Kısafilm

51. Altın Portakal’ın En İyisi Kuzu

Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nin en iyisi, Kutluğ Ataman’ın “Kuzu”su oldu…

ALTIN PORTAKAL’IN EN İYİSİ “KUZU”

Bu yıl 51.’si düzenlenen Uluslararası Altın Portakal Film Festivali’nin en iyisi, Kutluğ Ataman’ın “Kuzu”su oldu. Onur Ünlü ise “İtirazım Var” ile hem En İyi Yönetmen hem de En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi oldu.

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında ve Elif Dağdeviren’in direktörlüğünde gerçekleştirilen 51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, EXPO Center’daki kapanış töreniyle sona erdi. 10 Ekim’den bu yana Türkiye’den ve dünyadan en yeni ve başarılı örnekleri sinemaseverlerle buluşturan festivalin kapanış töreninde ödüller sahiplerini buldu.

Festivalin En İyi Film’i, Kutluğ Ataman imzalı “Kuzu”, geceden 5 ödülle döndü. Onur Ünlü imzalı “İtirazım Var” ise En İyi Senaryo ve En İyi Yönetmen ödülleriyle geceye damgasını vururken Serkan Keskin’in, Feyyaz Duman’la paylaştığı En İyi Erkek Oyuncu ödülünün de sahibi oldu.

Korhan Abay’ın sunduğu gece, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Festival Başkanı Menderes Türel’in konuşmasıyla başladı. Türel, şöyle konuştu:

“Bu akşam burada Türk sineması, sanat ve sanatçı kazandı. Okuduğum yorumlar, jürinin işinin zor olacağını yazıyordu. 51. Altın Portakal’ın dar zamanda ve çeşitli zorluklara rağmen burada olmasından gurur duyuyor, bütün yapımcı, sinemacı ve emekçileri tebrik ediyorum. Birkaç sene içinde Antalya’yı aynı zamanda sinema endüstrisinin, film yapımının merkezi yapacağız. Festival sarayımızla, platolarımızla, kostüm bankalarımızla bundan sonra sinemacıları sadece festival için değil film yapmak için de Antalya’ya davet edeceğiz. Bence şimdiden buradan bir ev alın.

Maalesef Türkiye’de artan hoşgörüsüzlük ve peşin hükümler bazen olmayacak yerde bile iletişim sorunlarına sebep oluyor. Mahallelerimizi maalesef birbirimize kapatıyor, birbirimize el değil dil uzatıyoruz. Olması gerekense sinemanın kullandığı sevgi, barış dili olmalı. Medya ve siyasette maalesef keskin bir dil var; bu, sokaklarda gerçek bir şiddet olarak yansıyor. Fakat bugün sevgi ve barış diline yani sanat diline ihtiyacımız var. Eğer sanat keskin bir dille konuşursa bu sevgi kalesi de düşer. Bizi bir ve beraber tutacak olan, sizlersiniz”

VAN DAMME, DOĞUMGÜNÜ HEDİYESİNİ ALTIN PORTAKAL’DA ALDI

Türel, konuşmasının ardından aksiyon filmlerinin unutulmaz oyuncusu, dünyaca ünlü Hollywood starı Jean Claude Van Damme’a, özel bir ödül sundu. Aynı zamanda doğum günü olan ünlü oyuncu, “İlk defa Antalya’dayım. Daha önce İstanbul’a gelmiştim. Sınav filminde oynamıştım. Sizler olmasaydınız ben olmazdım. Size çok teşekkür ederim” diye konuştu.

Festival Direktörü Elif Dağdeviren’se bu yılki afişe ilham veren “Susuz Yaz” filminin başrol oyuncusu Hülya Koçyiğit’e çerçevelenmiş bir festival afişi takdim etti.

Dağdeviren, “Halk oylaması tarafından seçilen birinci film olan “Susuz Yaz”ın muhteşem sahnesiyle karşılaştık; festivale bir figür ararken. O sahnedeki güzel ve şimdi daha da güzel olan kadını aradık, o da sinemamız için, festivalimiz için ne gerekiyorsa yaparım dedi” diyerek Koçyiğit’i sahneye çağırdı.

Koçyiğit’se şunları söyledi:

“Türk sinemasının 100. yılında 100 yılın en unutulmayan filmi Susuz Yaz’da rol almış olmak paha biçilmez bir değer. Gönül dilerdi ki bu filmde emeği geçen herkes bu ânın onurunu, gururunu yaşayabilsin. Ben simgesi olmuşum filmin, o yüzden aranızdayım, onlar adına da bu ânın onurunu yaşıyorum ve tekrar tekrar teşekkür ediyorum. Bugün artık filmlerimiz, festivallerde büyük başarılar kazanıyor. Yeni sinemamızla iftihar ediyorum. Aynı saygı ve sevgiyi Yeşilçam için de bekliyorum”

Festival Direktörü Elif Dağdeviren, usta oyuncuya hediyesini takdim ettikten sonra sözlerini şöyle noktaladı:

