Kısafilm

gorgun-taner

İstanbul Film Festivali Tanıtıldı

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen İstanbul Film Festivali, bu yıl 42. kez sinemaseverlerle buluşuyor. 7-18 Nisan tarihleri arasında gerçekleştirilecek festivalde 12 gün boyunca 134 uzun ve 29 kısa metrajlı film 6 farklı salonda seyirciyle buluşacak. Biletler, genel satışa 31 Mart tarihinde açılacak. Ülkemiz ve dünya sinemasından pek çok güncel yapımın yanı sıra tematik bölümlerde çok sayıda yapımı bir araya getiren festival programında ayrıca çok sayıda etkinlik de bulunuyor.

Sinema Onur ödülleri

İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından 7-18 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek 42. İstanbul Film Festivali’nin Sinema Onur Ödülleri sahipleri belirlendi. Festival tarafından sinemaya gönül ve emek veren isimlere takdim edilen Sinema Onur Ödülleri bu yıl iki sinema ve tiyatro oyuncusu Kayhan Yıldızoğlu ve Nevra Serezli’ye verilecek. Ödüller, 6 Nisan gecesi düzenlenecek 42. İstanbul Film Festivali Açılış Töreni’nde sunulacak.

İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Yarışma’sında bu yıl 11 film var. Ulusal Yarışma’da jüri başkanlığını yönetmen Emin Alper üstlenirken. Jüride görev yapacak diğer isimler ise oyuncu Farah Zeynep Abdullah, görüntü yönetmeni A. Emre Tanyıldız, kurgucu Aylin Zoi Tinel ve yazar Seray Şahiner olacak. Ayrıca Ulusal Yarışma’da yer alacak ilk filmleri değerlendirecek Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü jürisi ise Berlin Uluslararası Film Festivali idari direktörü Mariëtte Rissenbeek, yönetmen ve yapımcı M. Tayfur Aydın ve yönetmen Nazlı Elif Durlu’dan oluşuyor. Bu yıl Ulusal Yarışma’daki değişikliklerden biri de Jüri Özel Ödülü’nün Kariyo & Ababay Vakfı adına verilmeye başlanacak olması.

Ulusal Yarışma’da yer alan uzun metraj filmlerin tam listesi şu şekilde:

Bir Tutam Karanfil (Yön: Bekir Bülbül)

Ölüler İçin Yaşam Kılavuzu (Yön: Barış Fert)

Bars (Yön: Orçun Köksal)

Yüzleşme (Yön: Filiz Kuka)

Iguana Tokyo (Yön: Kaan Müjdeci)

Kör Noktada / Im Toten Winkel (Yön: Ayşe Polat)

Cam Perde (Yön: Fikret Reyhan)

Boğa Boğa (Yön: Onur Saylak)

Suna (Yön: Çiğdem Sezgin)

Ayna Ayna (Yön: Belmin Söylemez)

Sanki Her Şey Biraz Felaket (Yön: Umut Subaşı)

Ulusal Yarışma’da Altın Lale En İyi Film İKSV tarafından 250.000 TL, Onat Kutlar anısına verilecek Kariyo & Ababay Vakfı Jüri Özel Ödülü’nü kazanan film 150.000 TL ile ödüllendirilecek. Anadolu Efes, En İyi Yönetmen ödülüne layık görülen isme 75.000 TL verecek. En İyi Senaryo Ödülü’nü kazanana Alamet Holistic tarafından 15.000TL, En İyi Sanat Yönetmeni Ödülü’nü kazanan isme Milliyet Sanat tarafından 15.000 TL verilecek. En İyi Özgün Müzik, En İyi Kadın Oyuncu, En İyi Erkek Oyuncu, En İyi Görüntü, En İyi Kurgu ödüllerini kazananlara İKSV tarafından 15.000’er TL verilecek.

Ulusal Belgesel Yarışması’nda ise jüri yönetmen Cem Kaya, yönetmen Etna Özbek ve akademisyen Lalehan Öcal’dan oluşuyor. Seçkide yer alan filmlerin tamamı şu şekilde:

Fatma’dan Sonra 40 Yıl (Yön: Sezer Ağgez)

Düet (Yön: İdil Akkuş, Ekin İlkbağ)

Anqa (Yön: Helin Çelik)

Kim Mihri (Yön: Berna Gençalp)

Dinamo Mesken (Yön: Ahmet Karanfil, Yusuf Anavatan)

Turkish Delight (Yön: Pınar Öğrenci)

Kavur (Yön: Fırat Özeler)

Boşlukta (Yön: Somnur Vardar)

Ulusal Kısa Film Yarışması’nda ise jüri yönetmen Volkan Güney Eker, yönetmen ve çizgi roman sanatçısı Yorgos Goussis, fotoğrafçı ve yönetmen Aylin Kızıl’dan oluşuyor. Seçkide yer alan kısa filmler ise şöyle:

