Kısafilm

Kingsman Altın Çember

Bir çizgi roman uyarlaması olan Kingsman; The Secret Service’den (2014) sonra ikinci film Kingsman: Altın Çember, “comics” stiline biraz daha yakın duran bir seyirlik. İngiliz orta yaş erkek oyuncularının şahikalarından olan ve bugüne kadar pek çok farklı karakter ve filmde karşımıza çıkan Colin Firth ve Amerikan sinemasının usta oyuncusu Jeff Bridges, filmde biraraya gelmişler…

KINGSMAN ‘Altın Çember’

Yönetmen: Matthew Vaughn

Senaryo: Jane Goldman, Matthew Vaughn (Mark Millar ve Dave Gibbons’ın Secret Service isimli çizgi romanından uyarlama)

Oyuncular: Taron Egerton (Eggsy), Colin Firth (Harry Hart), Julianne Moore (Poppy), Channing Tatum (Ajan Tequila), Jeffrey Bridges (Ajan Champagne), Halle Berry (Ginger)

Görüntü Yönetmeni: George Richmond

Kurgu: Eddie Hamilton

Müzik: Henry Jackman, Matthew Margeson

Yapım Yılı ve Süre: 2017 / 141 dk.

Bir çizgi roman uyarlaması olan Kingsman; The Secret Service’den (2014) sonra ikinci film Kingsman: Altın Çember, “comics” stiline biraz daha yakın duran bir seyirlik. İngiliz orta yaş erkek oyuncularının şahikalarından olan ve bugüne kadar pek çok farklı karakter ve filmde karşımıza çıkan Colin Firth ve Amerikan sinemasının usta oyuncusu Jeff Bridges, filmde biraraya gelmişler. İki usta oyuncuyla  birlikte rol alan Taron Egerton ise, ilk filmde ikinci isimken, Kingsman: Altın Çember’de ismini ilk sıraya yazdırmış.

Kingsman, Görevimiz Tehlike’nin doyuma ulaşması sonrasında, oluşan açığı bu tarz filmler içinde yeni bir kulvar açarak dolduruyor ve emin adımlarla yürüyüşünü sürdürüyor. Muhtemelen serinin üçüncü hatta dördüncü filmi de çekilebilir. Film, Kingsman adı altında örgütlenen İngiliz Gizli Servis ajanlarının dünyanın başına bela olan olaylar ve onları yaratan kişilerle yapılan mücadele üzerine kuruluyor. Yeni filmde ise örgütün Amerikan versiyonu da filme eklenerek ortak bir çalışma yürütülüyor. Şık bir cadde üzerinde bir terzi dükkanı görüntüsünde hizmet veren Kingsman’in, arka yüzündeki dünyada ise, 007 James Bond filmlerini anımsatan pek çok silah, araç, gereç, saldırı-savunma nesneleri ve gelişmiş siber takip sistemlerinin ajanlara destek sağladığı bir karargah ortamı var.

Bir gentleman ya da leydi tarzında yetiştirilen ajanlar, her türlü dayanıklılık testini geçerek aynı zamanda ileri dövüş teknikleri konusunda da eğitiliyorlar. Kingsman: Altın Çember’in konusunu özetlersek; uyuşturucu gelirleriyle yıllık 250 milyar dolarlık bir geliri yöneten Poppy, işini legalleştirmek istemekte ve karargahını ve üretim araçlarını sakladığı gizli Asya bölgesinden açığa çıkarmak istemektedir. Uyuşturucu kullanımı ve satışının da tıpkı alkol gibi yasal koşullarda ve açık olmasını savunan Poppy, karikatürize edilmiş bir karakter olarak kurallara uymayan elemanlarını kıyma makinasından geçiren ya da vahşi robot köpeklerine parçalatmak gibi şiddete dayalı ceza yöntemleri uygulayan bir suç kartelinin başıdır. Yasal olma arzusu, onu dünyanın önderi ABD’yi ve Başkanını tehdit etme noktasına götürerek, dünya üzerinde uyuşturucu kullanan herkese bulaştırdığı virüs ile doruk noktasına çıkar. Başkan bir taşla iki kuş vurarak hem Poppy’den hem de dünyadaki uyuşturucu kullanan insanlardan kurtulmak için Poppy ile anlaşma imzalar. Karşı çıkan ve uyuşturucu kullanan başkan yardımcısını ise karantina altına aldırır. Tüm devlet adamı açığını gene Kingsman ajanları telafi ederek, Poppy’nin dünyanın pek çok şehrindeki fabrikalarındaki antivürüsleri ele geçirerek enfekte olmuş insanlara ulaştırırlar ve Poppy’yi de karargahı ile birlikte yok ederler.

Kingsman: Altın Çember, daha önce de vurguladığımız gibi Kingsman: Secret Service’e göre daha fazla çizgi film kıvamında bir film. Bir süre sonra aksiyon ve şiddet sahnelerinin aleniliğe dönüştüğü, beynimizi zorlasak da satır aralarından bir arthouse mesajı (kötülüğün simgesi tüm uyuşturucu ürünleri esrar, eroin, hap, vb.maddelere rağmen) çıkarılamayacak bir aksiyon filmi örneği. Diğer yandan mizahi yönünün daha öne çıktığını ve yansıtmalarını da bu bağlamda gerçekleştirdiğini eklemek de fayda görünüyor.

Filmin şüphesiz dikkat çeken ilk unsuru oyuncu kadrosu. Genç Taron Egarton, Colin Firth ve Jef Bridges canlandırdıkları karakterler aracılığıyla filmin izlenebilmesini eğlenceli kılıyor ve Julianna Moore da seyirlik zevkinin yükselmesini destekliyor. Sanat yönetmenliği açısından da filmin bir başarı düzeyini tutturduğunu vurgulamak lazım. Film bu bağlamda casusluk-aksiyon türü filmlerin ihtiyaç duyduğu tüm aksesurlar ve mekanların kotarılması ve oluşturulmasında her türlü ayrıntıyı başarıyla yansıtıyor. Diğer yandan altını çizdiğimiz başlıklar bağlamında Görevimiz Tehlike sonrası, yeni bir seri olmaya aday görünen Kingsman’in, sinema sanatı açısından daha yüksek bir başarıyı tutturduğunu iddia etmek abartılı olacaktır.

Bülent Vardar

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!