15. Geleceğin Sineması Ödülleri
Sinema öğrencilerinin kısa film projelerini hayata geçirmeleri için 15 yıldır destek veren TÜRSAK Vakfı’nın gerçekleştirdiği…
15.GELECEĞİN SİNEMASI YARIŞMASI KAZANANLARI BELLİ OLDU
Sinema öğrencilerinin kısa film projelerini hayata geçirmeleri için 15 yıldır destek veren TÜRSAK Vakfı’nın gerçekleştirdiği “Geleceğin Sineması” en iyi 3 filminin belirlendiği son ayağı sonuçlandı.
Dokuz Eylül Üniversitesi’nden Alarga Projesi le Soner Sert 3. seçilirken, Işık Üniversitesi’nden Patates Olmak Çok Zor projesiyle İlke İzgi 2. seçildi. Birinciliğe ise Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Akademisi’nden Cahit Kaya Demir, Fegere projesiyle layık görüldü.
Türkiye çapında sinema öğrencilerinin daha kaliteli filmler yapmalarını sağlamak amacıyla T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, Sinema Genel Müdürlüğü ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) iş birliğiyle gerçekleştirilen “Geleceğin Sineması”nın kazananları sunuculuğunu Ferhan Şensoy’un üstlendiği 27 Eylül Perşembe akşamı SALT Galata’da yapılan tören ile belli oldu.
Yönetmen Abdullah Oğuz’un jüri başkanlığında; Vildan Atasever, Caner Özyurtlu, Zafer Külünk, Ceylan Özgün Özçelik, Serdar Kökçeoğlu ve Selçuk Yavuzkanat’dan oluşan ana jüri tarafından gerçekleştirilen ve bu sene 15.’si düzenlenen Geleceğin Sineması: Sinema Öğrencilerinin Kısa Film Projelerini Destekleme Yarışması’nın kazananları belirlendi. Geleceğin Sineması yarışmasında başarı gösteren öğrencilerin filmlerine sağladığı imkanları genişletmeyi hedefleyen TÜRSAK Vakfı, bundan böyle başarılı olan projelere gösterim aşamasını da içeren daha kapsamlı bir destek verecek.
TÜRSAK Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar, törende yaptığı konuşmada, 15 yıldır gençlerin sinemaya olan aşkına destek olmak için uğraşmaktan gurur duyduklarını söyledi. Gençlere destek vermekten yılmayacaklarını ve hep yanlarında olacaklarını ifade eden Yaşar, yarışmanın bugüne kadar gelmesine katkıda bulunanlara teşekkür etti. Genç bir sinemacı iken Türkiye’de sinema aşkının yaygınlaşmasına katkı sağlayan bir kurumun takipçisi ve 3 film birden seyrettiği günler olduğunu dile getiren Yaşar, şunları söyledi: “O zaman dünyada büyük bir iletişimsizlik vardı, kültürler, kıtalar, medeniyetler birbirlerini tanımıyorlardı. Sinema o kadar büyük bir olanaktı ki ben sinemaya aşık olduğum zaman inanamadım. Küçücük bir salona giriyorum ve Latin Amerika’nın hikayelerini dinliyorum, onların kahramanlarına üzülüyor, onların hikayelerine ağlıyor, seviniyor ve coşuyorum. Afrika’yı izliyor, onların yönetmenlerini tanıyorum. Avrupa’yı, İspanya’yı büyük yönetmenleri, büyük sanatçıları sinemayı sorgulayanları tanıyorum. O kadar zengin ve inanılmaz bir dünyaydı ki sinemanın bu yönüyle karşılaşmak beni büyüledi ve kendisine bağladı.”
Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise konuşmasında, şehirleri ayakta tutanın marka üretimleri olduğunu vurgulayarak, kentsel dönüşümle ilgili hazırladıkları kısa bir filmin beklediklerinden çok daha fazla etkili olduğunu anlattı. Altı aylık bir çalışma sonucu 6-7 dakikalık bir film hazırladıklarını kaydeden Demircan, “Film için uzun uzun çalıştık ve sosyal medyada paylaştık. Tepkiler inanılmazdı. Üretmek kolaylaştı demek ki iş döndü dolaştı sanata, kültüre, tasarıma ve doğru iletişime yani sinemaya geldi, yani kısa film çekebilecek gençlere geldi. Elbette kültür ve sanatın farklılıklarının yaşadığı Beyoğlu’nun belediye başkanı olarak bunlara vurgu yapıyor ve konuşuyoruz. Ama refah olmadan, ekonomi olmadan da geleceği göremiyoruz onlar da geleceğe bakacaklar” diye konuştu.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdür Yardımcısı Selçuk Yavuzkanat, “Gençlerimizin kendi hikayelerini hayata geçirme fırsatı yakaladıkları bunu da sinemanın en çok ustalık gerektiren dalı olan kısa filmlerle ortaya koymalarına imkan tanıyan bu tür etkinlikleri sinemacıların geleceğe yönelik motivasyonlarını arttırdığını düşünüyoruz.” görüşünü dile getirdi.Bakanlık olarak gençlerin desteklenmesine özel önem verdiklerini, verilen desteklerin tümünde özellikle gençlere alanlar ayırdıklarını ve bu desteklerin artarak devam edeceğini vurgulayan Yavuzkanat, “Genç sinemacıların verilen desteklerle ortaya koyduğu başarılı projeler hiç şüphesiz ki ileride nitelikli ve başarılı eserler olarak karşımıza çıkacak.” dedi.
Konuşmaların ardından dereceye giren gençlere ödülleri takdim edildi. Hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından ödül alan 3 kısa film seyredildi.
Projelerini zamanında ve başarıyla hayata geçiren öğrencilerin filmleri, TÜRSAK tarafından gerçekleştirilen Randevu İstanbul Uluslararası Film Festivali’nde, Aralık ayında seyirciyle buluşma imkanı bulacak.
Geleneksel olarak 15 yıldır başarıyla gerçekleştirilen “Geleceğin Sineması” yarışması ile öğrencilere post prodüksiyon dahil 1.500.000 TL değerinde maddi ve ayni destek yaratan Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK), bir yandan Türk sinemasının geleceği için ışık yakarken bir yandan da akademik başarıları için film yapması gereken öğrencileri daha iyi projeler hayal edebilmeleri konusunda motive etmeye devam edecek.