Kısafilm

Upgrade

Upgrade sözcük anlamı olarak yükseltme, üst modele geçme olarak çevrilebilir. Dijital dünyanın egemenliği her geçen gün yaşamımızı ele geçiriyor…

upgradeUPGRADE

Yönetmen: Leigh Whannell

Senaryo: Leigh Whannell

Oyuncular: Logan Marshall-Green, Betty Gabriel, Harrison Gilbertson, Benedict Hardie

Görüntü Yönetmeni: Stefan Duscio

Müzik: Jed Palmer

Yapı Yılı/Süre: 2018 / 100 dk.

Upgrade sözcük anlamı olarak yükseltme, üst modele geçme olarak çevrilebilir. Dijital dünyanın egemenliği her geçen gün yaşamımızı ele geçiriyor. Bu distopik dünyanın şizofrenik atmosferini, anaakım sinemanın olanaklarını başarıyla kullanarak yansıtan bir film Upgrade. Filmin hangi zamanda geçtiği belli olmasa da, biyonikleşmiş ve insanikimliğini yitirmiş insanların çoğunlukta olduğu, teknolojiye mesafeli duran insanların ise azınlığa düştüğü bir dönemi mercek altına alıyor Upgrade.

İnsanoğlu geliştirilmiş ırk pesinde koşarken, sahte dünyanın, gerçeğinden daha az acı vereceği argümanına yaslanarak yolunu tutturmuştur. Bu dünya içinde birbirine aşık kontrast çift Asha ve Grey’in mutlu bir yaşamı vardır. Asha önemli bir bilgisayar şirketinde yöneticidir. Grey ise bir çeşit teknofobik bir karakterdir. Oyuncak gibi olan teknolojik arabaları kullanmayı reddeden, eski klasik otomobillere bakım yaparak zaman ve para kazanmaktadır. Yeni düzenin ise, teknoinsan olmamış, Grey gibi saf bireylere ihtiyacı vardır. Üst düzey bilgisayarlar üreten Eron Keen ise, bu sürecin oyuncağı olmuş, “benim güncelim insanlığın geleceğinin herşeyi” diye tanımladığı akıllı çip Sten tarafından ele geçirilmiştir. Sonrası ise bir intikam öyküsü görüntüsü altında geleceğin dünyasının yaratacağı ağır hesaba dair saptamalar içermektedir.

Upgrade zekice kotarılmış senaryosuyla izleyiciyi ele geçiren ve adeta soluk soluğa ilerleyen bir film. Başrol oyuncuları Logan Marshall ve Melanie Vallejo başarılı performanslar çiziyor. Yaşamımızda cep telefonlarından bilgisayarlara, tabletlere upgrade kavramının kapsamını yeterince içselleştirmemize karşın,George Orwell’ın distopik romanı 1984’ün dünyasındaki The Big Brother’ın yerini günümüzde,bu aygıtların aldığını iddia etmek abartı olmayacaktır.

upgrade

Güçlü Emperyalist ülkeler, iki büyük dünya savaşından sonra, emperyalist emellerini kültürel emperyalizm bağlamında yaşama geçirmeye başlamıştır. Günümüzde özellikle sahip oldukları bilgi gücü, onlara eski dünyanın efendisi oldukları kadar yeni dünyayı da biçimlendirme gücü veriyor. Küresel bir senaryonun ışığında kah kültürel emperyalizmle kah ise bölgesel savaşlarla amaçlarına ulaşıyorlar. Bu süreçteki en büyük yardımcıları ise Wilhem Reich’ın “Dinle Küçük Adam” yapıtında ele aldığı küçük adamlardan destek buluyor.

Upgrade son tahlilde bir kurmaca film olsa da, ele aldığı ve geleceğin olası tehlikesi insan doğasının kimlik yozlaşmasına yaptığı atıflarla bizi her şey yolundaymış gibi düşünmeden tükettiğimiz yaşamlarımız hakkında düşünmeye sevk ediyor. Filmin başarısında ölçülü kullanılan ve yer yer vurgulayıcı kimliğiyle öne çıkan film müziğinin ve görüntü yönetiminin de katkısını belirtmeden geçmeyelim.

Bülent Vardar

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!