran kardeşlerin kültür ikliminde yetişmiş, Bülent ve Hikmet Vardar tarafından 1990 yılında teknik prodüksiyon yapmak üzere hayata geçirilen ve 2004 yılında kurulan film atölyesiyle “SinemaFilm” adını alan girişimimiz, 30 yılı aşkın bir süredir çizgisini korumakta ve tümüyle kendi öz kaynaklarına dayalı teçhizat ve mekan olanakları ile yoluna devam etmektedir.
Prof Dr Alim Şerif Onaran’ın, sansür kurulu üyesi bir bürokrat olmasına karşın, entelektüel birikimi ve sanat aşkı, 7. sanata olan tutkusuyla harmanlanmış, tüm yaşamını değiştirerek tamamen sinema ve sanat alanında yoğunlaşmasına ve Türkiye’nin ilk sinema profesörü olmasına kadar sürecek bir yolculukta kararlı adımlarla ilerlemesi sonucunu doğurmuştur.
Onaran kardeşlerin yaratmış oldukları bu kültür atmosferinde yetişen Bülent ve Hikmet Vardar, çok genç yaşlarda Lütfü Ömer Akad, Metin Erksan, Halit Refiğ, gibi önemli sinema adamları, Cahit Külebi, Ceyhun Atuf Kansu, Salah Birsel, Muzaffer/İlhan Erdost, Hikmet İlaydınlı gibi edebiyatçılarla, Prof. Özdemir Nutku, Prof. Sami Şekeroğlu, Prof. Ünsal Oskay, İzzet Öz gibi akademisyen ve iletişimcilerle, tanışma ve çalışma fırsatı bulmuşlardır.
Prof. Bülent Vardar, “Alim Hoca” tarafından kurulan 9 Eylül Üniversitesi Sinema-TV bölümünün ilk mezunlarındandır. Akademik kariyerine Eskişehir Açık Öğretim Fakültesinde Araştırma görevlisi olarak başlamış ve daha sonra İstanbul’a gelerek Marmara Üniversitesi Sinema-TV bölümünde araştırma görevlisi olarak kariyerine devam etmiştir. Kardeşi Hikmet Vardar la birlikte edindikleri teknik ekipmanla piyasa içerisinde çalışmaya devam ederken, kendi kısa film ve belgesel projelerine imza atmıştır. Siyad üyesi olan ve Antalya Altın Portakal Festivalleri önde olmak üzere, ülkemizde düzenlenen başlıca film festivallerinde jüri üyeliği de yapan Prof. Bülent Vardar, Marmara Üniversitesi Sinema-TV bölüm Başkanlığı ve Enstitü Müdürlüğü görevlerini takiben, halen Beykent Üniversitesi Sinema-Tv Bölümü’nde öğretim üyeliğini sürdürmektedir.
Hikmet Vardar, GS Lisesi’nde başladığı orta öğretimini Lise yıllarında Ankara da sürdürdü. Bu sırada Muzaffer ve İlhan Erdost kardeşlere ait Onur yayınevinde düzeltmen olarak yarı zamanlı çalışmaya başladı. Yüksek öğrenimine Hacettepe Fransız Filolojisi’nde başladı ancak okul değiştirerek 1983 yılında İTÜ Denizcilik Fakültesi ni bitirdi. İleriki yıllarda Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Sinema-Televizyon-Radyo Bölümü’nde Yüksek Lisans yaptı. Hikmet Vardar, dayısı olan Alim Şerif Onaran’ın yakın ilgisiyle ve kardeşi Bülent Vardar’ın katkılarıyla kendisini yetiştirerek yurt dışında ve ülkemizde sinema ve film teknolojisinin alt yapısıyla ilgili incelemelerde bulundu ve sinema ekipmanlarına yatırım yaparak 1990 yılında kardeşi Bülent Vardar la birlikte temelini attıkları teknik prodüksiyon organizasyonunun alt yapı çalışmalarını üstlendi. İlk önemli prodüksiyon yönetmen Fehmi Yaşar’ın Camdan Kalp filmindeki ışıklandırma işinin üstlenilmesi oldu. Bunu Ferhan Şensoy’la “Varsayalım İsmail” dizisi, reklam ve profesyonel reklam fotoğrafçılığına yönelik çalışmalar izledi.
90 lı yılların ikinci yarısında piyasa koşullarının değişmesi, birbiri ardına kurulan TV kanalları, reyting kaygısı, yetişmiş eleman ve ekipman fazlalığı nedeniyle gelişen sert rekabet sonucu, ilkelerimiz doğrultusunda, aktif piyasa çalışmalarına son verilmiş ve bilgisayar teknolojisindeki dev gelişmelere paralel olarak internet ve dijital multimedya sistemlerindeki gelişmeler ve kolay erişilebilirlik göz önüne alınarak, farklı bir perspektifle ve sinemafilm adı altında, spesifik amaçlara yönelik bir atölye programına ve kendi projelerimize odaklanılmıştır.
SinemaFilm, her türlü ticari kaygıdan arınmış olarak tamamen öz kaynaklara ve kişisel ilişkilere dayalı bir platformda, “Alim Hoca’nın”, sansür kurulu üyeliğinden Sinema Profesörlüğü’ne uzanan öyküsünün ışığında, hangi meslek ve kesimden olursa olsun, her 7. sanat aşığı için rehber oluşturan çizgisini canlı tutmak amacını taşımakta ve faaliyetlerini esnek, ancak kararlı bir çizgide sürdürmektedir.
Yorumlar