Avrupa Fatihi / Fatih le Conquérant (Yön: Onur Yağız)

Aforoz (Yön: Yılmaz Özdil)

Suriyeli Kozmonot / The Syrian Cosmonaut (Yön: Charles Emir Richards)

Birlikte, Yalnız (Yön: Kasım Ördek)

Diyet (Yön: Handan İpekçi)

Ben Tek Siz Hepiniz (Yön: Barış Kefeli, Nükhet Taneri)

Charette (Yön: Sara Pınar Önder)

Yüzler (Yön: Zeynep Demirhan)

Evcil (Yön: Deniz Uymaz)

Adres / Navnişan (Yön: Aram Dildar)

8 Mart 2020: Bir Günce (Yön: Fırat Yücel)

Genç Ustalar

Festivalin klasikleşmiş bölümlerinden olan ve geçtiğimiz yıl yarışmalı bir bölüme çevrilen Genç Ustalar bölümünde bu yıl da Türkiye’de ikâmet eden 18-25 yaş arası sinema öğrencilerinden oluşan Nespresso Genç Jürisi görev yapacak. Malik Badalov, Aşkım Berberoğlu, Fidan Çaça, Kaan Kavas, Fikret Başar Kaya, Sude Özçalı ve Elif Melisa Özhan’dan oluşan jürinin değerlendireceği filmlerin tam listesi ise şu şekilde:

Lanetliler Ağlamaz / The Damned Don’t Cry (Yön: Fyzal Boulifa)

Tanrının Yarattıkları / God’s Creatures (Yön: Saela Davis, Anna Rose Holmer)

Amerika / America (Yön: Ofir Raul Graizer)

Yavaş / Slow (Yön: Marija Kavtaradze)

Ağrı / Ararat (Yön: Engin Kundağ)

Falcon Lake (Yön: Charlotte Le Bon)

Güvenli Bir Yer / Safe Place (Yön: Juraj Lerotić)

Kömür / Carvão (Yön: Carolina Markowicz)

Elektrikli Düşlerim / I Have Electric Dreams (Yön: Valentina Maurel)

Otobiyografi / Autobiography (Yön: Makbul Mubarak)

Harka (Yön: Lotfy Nathan)

6-9 Sessizlik / Silence 6-9 (Yön: Christos Passalis)

İç Bölge / Inland (Yön: Fridtjof Ryder)

Hissiz / Numb (Yön: Amir Toodehroosta)

20.000 Arı Türü / 20,000 Species of Bees (Yön: Estibaliz Urresola Solaguren)

Festivalin bu yıl yeni bir bölümü de var. Yönetmen Burak Çevik’in küratörlüğünü üstlendiği, sinemada yeni anlatım olanaklarına yer açan ve sinematik dili genişleten filmlere odaklanan bölümün adı Heyula. Buna ek olarak Dünya Festivallerinden, Galalar, Antidepresan, Çiçek İstemez, Neredesin Aşkım?, Mayınlı Bölge, Belgesel Kuşağı ve Cinemania gibi festivalle özdeşleşmiş bölümler de programda yer alıyor. Bunlara ek olarak usta yönetmen William Friedkin’in filmografisine odaklanan bir retrospektif de seyirciyle buluşuyor. Bu kapsamda bu yıl 50. yılını kutlayan Şeytan (The Exorcist, 1973) da dahil olmak üzere pek çok kült yapıtı beyazperdede deneyimlemek mümkün.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü’nün bu yılki kazananını belirleyecek jüride Berlin Uluslararası Film Festivali idari direktörü Mariëtte Rissenbeek, yönetmen ve yapımcı M. Tayfur Aydın, yönetmen Nazlı Elif Durlu yer alıyor.

Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü, 2012 yılında kaybettiğimiz yönetmen, senarist ve yapımcı Seyfi Teoman anısına 2013 yılından bu yana veriliyor ve kazanan filmin yönetmenini sonraki çalışmalarını teşvik etmek üzere 40.000 TL para ödülüyle destekleniyor. Seyfi Teoman En İyi İlk Film Ödülü, üç yıldır bireysel bağışçıların desteğiyle İKSV’nin Lale Kart Üyelik Programı tarafından veriliyor.

