Kısafilm

2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması Ödülleri

2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması Ödülleri Sahiplerini Buldu

DenizBank ve Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) işbirliğiyle düzenlenen 2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film yarışmasının kazananları 15 Kasım tarihinde Raffles Otel’de düzenlenen törenle belli oldu.

Yarışmada senaryo dallında birincilik ödülüne “Kars’ı Unutma” isimli senaryosuyla Yakup Uygun layık görüldü. Ceylan Özgün Özçelik’in KAYGI yapımı ise ilk film kategorisinde büyük ödülü kazandı. Damla Sönmez’in sunuculuğunu üstlendiği gecede, İlham Gencer de misafirlere müzik ziyafeti sundu.

Türkiye’nin kültür sanat yaşamına ve birikimine katkı sunmak hedefiyle, kurulduğu günden bu yana ‘Sanata Evet’ diyen DenizBank’ın Türkiye Sinema ve Audiovisuel Kültür Vakfı (TÜRSAK) ile birlikte hayata geçirdiği 2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması kapsamında ödüller düzenlenen törenle sahiplerini buldu.

Kazanan sinemacılar ödüllendirildi

DenizBank’ın katkılarıyla düzenlenen gecede senaryo dalında ödül alan isimler ve senaryolar şöyle;

Kars’ı Unutma Yakup Uygun

Daire İsmail Doğan

Zehra Ceylan Vurgun

Gecede ayrıca Onur Tükel’in yönetmenliğini üstlendiği Catfight (Saçını Başını Yolarım) gösterimi beğeni topladı. Ödül vermek üzere sinema dünyasına emeği geçmiş oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcılar da gecede hazır bulundular.

Gecede ayrıca Onur Tükel’in yönetmenliğini üstlendiği Catfight (Saçını Başını Yolarım) gösterimi beğeni topladı. Ödül vermek üzere sinema dünyasına emeği geçmiş oyuncu, senarist, yönetmen ve yapımcılar da gecede hazır bulundular.

Senaryo alanında birincilik ödülünü kazanan Yakup Uygun, Kars’ı Unutma 30 bin TL ve David Bourla’dan senaryo mentorluğu; ikincilik ödülünün sahibi İsmail Doğan- Daire 15.000 bin TL ve Onur Tükel’den senaryo danışmanlığı; üçüncülük ödülünü kazanan Zehra – Ceylan Vurgun ise 10.000 bin TL ve Yeşim Gökçe’den senaryo danışmanlığı kazandı.

Yarışmanın En İyi İlk Film ayağını kazanan eser ise 25.000 TL tutarındaki özel DenizBank ödülüne hak kazandı.

Türk sinemasına destek olmaktan gurur duyuyoruz

Ödül töreninde değerlendirmelerde bulunan DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, TÜRSAK’ın senaryo yazımı gibi sinema sanatının tam kalbinde duran bir konuda amatör yazarları desteklemek üzere çok önemli bir misyon üstlendiğini, banka olarak bu projeye destek olmaktan mutlu olduklarını söyledi. Ateş şöyle konuştu; “Türk sinemasının güçlü bir potansiyel taşıdığına inanıyorum. DenizBank olarak, sinemamızı her şeyiyle ileri taşıyacak bu işbirliğinin içinde olmaktan gurur duyuyoruz.”

Bu yıl yarışmanın içeriğinin genişletilerek ilk senaryo kategorisinin yanına “İlk Film” kategorisinin de eklendiğini, Türkiye ve yurtdışından yarışmaya toplam 478 başvuru yapıldığını kaydeden Ateş şunları söyledi; “Henüz ikincisini düzenlediğimiz projemizin geleceği açısından bu sayılar son derece umut verici. Sinema, biliyoruz ki bir hikaye anlatma, o hikaye etrafında bir dünya yaratma sanatı. Edirne’den Kars’a bu toprakların her karışından hikaye fışkırıyor. Fakat iyi hikaye, her zaman iyi senaryo anlamına gelmiyor. Projedeki iki yıllık tecrübem ile bu işin ciddi bir matematik, yol ve yöntem gerektirdiğini söyleyebilirim. 2. DenizBank İlk Senaryo İlk Film Yarışması ile umuyoruz ki, çok başarılı senaristler yetiştirmiş olan Türk sinemasına gönül veren yetenekleri, bu işi bir yol haritası dahilinde yapmaları yolunda destekleyeceğiz. DenizBank olarak bundan önce olduğu gibi bundan sonra da ‘Sanata Evet’ demeyi sürdüreceğiz.”

Türsak Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yaşar ise törende yaptığı konuşmada şunları kaydetti; ”Türsak Vakfı 26 yıldır Türk sinemasını geliştirecek üretim kalitesini yükseltecek ve tanıtacak projeler üretmeye çalışan bir sivil toplum kuruluşu. Senaryo sinemanın ve sinemamızın en önemli sorunu. Bir filmin başlangıç noktası ve tüm kaderini etkileyen en önemli unsur. Senaryonun önemini bir Hollywood ilkesi; “film sette değil masa başında biter!” sözü çok iyi açıklamaktadır.

Film yapımı çok yüksek maliyetli bir iş olduğundan senaryo aşamasını çok önemseyip riskleri azaltmak hayati bir gerekliliktir. Sinemamızda bu prensibin yeterince kavranmamış olması bir yığın yaratıcılık ve sermaye hatta fikir ve hikaye israfına yol açmaktadır. Teknik ve yaratıcı sürecini hakkı ile tamamlamamış bir senaryonun başarısı şans faktörlerine bağlıdır. Şans faktörlerine teslim olmamanın yolu ön çalışmayı tam yapmaktan geçer. Bu etabın ise nihai noktası senaryo doktorluğu dediğimiz, analitik,teorik ve yapısal perspektifle verilen profesyonel uzman desteğidir. DenizBank ile ortak gerçekleştirdiğimiz bu projenin, olanı tüketmekten ayrılan en önemli yönü, kazanan projelere ulusal ve uluslarası düzeyde senaryo doktorluğu sağlamasıdır. Bu basit bir ödüllendirme yarışması değil değiştirici dönüştürücü,nitelik ve katkı sağlayan bir çaba bir yaklaşımdır.”

Yukarı SB
error: Content is protected !!