“Uzun bir maraton sonunda burada olmaktan çok mutlu ve çok heyecanlıyım. Bu yolculuğa başladığımızda elimizde güçlü gelenekleri olan bir festivalimiz, güçlü bir sektörümüz, gelenin gitmek istemediği bir Antalya’mız ve 3 ayımız vardı. İşe; gelenekten geleceğe misyonuna uygun adımlar atarak başladık. Halit Refiğ’in 1964te aldığı ilk ödülü modelleyerek işe başladık. En önemlisi ise film programı yapmaktı. Seyirciden gelen tepkiler o kadar müthiş ki her uykusuz geceye, her mücadeleye değdi. Festival boyunca sustuk ki filmler konuşsun, şimdi de susuyorum ki festival konuşsun”

Gecede İran Yeni Dalga sinemasının usta ismi Abbas Kiraostami’ye Yaşam Boyu Onur ödülünü, Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Festival Başkanı Menderes Türel verdi. Kiarostami “Burada olmaktan onur duyuyorum. Buradaki insanlar ve festival için en iyi duygularımı paylaşıyorum” diyerek teşekkür etti.

KAZANANLAR…

En İyi Film Ödülü’nü usta yönetmen Abbas Kiarostami’nin elinden alan Kutluğ Ataman; “Sanatçının kendi ülkesinde değer görmesi büyük hediye. Bu hediyeyi bana verdiğiniz için çok teşekkür ederim” diye konuştu.

En İyi Kadın Oyuncu Ödülü’nü alan Nesrin Cavadzade, ödülünü “Kuzun olarak sana adıyorum” diyerek annesine ithaf ederken En İyi Müzik Ödülü’nün sahibi olan Başar Ünder de ödülünü 10 gün önce vefat eden babası adına aldı.

Gecede Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü’ne layık görülen “Oflu Hocayı Aramak” filminin yönetmeni, ödülü aldıktan sonra şöyle konuştu:

“Oflu Hocayı Aramak, çok sert, çok politik bir mizah. Bu festivalde bu filme yer veren kişilere teşekkür ederim. Ben böyle bir filmin, böyle bir duruşun festivalde yer alacağını hayal bile edemezdim, gerçekten teşekkür ederim”

En İyi İlk Film ödülünü kazanan “Annemin Şarkısı”nın yönetmeni Erol Mintaş da ödülünü aldıktan sonra şunları söyledi:

“Buraya gelirken çok karışık duygular içindeydim. Gelmeyen arkadaşlarımızın da burada olmasını isterdim. Ertem Göreç; Türk sinemasına, Türkiye sineması diyorlar dedi. Doğrudur; bundan sonra da ısrarla Türkiye sineması diyeceğiz. Çünkü biz 2000’lerden itibaren birlikte yaşamanın yollarını arıyoruz. Hoşgörülü topraklarda olduğumuzu biliyoruz ama bu, eleştirinin önünü kesmemeli”

51. ULUSLARARASI ANTALYA ALTIN PORTAKAL FİLM FESTİVALİ ÖDÜLLERİ

En İyi Film: Kuzu (Kutluğ Ataman, Fabian Gasmia, Henning Kam)

En İyi Yönetmen: Onur Ünlü (İtirazım Var)

En İyi Senaryo: Onur Ünlü (İtirazım Var)

En İyi İlk Film: Annemin Şarkısı (Erol Mintaş)

En İyi Kadın Oyuncu: Nesrin Cavadzade (Kuzu)

En İyi Erkek Oyuncu: Feyyaz Duman (Annemin Şarkısı), Serkan Keskin (İtirazım Var)

En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu: Nursel Köse (Kuzu)

En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu: Aziz Çapkurt (Annemin Şarkısı)

En İyi Görüntü Yönetmeni: Vedat Özdemir (Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku)

En İyi Müzik: Başar Ünder (Annemin Şarkısı)

En İyi Kurgu: Yorgos Mavropsaridis (Sivas)

En İyi Sanat Yönetmeni: Osman Özcan (Neden Tarkovski Olamıyorum?)

Behlül Dal Özel Ödülü: Doğan İzci (Sivas), Mert Taştan (Kuzu), Sıla Lara Cantürk (Kuzu)

Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü: Oflu Hocayı Aramak (Levent Soyarslan, Zeynep Kesler)

Jüri Özel Ödülü: Oflu Hocayı Aramak (Levent Soyarslan, Zeynep Kesler), Sivas (Yasin Müjdeci, Kaan Müjdeci)

Uluslararası Yarışma En İyi Film: Test (Igor Tolstunov)

SİYAD En İyi Film: Kuzu (Kutluğ Ataman, Fabian Gasmia, Henning Kam)

SİYAD Uluslararası Yarışma En İyi Film: Mahkeme (Chaitanya Tamyane)

FİLMYÖN Jürisi En İyi Film: Guruldayan Kalpler (Ahmet Kayımtu, Mahmut Kayımtu)

Seyirci Ödülü/ Uluslararası: Beyaz Tanrı/ White God (Judit Sos)

Seyirci Ödülü / Ulusal: İyi Biri (Ayhan Sonyürek)

En İyi Kısa Film: Bir Fincan Türk Kahvesi

Yukarı SB
error: Content is protected !!