Berlin’in en iyileri 42. İstanbul Film Festivali’nde

Berlin Film Festivali’nin en iyileri bu yıl da İstanbul Film Festivali’nde! Nicolas Philibert’in prömiyerini Berlin Film Festivali’nde yapan ve büyük ödül Altın Ayı’yı kazanan filmi Küçük Evren festival programında yer alıyor. Christian Petzold’un Jüri Büyük Ödülü’nü kazanan filmi Kızıl Gökyüzü, festivalin uluslararası yarışma jüri başkanlığını üstlenen João Canijo’nun Gümüş Ayı Jüri Ödülü’nü kazanan filmi Kötü Yaşamak, Gümüş Ayı En İyi Senaryo Ödülü’nün sahibi Angela Schanelec’in yönettiği Müzik, Alman Sineması’na Bakış kategorisinin en iyi filmi Steffi Niederzoll imzalı Tahran’da Yedi Kış ve Philippe Garrel’e En İyi Yönetmen ödülünü getiren Pulluk festivalde Türkiye prömiyerlerini gerçekleştirecek.

Sekiz yaşındaki başrol oyuncusuna En İyi Başrol Oyuncusu ödülünü kazandıran Estibaliz Urresola Solaguren imzalı 20.000 Arı Türü, Nespresso Genç Jüri tarafından değerlendirilecek Genç Ustalar bölümünde yarışırken, İstanbul Film Festivali’nin yeni bölümü Heyula, Berlin’de Karşılaşmalar kategorisinin en iyisi seçilen Burada’ya ev sahipliği yapacak.

  1. İstanbul Film Festivali Berlinale Seçkisi

Küçük Evren / Sur l’Adamant / On the Adamant 2023 Berlin Altın Ayı

Günümüzün en büyük belgesel sinemacılarından Nicolas Philibert’in son filmi, dünya prömiyerini Şubat 2023’te Berlin Film Festivali’nde yaptı ve büyük ödül Altın Ayı’yı kazandı. Filme adını veren “L’Adamant” benzersiz bir bakımevi: Paris’in kalbinde, Seine Nehri üzerinde yer alan, yüzen bir yapı ve ruhsal bozukluklardan muzdarip yetişkinleri ağırlayan bir merkez işlevi görüyor. Film bu merkezin gündelik etkinliklerinden manzaralar sunuyor. Küçük Evren Belgesel Kuşağı’nda gösterilecek.

Pulluk / Le Grand Chariot / The Plough 2023 Berlin Gümüş Ayı En İyi Yönetmen

Fransız usta sinemacı Philippe Garrel, babası Maurice’in bir zaman yaptığı kuklacılıktan esinlenerek son filmini ortaya çıkardı ve Berlin’de En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandı. Pulluk’ta büyük ustanın gerçek hayattaki çocukları Louis, Esther ve Lena rol alıyor. Filme adını veren “Pulluk” dört yıldızdan oluşan bir takımyıldızı. Aynı zamanda bir kukla tiyatrosu. Film, baba öldükten sonra yönlerini bulmaya çalışan kuklacı bir ailenin, ailece kukla gösterileri düzenleyen bir kumpanyanın hikâyesini anlatıyor. Pulluk, Paribu’nun sponsoru olduğu festivalin Dünya Festivallerinden bölümünde gösterilecek.

20.000 Arı Türü / 20.000 Especies de Abejas / 20,000 Species of Bees 2023 Berlin Gümüş Ayı En İyi Başrol

Berlin Film Festivali’nde En İyi Başrol Performansı ile ödül kazanan Sofia Otero bu zarif filmin başrolünü ve ağırlığını üstlenen sekiz yaşında bir çocuk oyuncu. Bask ülkesinde sıcak bir günde geçen film, kendine farklı isimlerle hitap edilmesinden hiç hoşnut olmayan, kendi benliğini ararken gününü ailenin kadınlarıyla geçiren küçük bir çocuğu gözlemliyor. Yönetmenliğini Estibaliz Urresola Solaguren’in yaptığı 20.000 Arı Türü festivalde Nespresso Genç Jüri’nin değerlendireceği Genç Ustalar bölümünde yarışacak.

Gecenin Sonuna Dek / Bis ans Ende der Nacht / Till the end of the night

Başrollerini Timoçin Ziegler, Thea Ehre ve Michael Sideris’in paylaştığı ve yönetmenliğini Christoph Hochhäusler’in yaptığı Gecenin Sonuna Dek, suçla aşkın, arzuyla cinsel karmaşanın girift hikâyesini anlatan bir gerilim filmi. Fassbinder’den izler taşıyan bu kuir kara film, prömiyerini Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında yaptı, festivalde Paribu’nun sponsor olduğu Dünya Festivallerinden bölümünde gösteriliyor.

Burada / Here / Bas Devos / Belçika

Bas Devos’un son filmi, Burak Çevik’in seçkisiyle sunulan bu yılın yeni bölümü Heyula kapsamında gösterilecek. Berlin’de Karşılaşmalar bölümünün en iyisi seçilen ve yine bu bölümde sinema eleştirmenlerinin FIPRESCI Ödülü’nü kazanan Burada, Brüksel’de Romanyalı göçmen bir işçiyle Çinli göçmen bir botanikçiyi izleyerek gündelik yaşamın sakinliğiyle ilerleyen, iki insan arasındaki dile gelmeyen bağ, insanın dünyadaki konumu, aidiyeti ve geçiciliği üzerine naif bir film.

