Kısafilm

İlk Arınma Gecesi – The First Purge

İnsanoğlu, yeryüzündeki en akıllı canlı olmanın avantajlarını daha barışçı ve güzel yaşanabilecek bir dünyaya…

ilk_arinma_gecesiİLK ARINMA GECESİ (THE FIRST PURGE)

Yönetmen: Gerard Mcmurray

Senaryo: James Demonaco

Oyuncular: Y’lan Noel, Lex Scott Davis, Joivan Wade, Marisa Tomei, Rotimi Paul, Mitchell Edwards, Mo Mcrae, Jermel Howard, Luna Lauren Velez, Krısten Solis, Arlo Sabian, Steve Harris

Görüntü Yönetmeni: Anastas Michos

Müzik: Kevin Lax

Yapı Yılı/Süre: 2018 / 98 dk.

İnsanoğlu, yeryüzündeki en akıllı canlı olmanın avantajlarını daha barışçı ve güzel yaşanabilecek bir dünyaya; savaşların, şiddet ve sömürünün, tüketim hırsının öne çıktığı bir dünyayı yeğledi. Bu gidiş kendisiyle birlikte gezegenimizin de sonunu hazırlayacak gibi. Dünyada yaşayan ve ergen olmuş her insanı keşke kısa süreliğine uzay boşluğuna çıkarabilsek ve dünyayı oradan seyretmelerini sağlayabilseydik, sanatın, kardeşliğin ve barışın egemenliği yeryüzünde hüküm sürmeye başlayabilirdi.

2013 yılında çekilen Arınma Gecesi (The Purge), Amerika’nın, suçtan ve cezaevlerinin istiap haddini aşan doluluğundan ötürü yıkılma aşamasına geldiği bir süreçte, devlet tarafından 12 saatlik bir süre içinde her türlü şiddete “arınma” adı altında izin verilmesini; cinayet ve her türlü suçun yasal kabul edilmesini anlatıyordu. Bu sürede polis arayanlara cevap vermeyecek, hastane hizmetlerine ise ara verilecekti. Tam bir distopik dünyanın şiddet sarmalını “Arınma Gecesi”, gerilim sinemasının türüklerini başarıyla kullanarak yerine getirmişti. Bir dizi olarak planlanan bu projenin arkasından “Arınma Gecesi: Anarşi” (The Purge: Anarchy-2014) ve “Arınma Gecesi: Seçim Yılı” (The Purge: Election Year-2016) filmleri geldi.

 

 

Bu filmden beş sene sonra çekilen “İlk Arınma Gecesi” (The First Purge), öncü rolü üstlenen “Arınma” sonrasında, yeterince etki bırakmayan bir yapım. İlk filmde Amerika’yı tehdit eden olgular, son filmde Amerikan sistemin iki ana partisi Demokrat Parti ve Cumhuriyetçi Parti’nin sonunu getirmiştir. Amerika’nın Yeni Kurucuları (NFFA) denilen bir hareket ortaya çıkmış ve lideri Bracken seçilmiş başkan olmuştur. Amerika’nın Yeni Kurucuları, suç oranını yıl içinde %1 oranında düşürmek için, izole bir topluluk seçerek bir gece için saldırganlığı dışa vuran radikal bir sosyolojik teoriyi test etmeyi planlar. Amerika’nın Yeni Kurucuları, siyasi tablonun sorumluluğunu aldıkları için, onlara göre değişim ne kadar zalimce olsa da gelmektedir. Bu amaçlarında Arınma Gecesi’nin mimarı Dr. Updale (Oscar ödüllü Marisa Tomei – The Wrestler), riskli ve teorik bir deneyi gerçekleştirme fırsatını ve çok sevdiğini iddia ettiği ülkesinin mirasını sürdürmek için bir şans yakaladığını düşünse de bedelini canıyla ödeyecektir. Devlet, amacına ulaşmada başarılı olamayınca paralı askerlerle çözüm üretmek ister. “Test Şehri” seçilen Staten Adası’nın suç örgütü lideri Dmitri (Y’lan Noel), eski sevgilisi ve toplum aktivisti Nya (Lex Scott Davis) ve onun erkek kardeşi Isaiah (Joivan Wade) sevdiklerini kurtarmak için gereken her şeyi yapmaya hazır olarak sokaklara çıkarlar.

ilk_arinma_gecesi

İlk Arınma Gecesi, çift işlevli bir film. Hem kültür endüstrisinin gereklerini yerine getiriyor hem de gerçeğin arkasındaki gerçeklik bağlamında beklentisi olan seyircilere, bugün ve geleceğin dünyası hakkında satır aralarında keşif yapma olanakları ve ipuçları veriyor. Film “Arınma Gecesi”nin yarattığı gerilim atmosferiyle kıyaslandığında, daha sönük kalıyor. İlk Arınma Gecesi, görsel dünyasından ziyade, işitsel dünyaya ilişkin başarısıyla, ses tasarımıyla öne çıkıyor. Filmin müzikleri ve ses efektleri, böylesi bir filmin oluşturmak istediği atmosferi yansıtmada etkili oluyor. Oyunculuklar için söylenebilecek olağanüstü şeyler yok. Hatta vasat demek bile abartı sayılmayacaktır. Her Arınma Gecesi filmi, olası geleceğimiz hakkında tartışmalar başlatarak, spekülatif gelecekle, yaşayacağımız toplumun sert gerçekliği arasında ince bir çizgi olduğunu da bize düşündürtüyor.

Bülent Vardar

1961, Ankara doğumlu. 1983 yılında Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sahne ve Görüntü Sanatları Bölümü, Sinema-TV-Fotoğrafçılık Ana sanat Dalı'ndan mezun oldu. Aynı üniversitede Yüksek Lisans, Marmara Üniversitesi'nde Sanatta Yeterlik yaptı. 1989 yılında yaptığı “Gemi Adamları”, 1991 yılında yaptığı “Geleneksele Dönüş” (TRT 2, İZ TV), 2002 yılında yaptığı “Zührap Usta” (CCN TÜRK) adlı belgesel filmleri yönetmiştir. 2000 yılında Beta Yayınevi tarafından basılan “Sinema ve Televizyon Görüntüsünün Temel Öğeleri”, “20.YY’ın Son Beş Yılında Türk Sineması” (2015), “Sinemada Ses ve Müzik”, “Yaşama Sarılmış Bir Serüven Tuncel Kurtiz (2010), “Ediz Hun” (2012) ve “Bir Sinema Arkeoloğu Burçak Evren” (2012) isimli kitapları bulunmaktadır. Sinema konusunda pek çok film eleştirisi ve makalesi bulunan Vardar, ayrıca film, reklam filmi, televizyon yapımı ve reklam/tanıtım fotografı alanında görüntü yönetmenliği ve aydınlatma tasarımı çalışmaları; Ferhan Şensoy'un "Varsayalım İsmail" dizisinin Işık yönetmenliğini de yapmıştır. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Sinema-TV Bölüm Başkanlığı, Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Müdürlüğü ve Okan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı olarak görev yapmış ve halen Beykent Üniversitesi Radyo, Televizyon ve Sinema (TR) Bölüm Başkanı olarak çalışmaktadır. [ Bütün Yazılar ]

Yukarı SB
error: Content is protected !!