Kızıl Gökyüzü / Roter Himmel / Afire 2023 Berlin Jüri Büyük Ödülü

Zekice kurgulanmış senaryosuyla Christian Petzold’un en yalın ve stilize filmi olan Kızıl Gökyüzü, Baltık Denizi kıyısında, bir yanı orman, küçük bir tatil evinde geçiyor. Dört genç tatillerini hiçbir şeyi düşünmeden geçirirken ormanda çıkan yangın eve kadar ulaşıyor. Barbara, Transit ve Undine’nin yönetmeni Christian Petzold’un son filmi, dünya prömiyerini Büyük Jüri Ödülü’ne layık görüldüğü 2023 Berlin Film Festivali’nin ana yarışmasında yaptı. Kızıl Gökyüzü, festivalde Galalar bölümünde gösterilecek.

Kötü Yaşamak / Mal viver / Bad Living 2023 Berlin Gümüş Ayı Jüri Ödülü

Saygın Portekizli auteur yönetmen João Canijo’nun ikili filmleri Kötü Yaşamak ile Yaşamak Kötü aynı otelde geçiyor ve her ikisi de dünya prömiyerlerini 2023 Berlin Film Festivali’nde yaptı. Gümüş Ayı Jüri Ödülü kazanan Kötü Yaşamak, Portekiz’in kuzey sahillerinde bir otelin işletmeciliğini yapan birkaç kuşaktan kadınları izliyor. Festivalde hem Kötü Yaşamak hem de Yaşamak Kötü gösterilecek. Yönetmen João Canijo, bu yıl İstanbul Film Festivali Uluslararası Yarışma’nın jüri başkanlığını yürütecek. Film, Paribu sponsorluğundaki Dünya Festivallerinden bölümünde yer alacak.

Müzik / Music

2023 Gümüş Ayı En İyi Senaryo

Alman “Yeni Yeni Dalgası”nın öncüsü Angela Schanelec, klasik bir efsaneyi müzikle birleştirerek, Oidipus trajedisinin kendine özgü ve çarpıcı bir çağdaş yorumuyla sinemaya geri dönüyor. Müzik, dünya prömiyerini Şubat 2023’te Gümüş Ayı En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandığı Berlin Film Festivali’nde yaptı. Film, festivalin Paribu sponsorluğundaki Dünya Festivallerinden bölümünde izleyiciyle buluşacak.

Ve Kral dedi ki: Ne Harika Bir Makine / And the King Said, What a Fantastic Machine

Görüntünün evrimini özgün bir bakış açısı ve müthiş bir mizahla anlatan Ve Kral dedi ki: Ne Harika Bir Makine dünya prömiyerini Sundance Film Festivali’nde Dünya Sineması Belgesel Yarışması bölümünde yaptı, ardından Berlin Film Festivali’nde gösterildi. Yürütücü yapımcılığını Ruben Östlund’un üstlendiği bu çok eğlenceli film, Camera Obscura ve Lumière kardeşlerden, Youtube ve sosyal medyaya, “görüntü”nün izini sürüyor ve yıllar boyunca insan davranışını nasıl etkileyip değiştirdiğini gözlemliyor.

Tahran’da Yedi Kış / Sieben Winter in Teheran / Seven Winters in Tehran

Berlin’de Alman Sinemasına Bakış bölümünün en iyi filmi seçilen ve ayrıca Barış Film Ödülü kazanan Tahran’da Yedi Kış, 2007’de İran’da kendisine tecavüze yeltenen adamı öldürdüğü gerekçesiyle tutuklanarak idam cezasına mahkûm edilen 19 yaşındaki Reyhane Cebbari’nin hukuksal ve toplumsal mücadelesini gözler önüne seriyor. Steffi Niederzoll yönettiği bu belgeselde, İran sınırlarının ötesinde bile direnişin ve kadın haklarının simgesine dönüşen Reyhane’nin kaderinin izini sürüyor. Kutsal Örümcek’in başrolündeki Zar Amir Ebrahimi, film boyunca Reyhane’ye sesini veriyor. Tahran’da Yedi Kış, festivalde Belgeseller Kuşağı’nda gösterilecek.

📌 Lale Kart üyeleri için öncelikli satışlar: 27 Mart Pazartesi

📌 Genel satış: 31 Mart Cuma

📌 Genel satış ile beraber sınırlı sayıda #EczacıbaşıGençBilet 10 TL

Yukarı SB
error: Content is protected !!